Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Ψηφιακή αποτοξίνωση: Μαθητές 21 ημέρες χωρίς τηλέφωνο – Πώς μεταμορφώθηκε η ζωή τους μακριά από τα social media

Πώς η ψηφιακή αποτοξίνωση βοηθά τους μαθητές να βελτιώσουν τη ζωή τους και τις σχέσεις τους μακριά από τα social media και τα smartphones.
  • Η κυβέρνηση προγραμματίζει μέτρα για τον περιορισμό της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου από ανηλίκους, όπως το εργαλείο KidsWallet για γονικό έλεγχο στις προσβάσεις στα social media.
  • Ένα πείραμα στο σχολείο Στάνγουεϊ, όπου μαθητές παρέδωσαν τα smartphones τους για 21 ημέρες, έδειξε θετικές αλλαγές στη ζωή τους, όπως καλύτερο ύπνο, αυξημένη συγκέντρωση και βελτίωση σχέσεων με τις οικογένειές τους.
  • Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των social media, που συνδέεται με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στους νέους, τονίζοντας την ανάγκη για μέτρο και προσοχή στη χρήση των κινητών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των social media.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το KidsWallet, ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν την πρόσβαση των ανήλικων παιδιών τους σε δημοφιλή social media.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει εξηγήσει ότι το KidsWallet θα λειτουργεί όπως ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα τακτοποιείται η ηλικία του παιδιού και θα ενεργοποιούνται ρυθμίσεις γονικού ελέγχου.

Το ζήτημα της υπερβολικής χρήσης των social media από ανηλίκους απασχολεί κυβερνήσεις παγκοσμίως. Στην Αυστραλία, πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει τη δημιουργία λογαριασμών σε social media για παιδιά κάτω των 16 ετών, ενώ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, και η Φινλανδία, έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχα μέτρα ισχύουν στα σχολεία, ενώ εξετάζονται πρόσθετες καμπάνιες ενημέρωσης.

Το ντοκιμαντέρ του Channel 4, «Swiped: The School That Banned Smartphones», έρχεται να αναδείξει τις επιπτώσεις της εξάρτησης από τις συσκευές αυτές στα παιδιά. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται ένα πείραμα στο σχολείο Στάνγουεϊ, όπου οι μαθητές, ηλικίας περίπου 12 ετών, κλήθηκαν να παραδώσουν τα smartphones τους για 21 ημέρες. Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν έντονες: παιδιά που λάμβαναν έως και 2.000 μηνύματα ημερησίως στο WhatsApp ένιωθαν ότι χάνουν τη ζωή τους. «Μόλις έβαλα τη ζωή μου σε ένα κουτί»,  δήλωσε χαρακτηριστικά ένας 11χρονος μαθητής.

Ωστόσο, σταδιακά τα αποτελέσματα του πειράματος ήταν εντυπωσιακά. Οι μαθητές  κοιμόντουσαν καλύτερα, συγκεντρώνονταν περισσότερο στο σχολείο και περνούσαν ποιοτικότερο χρόνο με τις οικογένειές τους. «Είμαι πιο δραστήρια, παίζω επιτραπέζια, βγαίνω έξω και περνάω ωραία», ανέφερε μία μαθήτρια. Άλλοι δήλωσαν ότι η σχέση τους με τους γονείς τους βελτιώθηκε, ενώ τους φαινόταν πλέον περίεργο να ξαναπιάσουν τα κινητά τους.

Οι εμπνευστές του ντοκιμαντέρ, Έμα και Ματ Γουίλις, που έχουν τρία παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, προβληματίστηκαν για την επιρροή των social media στους νέους, καθώς και για την εξάρτηση των ίδιων από τις συσκευές τους.

«Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ότι έχω χάσει τα παιδιά μου», δήλωσε η Έμα.

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία μίας μητέρας που περιέγραψε πως ο 11χρονος γιος της ανέπτυξε αυτοκτονικές τάσεις έχοντας επηρεαστεί από ένα βίντεο στο YouTube, με τραγική κατάληξη.

Το ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει ότι η υπερβολική χρήση smartphone συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης στους εφήβους.

Ο εκπαιδευτικός Μάριος Μάζαρης δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ, το οποίο υποτίτλισε και έγραψε: «Το παραπάνω βίντεο είναι προϊόν ενός πειράματος, σε σχολείο της Βρετανίας έβαλαν μαθητές και μαθήτριες σε ένα ιδιαίτερο challenge, να περάσουν 21 μέρες χωρίς συσκευές και κατέγραψαν τα αποτελέσματα στις συμπεριφορές τους, στον ύπνο, τη συγκέντρωση, την κοινωνικοποίηση . Γιατί;

Γιατί οι στατιστικές λένε ότι πάνω από 90% των παιδιών 11 ετών έχουν δικό του κινητό και τα μισά των 9. Κι εκεί που λέμε Πού είναι το λάθος; Αφού έτσι είναι η εποχή! Αφού αυτό είναι το μέλλον! Αφού έχουν όλα! Ας σκεφτούμε τι χάνουν ή τι καταστρέφεται στο μυαλό των παιδιών που είναι ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ για να μπει στη θέση του το κινητό. Ας καταλάβουμε ότι τα παιδιά δεν έχουν διαμορφώσει αίσθηση του κόσμου, του πώς να ορίσουν τον χρόνο τους, τα συναισθήματά τους, τις σχέσεις τους σε πραγματικό χώρο και χρόνο και ζουν εικονικά και με άβαταρ, όμως δεν είναι ζωή αυτό. Συμβουλευτείτε ειδικούς που συστήνουν χρόνους παρακολούθησης, δεν είναι παιχνίδι το κινητό, δεν είναι νταντά, είναι συσκευή που θέλει μέτρο και προσοχή».

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μάριος Μάζαρης / Marios Mazaris (@schoolmarius)

Η ψυχοπαιδαγωγική σύμβουλος, Χρυσούλα Μαυράκη, τονίζει στο newsit.gr, ότι η  υπερβολική χρήση των social media δημιουργεί εξάρτηση και κάθε εξάρτηση είναι επικίνδυνη.

«Να ζούμε σε έναν εικονικό κόσμο στερεί από τα παιδιά τη χαρά της ίδιας της ζωής και της παιδικότητας. Επηρεαζόμενα τα παιδιά από πρότυπα και εξιδανικεύσεις μέσα από φίλτρα και διορθώσεις, αυτοσυγκρίνονται και αποκτούν άγχος βλέποντας τη διαφορά ακόμα και κατάθλιψη. Υπάρχει ο κίνδυνος των προκλήσεων, των challenges, που μπορεί να έχουν και τραγική κατάληξη. Οπότε μην έχοντας τα παιδιά την ωριμότητα να διακρίνουν το σωστό από το λάθος, το μέτρο από την υπερβολή, μπαίνουν σε έναν κόσμο και σε μία κατάσταση, για την οποία δεν είναι προετοιμασμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα του σχολείου Στάνγουεϊ έδειξε ότι η αποχή από τα κινητά όχι μόνο βελτιώνει τη συγκέντρωση και τον ύπνο των παιδιών, αλλά τους επιτρέπει να επανασυνδεθούν με τον πραγματικό κόσμο και να απολαύσουν δραστηριότητες μακριά από τις οθόνες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Στην τελική φάση η σημαντική ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, που υλοποιεί ο...

Ευγενία Μανωλίδου: «Στο σπίτι μας με τον Άδωνι Γεωργιάδη δεν συζητάμε καθόλου γι’ αυτά»

Η Ευγενία Μανωλίδου τόνισε ότι στο σπίτι τους με...

Ιράν: Η ξανά λειτουργία της πρεσβείας στη Δαμασκό εξαρτάται από εγγυήσεις ασφάλειας

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η επαναλειτουργία της πρεσβείας του...

Οι διαιτητές της 14ης περιόδου

Οι διαιτητές και οι κομισάριοι της 14ης αγωνιστικής της...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καιρός: Κρύο και χιονισμένες εκπλήξεις τα Χριστούγεννα φέρνει η ψυχρή λίμνη που πλησιάζει

Ο καιρός των Χριστουγέννων αναμένεται να φέρει κρύο και χιόνια, καθώς μια ψυχρή λίμνη επηρεάζει τη χώρα, με πτώση θερμοκρασίας και βροχές.Από τις 23...

Ο αστυνομικός της Βουλής καλεί με τηλέφωνα από τη φυλακή τη σύζυγό του: «Θέλω να σου εκφράσω τα συναισθήματά μου»

Ο 45χρονος αστυνομικός της Βουλής, που έχει προφυλακιστεί για τον βιασμό των τριών παιδιών του, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγό του, η οποία τον...

Εισαγγελική παρέμβαση για τον εκτροχιασμό του Σιδηροδρόμου του Πηλίου

Η Εισαγγελία Βόλου παρενέβη μετά τον εκτροχιασμό του τρένου Μουτζούρης στο Πήλιο, διατάσσοντας προκαταρκτική έρευνα για επικίνδυνη παρέμβαση στη συγκοινωνία.Το Αστυνομικό Τμήμα Νοτίου Πηλίου...

Σαλπιγγίδης κατά Βρύζα: Ο πλειστηριασμός της κατοικίας, το χρέος και η αντιπαράθεση των 11 ετών

Ο πλειστηριασμός της μεζονέτας του Ζήση Βρύζα στη Χαλκιδική, που προκύπτει από χρέος 65.000 ευρώ προς τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, έχει ανασταλεί επανειλημμένα τα τελευταία...

Δίκη Φιλιππίδη: Ένταση στη διαδικασία του ηθοποιού – Ξέσπασε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος που τον αντιπροσωπεύει

Ένταση σημειώθηκε κατά την τρίτη ημέρα εκδίκασης της έφεσης του Πέτρου Φιλιππίδη στο Εφετείο Αθηνών, με τον δικηγόρο του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να εκφράζει την...

Δίκη Φιλιππίδη: «Κατανοώ τη δουλειά μου, δεν θα μου υποδείξουν τα πρωινάδικα πώς θα την εκτελέσω» είπε ο εισαγγελέας

Ο Πέτρος Φιλιππίδης παρέμεινε σιωπηλός κατά την έναρξη της δίκης του, ενώ ο δικηγόρος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του προς την εγκύκλιο...

Πορτοφόλι για παιδιά: Πώς θα εκπαιδεύσει τους νέους να κάνουν σωστή χρήση των social media

Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social media και την κατανάλωση αλκοόλ, τονίζοντας την έλλειψη ωριμότητας των...

Κίνηση στους δρόμους: Κυκλοφοριακή αναστάτωση σε Κηφισό και Αττική Οδό – Δυσκολίες και στην Κηφισίας

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται σε δρόμους της Αθήνας, κυρίως στον Κηφισό, την Αττική Οδό και την Κηφισίας, με την κίνηση να είναι αυξημένη στα δύο...

Πατήσια: 38χρονος ανέφερε ότι τον βίαζε ο γονιός του

Ένας 38χρονος άνδρας κατήγγειλε ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα του, ο οποίος τον απειλούσε να μην αποκαλύψει τα όσα βίωνε.Η κακοποίηση...

Σεισμός αυτή τη στιγμή αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής

Σημαντικός σεισμός σημειώθηκε πρόσφατα στην Αττική, με επίκεντρο τον Γέρακα.Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Αττικής.Περισσότερες λεπτομέρειες για τον...