- Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς.
- Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 10.700 αποβολές μαθητών λόγω της απαγόρευσης χρήσης κινητών στα σχολεία, ένα μέτρο που έχει υποστηριχθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς.
- Ο Πιερρακάκης ανακοίνωσε συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού για την ανάπτυξη κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνοποίησης του εκπαιδευτικού συστήματος.
Κατηγορηματικός ότι ο νόμος για τους αιώνιους φοιτητές θα εφαρμοστεί στο τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, εμφανίστηκε σήμερα, Παρασκευή (29.11.24) ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ μιλώντας για το μέτρο της απαγόρευσης της των κινητών μέσα στις σχολικές τάξεις ανέφερε πως γίνει μέχρι σήμερα 10.700 αποβολές μαθητών.
Ο υπουργός Παιδείας έκανε λόγο για ένα μέτρο που έχουν «αγκαλιάσει» τόσο οι γονείς των μαθητών όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα, σημειώνοντας πως η απαγόρευση της χρήσης των κινητών βοήθησε παράλληλα στην καταπολέμηση και βίας μεταξύ ανηλίκων.
Σχετικά με το νόμο για τους αιώνιους μαθητές είπε στο Open πως φυσικά και θα εφαρμοστεί, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δήλωσε ότι «υπεγράφησαν οι ΚΥΑ για την αδειοδότηση, τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αιτήσεις».
Παράλληλα σημείωσε ότι «εγώ και οι συνεργάτες μου περιμένουμε 50 κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού να συμπράξουν με ελληνικά ΑΕΙ για κοινά μεταπτυχιακά, τα οποία θα πραγματοποιηθούν εδώ».
Όπως εξήγησε «έχει δημιουργηθεί μια πρόσκληση 62 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη ξέρουμε μερικά κορυφαία πανεπιστήμια από ΗΠΑ και Ευρώπη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον». Μάλιστα, έκανε λόγο για κορυφαία πανεπιστήμια προσθέτοντας πως μόλις ολοκληρωθεί η λίστα «στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα εντυπωσιαστείτε».
«Ουσιαστικά θα έχουμε ξεκινήσει να πετυχαίνουμε μία σειρά από τρία πράγματα: Πρώτον, διεθνοποιείς το δημόσιο σύστημα, δεύτερον ανοίγεις το πεδίο σε ό,τι αφορά στα κρατικά πανεπιστήμια και τρίτον επενδύεις σε μικρές περιόδους σπουδών» συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι «μόνο από τις ιδιωτικές δομές η Ελλάδα είναι 8η στη λίστα με τους περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό που κάνουν σπουδές μικρής διάρκειας. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης»
Επανερχόμενος στο θέμα των αιώνιων φοιτητών είπε ότι «το σχετικό άρθρο που έχει ψηφιστεί από το 2002 είναι πλήρες, θα εφαρμοστεί στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς και θα περιέχει κάποιες εξαιρέσεις».