- Το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 157 «ΝΑΙ» και 139 «ΟΧΙ», παρά την καταψήφιση από την αντιπολίτευση.
- Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ έως το τέλος της τετραετίας.
- Στο νομοσχέδιο κατατέθηκαν υπουργικές και βουλευτικές τροπολογίες, με θέματα που αφορούν την οικονομία και τη φορολογία, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την κατοικία και πλειστηριασμούς.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή με 157 «ΝΑΙ» και 139 «ΟΧΙ» (μεταξύ 295 ψηφισάντων) το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταψηφίζει. Σημειώνεται πως το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Επί του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό, είχε προηγηθεί στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και των άρθρων 1-15.
Προηγουμένως, η αντιπαράθεση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, ήταν οξύτατη.
Οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν «πυρά» για τις διατάξεις.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, εστίασε στο τι θα συμβεί από την εφαρμογή του νέου νόμου για τον κατώτατο μισθό. Είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί μέχρι τέλους έτσι ώστε να πετύχει δύο στόχους:
Πρώτον σε ό,τι αφορά το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και δεύτερον, κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρευτικά η αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 και εντεύθεν έφτασε στο 46%, πρωτόγνωρο για την εργατική νομοθεσία. Επίσης τόνισε ότι θα εργάζεται και θα υλοποιήσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είναι επ’ ωφελεία πρωτίστως των εργαζομένων.
«Να θυμίσω στα έδρανα της αντιπολίτευσης και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυβερνούσε έως το 2019, ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, όταν μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, ήταν 650 ευρώ την τελευταία 5ετία. Το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ. Συμπαρασύροντας προς τα πάνω προφανώς και τις τριετίες και τα πολλά επιδόματα, τα οποία συνδέονται με αυτόν και όχι μόνο αυτό (…) Και θα ήταν καλό στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πολλές φορές γίνονται συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, να συμφωνήσουμε τουλάχιστον ότι αυτή είναι η εικόνα. Το λέω, κύριε Ανδρουλάκη και υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, για το τι συμβαίνει με τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην Ευρώπη. Δεν είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, όπως συχνά ισχυρίζονται κάποιοι.
Δεν είναι δυνατόν – επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – να ανοίγουν πάλι κάποιες κρυφές ατζέντες περί επιβολής νέων φόρων και αυξήσεις συντελεστών, όπως άκουσα πρόσφατα να εισηγείται κάποιος βουλευτής σας, κύριε Ανδρουλάκη».
Υπουργική τροπολογία
Στο νομοσχέδιο, μέχρι την έναρξη της συζήτησής του στην Ολομέλεια είχε κατατεθεί μία υπουργική τροπολογία και τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες.
Ειδικότερα, η υπουργική τροπολογία συνυπογράφηκε από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Ανάπτυξης και έχει διατάξεις για την τιμή εκκίνησης που ισχύει μεταβατικά σε περίπτωση δικαστικής ακύρωσης (Προσθήκη παρ. 1Ε στο άρθρο 41 ν. 1249/1982). Ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων για την εταιρεία «Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ». Για τη διαδικτυακή διεξαγωγή αριθμοπαιχνιδίου Eurojockpot. Απόκτηση μετοχών εταιρείας με την επωνυμία «ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ» και για την έκπτωση δωρεών υπέρ της Γενικής Κυβέρνησης (Τροποποίηση παρ. 8 άρθρου 47 Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).
Βουλευτικές τροπολογίες
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης και η κοινοβουλευτική του ομάδα είχαν καταθέσει δύο τροπολογίες για την «Έκτακτη εισφορά στα πιστωτικά ιδρύματα του άρθρου 3 του ν. 4261/2014 επί των καθαρών κερδών των ετών 2023- 2024» καθώς και για «Μέτρα ενίσχυσης του στεγαστικού αποθέματος – Αναστολή έκδοσης αδειών μόνιμου επενδυτή – Περιορισμός βραχυχρόνιων μισθώσεων».
Οι ανεξάρτητες βουλευτές, Θεοδώρα Τζάκρη και Κυριακή Μάλαμα είχαν καταθέσει, επίσης, δύο τροπολογίες για την επαναφορά της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και άσκηση πρώτου δικαιώματος του δημοσίου σε προϊόντα πλειστηριασμού (Τροποποίηση της παρ. 3 του άρθρου 977 του ΚΠΔ και την τροποποίηση των παρ. 1,2,3 και 4 του άρθ. 938 του ΚΠΔ).