- Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων στο σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου στη Μαραθοκεφάλα Κισσάμου για την αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού, με τη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία να προγραμματίζεται για την 24η Δεκεμβρίου 2024.
- Το σπήλαιο, χωρητικότητας 3.500 ατόμων, προσφέρει μια μυστικιστική ατμόσφαιρα με την αναπαράσταση της φάτνης, περιλαμβάνοντας βοσκούς, πρόβατα και ένα λαμπερό αστέρι, μεταφέροντας τους πιστούς στη Βηθλεέμ.
- Το σπήλαιο φιλοξενεί ναό του 15ου αιώνα και ιστορικά ευρήματα, υποδεικνύοντας ότι χρησιμοποιήθηκε πιθανώς ως χώρος λατρείας από προχριστιανικούς χρόνους, ενώ περιλαμβάνει και μια κρύπτη όπου ο Άγιος Ιωάννης κρυβόταν από τους επισκέπτες.
Χιλιάδες πιστοί απ’ όλη την Κρήτη συγκεντρώνονται κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων στο φυσικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου στη Μαραθοκεφάλα Κισσάμου στα Χανιά για να γιορτάσουν την γέννηση του Θεανθρώπου.
Στο επιβλητικό αυτό σπήλαιο, χωρητικότητας 3.500 ατόμων, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα τελεστεί το βράδυ της Τρίτης (24.12.2024) η χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης.
Η αναπαράσταση της φάτνης με βοσκούς, πρόβατα, φωτιές, σήμαντρα και ένα τεράστιο λαμπερό αστέρι δημιουργεί μια ιδιαίτερα μυστικιστική ατμόσφαιρα, μεταφέροντας τους πιστούς στη Βηθλεέμ.
Το σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας
Στη περιοχή Μαραθοκεφάλα στη Σπηλιά Κισάμου, 25 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις 3 χλμ από το Κολυμπάρι, σε μια όμορφη βουνοκορφή, βρίσκεται το περίφημο ιστορικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη ή Ξένου, στο οποίο κατά την παράδοση έζησε αυτός ο Άγιος που περιηγήθηκε στην Κρήτη και ουσιαστικά ίδρυσε την πλούσια ασκητική παράδοση του νησιού.
Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει ναός του 15ου αιώνα και θεμέλια παλιών κελιών που χρονολογούνται κατά τον 17ο – 18ο αιώνα.
Στο χώρο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή βωμού (φυλάσσεται στο μουσείο της ενορίας Σπηλιάς) και μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού και πιστεύεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε, πιθανά, ως χώρος λατρείας από τους προχριστιανικούς χρόνους.
Στα αριστερά του σπηλαίου βρίσκεται η κρύπτη που ο Άγιος Ιωάννης αναγκαζόταν να κρύβεται από τις συχνές επισκέψεις των βοσκών και των γεωργών.
Κοντά υπάρχει ένας μικρός χώρος που κατά την παράδοση είχε χρησιμοποιηθεί ως κρυφό σχολειό. Δίπλα στο ναό, από μια σχισμή του βράχου, χειμώνα-καλοκαίρι, στάζει αργά αργά νερό, το «αγίασμα του Αγίου», όπως αναφέρεται από τους πιστούς, το οποίο αποθηκεύεται σε μια μικρή δεξαμενή για να το παίρνουν οι πιστοί.