- Η τιμή της βασιλόπιτας έχει αυξηθεί κατά 6% φέτος, με τις τιμές να κυμαίνονται από 14€ έως 18€ το κιλό, ανάλογα με το κατάστημα.
- Οι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι έχουν απορροφήσει το κόστος παραγωγής, αλλά οι καταναλωτές θεωρούν τις τιμές «τσιμπημένες» και αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες είναι σημαντικές.
- Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να φτιάξουν τη βασιλόπιτα μόνοι τους για να εξοικονομήσουν χρήματα.
Αυξημένη μεσοσταθμικά κατά 6% είναι φέτος η τιμή της βασιλόπιτας, που πρωταγωνιστεί στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το είδος και το κατάστημα που θα προτιμήσει κάποιος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, στους φούρνους η βασιλόπιτα σε μορφή κέικ πωλείται φέτος από 14€ μέχρι 17€ το κιλό και στα ζαχαροπλαστεία από 15€ μέχρι 18€. Το τσουρέκι πωλείται μέχρι 12€ το κιλό στους φούρνους, μέχρι 13€ στα ζαχαροπλαστεία και στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» στα σούπερ μάρκετ θα την βρείτε μέχρι 8€ το κιλό για τη φετινή Πρωτοχρονιά.
Και ενώ οι επαγγελματίες διαβεβαιώνουν ότι έχουν απορροφήσει το κόστος της παραγωγής, οι καταναλωτές λένε, ότι οι τιμές είναι «τσιμπημένες».
«Είναι οι περσινές τιμές. Γιατί μια αύξηση ένα ευρώ κατά κιλό, συγκριτικά με πέρσι, δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος των πρώτων υλών. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο στη σοκολάτα είχαμε μια αύξηση της τάξης του 15%. Στα βούτυρα δεν έχει σταματήσει η αύξηση τον τελευταίο χρόνο. Έχει ξεπεράσει το 30%. Αν προσθέσουμε και τα υλικά συσκευασίας, ακόμη ξεφεύγει περισσότερο», είπε ο Μιχάλης Μούσιος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Πάντως πολλοί είναι εκείνοι που θα φτιάξουν μόνοι τους φέτος τη βασιλόπιτα, ως πιο οικονομική λύση.