- Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και το ΓΕΕΘΑ αποφάσισαν τον εκσυγχρονισμό 500 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ-113, λόγω των υψηλών κόστους απόκτησης νέων οχημάτων και αποτυχημένων προσπαθειών για απόκτηση μεταχειρισμένων Βradley.
- Η πρόταση εκσυγχρονισμού περιλαμβάνει αναβάθμιση στον οπλισμό, τη θωράκιση, τον κινητήρα και τα ηλεκτρονικά συστήματα, με στόχο τη μετατροπή των Μ-113 σε ικανότερα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης.
- Η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από την ισραηλινή εταιρεία Rafael σε συνεργασία με την ελληνική ΜΕΤΚΑ, με στόχο την ενίσχυση των Τεθωρακισμένων και Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών στο Δ' Σώμα Στρατού και άλλες μονάδες.
Σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 500 τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου Μ-113 καταλήγει το Γενικό Επιτελείο Στρατού σε άμεση συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ.
«Πυρετός» διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, καθώς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ φαίνεται να καταλήγουν σε απόφαση για εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 500 ΤΟΜΠ M-113.
Το «ναυάγιο» στην προσπάθεια απόκτησης μεταχειρισμένων αμερικανικών Βradley, μέσω το προγράμματος EDA που αφορά τη δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά και το πολύ υψηλό κόστος αγοράς καινούργιων ΤΟΜΑ, στρέφει το Στρατιωτικό Επιτελείο στη λύση εκσυγχρονισμού αριθμού Μ-113 από το οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, οι Επιτελείς του ΓΕΣ έχουν εξετάσει μια σειρά από προτάσεις τόσο για απόκτηση καινούργιων ΤΟΜΑ, όπως τα ερπυστριοφόρα Lynx ή τα τροχοφόρα Philoctetes, όσο και για εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων M-133 σε διαφορετικές διαμορφώσεις. Φαίνεται ότι ισχυρό πλεονέκτημα έχει πλέον αποκτήσει η πρόταση της ισραηλινής Rafael σε συνεργασία με την ελληνική ΜΕΤΚΑ που αφορά τον εκσυγχρονισμό τουλάχιστον 500 M-113.
Oι εργασίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο εργοστάσιο της ελληνικής εταιρείας στη Μαγνησία και περιλαμβάνουν μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Νέος ισχυρός οπλισμός με κύριο σύστημα ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο 30mm, ισχυρή θωράκιση, νέος κινητήρας με αυξημένη ιπποδύναμη αλλά και αναβαθμισμένο σύστημα επικοινωνιών και ηλεκτρονικών συστημάτων που θα δίνουν πληροφορίες στο πεδίο των επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η αύξηση της ισχύος πυρός, η επιβιωσιμότητα στο πεδίο της μάχης, η δυνατότητα ταχύτητας και ευελιξίας και η συνεργασία με άλλα οπλικά συστήματα. Ζητούμενο είναι τα M-113 να μετατραπούν από Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης, ικανά και ακολουθούν και να υποστηρίζουν με πυρά τα άρματα μάχης σε επιθετικές κινήσεις και μάλιστα σε πεδίο αυξημένων απειλών.
Ο σχεδιασμός του ΓΕΣ προβλέπει τα 500 εκσυγχρονισμένα ΤΟΜΑ M-113 να ενισχύσουν τις Τεθωρακισμένες και Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και τις Μονάδες της ΑΣΔΕΝ σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Με εμπειρία στον εκσυγχρονισμό των ισραηλινών M-113, τα οποία αποτελούν το κύριο TOMA του IDF, η εταιρεία Rafael έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις για «πακέτα» αναβάθμισης των ελληνικών TOMΠ. Προαπαιτούμενο, όμως, για κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι πλέον για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Έτσι, η νέα πρόταση των Ισραηλινών για συνεργασία με τη ΜΕΤΚΑ δείχνει ιδιαίτερα δελεαστική, καθώς σημαντικό ποσοστό του κόστους θα επιστρέψει στη χώρα.
Πρόταση για εκσυγχρονισμό των M-113 του Στρατού Ξηράς έχει κάνει και η ισραηλινή Elbit, όπως και η ελληνική εταιρεία EODH, σε συνεργασία με δύο ακόμη εταιρείες από ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόταση περιλαμβάνει αναβάθμιση σε βαθμίδες, η οποία αφορά τον κινητήρα, την θωράκιση, την διαμόρφωση στο εσωτερικό του οχήματος και κυρίως την προσθήκη τηλεχειριζόμενου πυργίσκου με πολλαπλές επιλογές όπλων.
Το κόστος εκσυγχρονισμού των Μ-113, τα οποία διαθέτει ο Στρατός Ξηράς, σύμφωνα με την πρόταση της Rafael/METKA που έχει στα χέρια του το ΓΕΣ, είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο κόστος επαναφοράς των αμερικανικών Βradley, το οποίο υπολογίστηκε ανά τεθωρακισμένο περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εξαιρετικά περιορισμένος είναι και ο αριθμός των ΤΟΜΑ που παραχωρούν οι ΗΠΑ. Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει περίπου 2.900 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου M-113, κυρίως στις εκδόσεις A1/A2, τα οποία χρησιμοποιούνται από το σύνολο των Μονάδων Μηχανοκίνητου Πεζικού και όχι μόνο.
πηγή: Onalert.gr / Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς