Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Μυτιλήνη: Το «ήσυχο νερό» από την Παναγιά Φανερωμένη που προήλθε από το Αϊβαλί

Η παράδοση του «αμίλητου νερού» στην Παναγιά τη Φανερωμένη της Μυτιλήνης συνδέει την ιστορία και την πίστη των Μικρασιατών προσφύγων με το νησί.
  • Η εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη αναβιώνει το έθιμο του «αμίλητου νερού» παραμονή Πρωτοχρονιάς, το οποίο συνδυάζεται με παραδόσεις που φέρουν οι πρόσφυγες από το Αϊβαλί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
  • Το νερό που συλλέγεται από τις βρύσες της εκκλησίας θεωρείται αγίασμα και χρησιμοποιείται για το «ποδαρικό», μια παράδοση που περιλαμβάνει σιωπή κατά τη μεταφορά του νερού και τελετές για καλή τύχη στο σπίτι.
  • Η παράδοση και η λατρεία της Παναγίας Φανερωμένης έχουν ιστορικές ρίζες που συνδέονται με τη μεταφορά της εικόνας από το Αϊβαλί και τις συνθήκες της Μικρασιατικής Καταστροφής, διατηρώντας τη μνήμη των προσφύγων και του πόνου τους.

Μια μικρή εκκλησιά στη βόρεια πλευρά στη Μυτιλήνη, η Παναγιά η Φανερωμένη, αποτελεί και σήμερα, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σημείο αναβίωσης του εθίμου του «αμίλητου νερού».

Η παράδοση του «αμίλητου νερού» που τηρείται πιστά στη Μυτιλήνη «έμπλεξε» αρμονικά με αντίστοιχο έθιμο που έφεραν μαζί τους οι Μικρασιάτες και κυρίως οι Αϊβαλιώτες πρόσφυγες στο νησί, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μέχρι το 1922, οι Μυτιληνιοί έπαιρναν την Πρωτοχρονιά νερό, βασικό στοιχείο «του ποδαρικού» στο σπίτι ή στο μαγαζί, από οποιαδήποτε δημόσια βρύση της πόλης.

Μετά την καταστροφή και ιδιαίτερα μετά το χτίσιμο της μικρής εκκλησίας της Παναγίας της Φανερωμένης στην καρδιά του παλιού τούρκικου μαχαλά, το έθιμο άρχισε να τηρείται από όλους κατά πως γινόταν στο Αγίασμα της Παναγίας της Φανερωμένης στο μικρασιατικό Αϊβαλί.

Με την αλλαγή του χρόνου, οι βρύσες στο κέντρο της εκκλησίας αρχίζουν να τρέχουν αδιάκοπα νερό που θεωρείται αγίασμα.

Οι πιστοί, αφού προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας που κρατά τον Χριστό στην αγκαλιά της, «νίβονται» βρέχοντας το πρόσωπό τους και γεμίζουν το δοχείο που έχουν φέρει μαζί τους με νερό.

Μέσα στο δοχείο τοποθετούν ένα κλαδί ελιάς ή μυρτιάς και επιστρέφουν στο σπίτι για να κάνουν το «ποδαρικό». Η μεταφορά του νερού απαιτεί απόλυτη σιωπή, καθώς το νερό πρέπει να παραμείνει «αμίλητο».

Το «ποδαρικό» γίνεται από το αρχηγό της οικογένειας ή το γηραιότερο μέλος της, το οποίο στερεώνει το κλαδί ελιάς ή μυρτιάς στην είσοδο του σπιτιού. Στη συνέχεια, σπάει ένα ρόδι στο κατώφλι για καλή τύχη και πετά μια πέτρα στο σπίτι μαζί με κέρματα. Τέλος, το σπίτι ραντίζεται με το «αμίλητο» νερό.

Όλα αυτά, στην Παναγιά τη Φανερωμένη με τη χαμένη εικόνα στο Αϊβαλί να λέγεται πως εικόνιζε την Παναγιά με το Χριστό στην αγκαλιά που παίζει με ένα τόπι, τη γη.

Από το Αϊβαλί στη Μυτιλήνη

Το 1922, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μετέφεραν τη λατρεία της Φανερωμένης στη Μυτιλήνη, συνεχίζοντας να πραγματοποιούν πανηγύρι όπως και στο Αϊβαλί, στις 28 Ιουνίου.

Αρχικά στον χώρο ενός κουβουκλίου που σκέπαζε ένα πηγάδι που κατά την παράδοση είχε βρεθεί στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα τυλιγμένο δέρμα (προβιά) με τη εικόνα της Παναγίας. Εξ ου και η ονομασία της Παναγιά η Προβιάδαινα. Τη μετέφεραν και την έβαλαν για προσκύνημα στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Ούτε σκέψη τότε για προσκύνημα εκεί στο πηγάδι ανάμεσα στα «τουρκόσπιτα».

Στη θέση του πηγαδιού αυτού, όπου είχαν πια κατοικήσει Μικρασιάτες και προπάντων Αϊβαλιώτες πρόσφυγες, χτίστηκε το παρεκκλήσι της Παναγιάς της Φανερωμένης.

Φτωχικό και μικρό στην αρχή και μετά μεγαλύτερο. Η εικόνα της Παναγιάς της Προβιάδαινας μπήκε σε τελάρο και ένα ασημένιο πουκάμισο τη σκέπασε.

Από την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων όπου φυλάσσεται, κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου μεταφέρεται στην Παναγιά τη Φανερωμένη της Μυτιλήνης. Εκεί γιορτάζεται, χωρίς πολλοί να το πολυξέρουν, η εύρεση της χαμένης πια Παναγιάς της Φανερωμένης του Αϊβαλιού.

Γιατί η γιορτή στις 28 Ιουνίου όμως;

Στις 27 Μαΐου του 1821, στον όρμο της Ερεσού, ο Παπανικολής πυρπολεί το οθωμανικό δίκροτο. Η πυρπόληση δίνει την αφορμή για τη σφαγή Μυτιληνιών χριστιανών, γνωστή σαν το «μεγάλο τζουλούσι».

Η αποφράδα 27η Μαΐου 1821

Σύμφωνα με Κώδικα της Μητρόπολης Μυτιλήνης, την Πέμπτη 27 Μαΐου 1821 σφάχτηκαν στην αγορά της Μυτιλήνης 43 χριστιανοί και λεηλατήθηκαν σπίτια και μαγαζιά. Ακόμα δύο σκοτώθηκαν στην περιοχή Κεραμειών.

Όλοι τους από εξαγριωμένους άτακτους από την ασιατική ακτή, τους οποίους αποκαλεί «βασιβουζούκους», με τους οποίους είχε ενισχυθεί, δεδομένης της ελληνικής επανάστασης, η φρουρά της Μυτιλήνης.

Τις ίδιες μέρες, στον συνήθη εκτός κάστρου τόπο εκτελέσεων στην περιοχή της Παπτσούδας (πλάτωμα στον Παιδικό Σταθμό στο Συνοικισμό της Μυτιλήνης, όπου σήμερα η οδός Διονυσίου) εκτελούνται με απαγχονισμό από όργανα της οθωμανικής Αρχής οι Φιλικοί της πόλης.

Λίγες μέρες μετά, στις 3-4 Ιουνίου του 1821, πυρπολείται η πόλη των Κυδωνιών, το γνωστό Αϊβαλί, έδρα της Ακαδημίας Κυδωνιών, μήτρας του Ελληνικού Διαφωτισμού.

Όσοι από τους 35.000 κατοίκους του σώζονται από τη σφαγή, φορτώνονται σε καράβια Αϊβαλιωτών αλλά και Ψαριανών επαναστατών που σπεύδουν σε βοήθεια και φεύγουν για τα νησιά.

Στη Μυτιλήνη, στις Κυκλάδες, όπου συγκροτούν το Τάγμα Κυδωνιέων και φυσικά για τον Μοριά όπου συμμετέχουν στην επανάσταση.

Μετά το 1827 αρχίζει η παλιννόστηση στο Αϊβαλί που ολοκληρώνεται στο διάστημα 1832-1840 όταν και με φιρμάνια του Σουλτάνου επιστρέφονται υπό όρους στους Αϊβαλιώτες που επαναπατρίζονται, τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Μυτιλήνη: Το «ήσυχο νερό» από την Παναγιά Φανερωμένη που προήλθε από το Αϊβαλί
ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η εύρεση με θαυματουργικό τρόπο του εικονίσματος της Παναγιάς

Το 1852, στο «περβόλι του Σαλιόκουλα», 100 μέτρα από την ακτογραμμή που στο μεταξύ έχει επεκταθεί προς τη θάλασσα από το μπάζωμα της με τη χρήση οικοδομικών υλικών από τα σπίτια που κατεδαφίζονται για να φτιαχτούν καινούργια, το Καντηλί γιαλό, βρέθηκε -«φανερώθηκε»- με θαυματουργικό τρόπο το εικόνισμα της Παναγιάς.

Έχουν προηγηθεί κατά την παράδοση, ενύπνια της Ευαγγελινής (μιας νεαρής φτωχιάς γυναίκας) αλλά και ανασκαφές.

Η αποκάλυψη της εικόνας αυτής στις 28 Ιουνίου του 1852 ενεργοποιεί και μια πηγή νερού, το Αγίασμα της Παναγιάς της Φανερωμένης.

Το γεγονός αποτέλεσε αφορμή εμψύχωσης των Ρωμιών και οδήγησε στην ανάπτυξη της πόλης και το οικονομικό, πολιτιστικό και τελικά πολιτικό θαύμα που συντελέστηκε ιδιαίτερα στα τέλη του 19ου αιώνα. Δείγματα του οικονομικού αυτού θαύματος είναι ορατά και σήμερα στους επισκέπτες του Αϊβαλιού.

Στη θέση της εύρεσης της εικόνας, χώρο «άμυνας» των Αϊβαλιωτών για να φορτωθούν στα καράβια τα γυναικόπαιδα, το 1890 χτίζεται μια όμορφη κατασκευή από τη γνωστή κόκκινη πέτρα της περιοχής, την περίφημη «σαρμουσακόπετρα», με το μπροστινό του τμήμα να στολίζει μια όμορφη κιονοστοιχία που καταλήγει σε ψευδοκορινθιακά κιονόκρανα και αέτωμα.

Αυτή η κατασκευή, που δεν ήταν ναός αλλά «Αγίασμα», ανακαινισμένη και επισκέψιμη σήμερα στο Αϊβαλί, διαδέχτηκε προηγούμενο, χτισμένο το 1867, κτίσμα.

Κατά τις ανασκαφές στη διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης, αποκαλύφθηκαν δύο φλέβες νερού, βρέθηκε δε και η δεξαμενή του «Αγιάσματος» με ανάγλυφες εικόνες αγγέλων και άλλα χριστιανικά σύμβολα. Βρέθηκε, επίσης, το δάπεδο και οι κρήνες του πρώτου αγιάσματος.

Και η εικόνα; Η εικόνα της Αϊβαλιώτισας Παναγίας της Φανερωμένης που έδειχνε την Παναγιά με το Χριστό στην αγκαλιά να παίζει με ένα τόπι, τη γη, χάθηκε…

Στον λεγόμενο πρώτο διωγμό του 1917 οι ιερείς των Κυδωνιών λέγεται ότι την πήραν μαζί τους από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους όπου βρισκόταν, στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου εκτοπίστηκαν. Την έφεραν μαζί τους και την εναπόθεσαν ξανά στον χώρο φιλοξενίας της μετά το 1919.

«Φούσκωνε το πηγάδι με το αγίασμα και χύνονταν στον δρόμο»

Ας σημειωθεί ότι η εικόνα μεταφέρονταν στο Αγίασμα της Παναγιάς κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου μέρα ανάμνησης της εύρεσης της όταν «φούσκωνε το πηγάδι με το αγίασμα και χύνονταν στον δρόμο».

Κάθε Πέμπτη όταν ψάλλονταν παράκληση. Και την περίοδο από 15 Αυγούστου έως τα «νιάμερα» της Παναγιάς, στις 23 Αυγούστου. Όλο το άλλο διάστημα βρισκόταν στην Άγιο Χαράλαμπο, τα δε έσοδα του προσκυνήματος (της) τα χρησιμοποιούσαν για τη λειτουργία του «Ψυχομεριδίου» (των αϊβαλιώτικων Φιλανθρωπικών Καταστημάτων) και ιδιαίτερα του γειτονικού στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους Νοσοκομείου.

Το 1922 την εικόνα λέγεται πως πήραν ξανά οι παπάδες της πόλης που οδηγήθηκαν στα Τάγματα Εργασίας στο εσωτερικό. Κανείς τους δεν επέστρεψε ζωντανός.

Κάπως έτσι θεωρείται πως χάθηκε και η εικόνα. Άλλες πάλι πηγές, (μαρτυρίες από πρόσφυγες) ανέφεραν ότι η Παναγιά η Φανερωμένη μεταφέρθηκε στη Μυτιλήνη το 1922 για να μετακινηθεί στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στην Αττική.

Αν αυτό είναι αλήθεια, κανείς δεν ξέρει πια πού βρίσκεται αυτή η εικόνα. Αντίγραφά της θεωρούνται δύο εικόνες. Μία στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά της Μυτιλήνης. Δωρίστηκε στον ναό από τους απογόνους της οικογενείας Μακαρώνη – Κουκουναρτά που την έφεραν από το Αϊβαλί το 1922. Και μία στην ιδιωτική συλλογή της οικογένειας του μακαρίτη, αϊβαλιώτικης καταγωγής, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη Γιάννη Φουντούλη.

Όσοι, παραμονή Πρωτοχρονιάς ή με το γύρισμα του χρόνου, φτάστε στο παρεκκλήσι της Παναγιάς της Φανερωμένης θυμηθείτε…. όλα ετούτα δεν είναι δημόσιες σχέσεις σαν και κάποιοι θέλουν να τις καταντήσουν ποντάροντας στην άγνοια. Είναι ιστορίες ανθρώπων που πόνεσαν πολύ. Των παππούδων και των γιαγιάδων μας που υπήρξαν πρόσφυγες και ακούμπησαν σε μια εικόνα της Παναγιάς τον πόνο τους. Φανερωμένη η Προβιάδαινα, τι σημασία έχει.

«Νυφτείτε» πρωτοχρονιάτικα και θυμηθείτε τους. Και δύο σταγόνες από το αμίλητο νερό ρίξτε το στη γη, να δροσιστούν οι ψυχούλες τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ΔΕΔΟΜΕΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Μαγνησία: Δύο βαρυποινίτες δραπέτευσαν από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας

Δύο 41χρονοι Αλβανοί κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις Αγροτικές Φυλακές...

Ένας Γιάννης δεν φέρνει την άνοιξη…” μπορεί να γίνει “Ένας Γιάννης δεν φέρνει τη δροσιά…

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σημείωσε 27 πόντους, 13 ριμπάουντ και...

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκτάκτως στην Αθήνα για θεραπεία

Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου έχει...

Γιώργος Παπαδάκης για το “Καλημέρα Ελλάδα”: “Είναι προσωπική μου απόφαση, θα ισχύσει από Γενάρη

Ο Γιώργος Παπαδάκης ανακοίνωσε ότι η εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα"...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τραυματισμένοι στρατιώτες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο στο Άγιο Όρος.” → “Πληγωμένοι στρατιώτες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο στο Άγιο Όρος

22 Ουκρανοί στρατιώτες, με σημάδια από τον πόλεμο, βρήκαν καταφύγιο στο Άγιο Όρος για τέσσερις ημέρες, ελπίζοντας να ξεφύγουν από τις τραυματικές τους αναμνήσεις.Ο...

Ο Ρούντι Γιάνγκμπλαντ ελευθερώνεται – Από τα γυρίσματα για τη 17Ν στη σύλληψη στο κέντρο της πόλης

Ο Ρούντι Γιάνγκμπλαντ, ηθοποιός από το Χόλιγουντ, ήρθε στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «17 November Conspiracy», αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν ευοδώθηκαν και...

Νέο συμβάν στον ΗΣΑΠ: Αποσύρθηκε συρμός λόγω πόρτας που δεν έκλεινε

Νέο περιστατικό στον ΗΣΑΠ: συρμός αποσύρθηκε λόγω πόρτας που δεν έκλεινε, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των μεταφορών.Οι επιβάτες κατήγγειλαν καθυστερήσεις σε κάθε σταθμό,...

Ηράκλειο: Με drone και τον σκύλο της Πυροσβεστικής, αναζητούν τον 46χρονο που χάθηκε στη Χερσόνησο

Η πυροσβεστική και η αστυνομία πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου για τον εντοπισμό ενός 46χρονου που εξαφανίστηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.Οι έρευνες περιλαμβάνουν τη...

Μεσσηνία: Πατέρας σκότωσε τον γιο του – Συνελήφθη όλη η οικογένεια

Ένας 67χρονος πατέρας πυροβόλησε τον 37χρονο γιο του με κυνηγετικό όπλο κατά τη διάρκεια διαπληκτισμού στα Αρφαρά Μεσσηνίας, χωρίς να τον τραυματίσει σοβαρά, αλλά...

Μαγνησία: Δύο βαρυποινίτες δραπέτευσαν από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας

Δύο 41χρονοι Αλβανοί κρατούμενοι δραπέτευσαν από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσαβέτειας, όπου εκτίουν ποινές 20 ετών για σοβαρά εγκλήματα.Οι κρατούμενοι, που είχαν καλή διαγωγή και...

Κηφισός: Ανακαλύφθηκε και τρίτη υπόγεια λίμνη – Σημαντική ανησυχία για την στατικότητα

Ανακαλύφθηκε τρίτη υπόγεια λίμνη στον Κηφισό, μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, στο σημείο συνάντησής της με το ρέμα της Εσχατιάς.Η ομάδα σπηλαιολόγων «Γεωμυθική» εκφράζει ανησυχία...

Πώς οι εγκληματίες μας εξαπατούν με high tech απάτες: Από πλαστές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο

Συναγερμός έχει σημάνει για τις υψηλής τεχνολογίας απάτες, με οργανωμένα κυκλώματα να εξαπατούν πολίτες, όπως στην περίπτωση επιχειρηματία στον Βόλο που έχασε όλα του...

Θεσσαλονίκη: Μυστηριώδης τοπίο από την πυκνή ομίχλη – Εξαφανίστηκε ο Λευκός Πύργος και η ακτή

Η Θεσσαλονίκη έχει καλυφθεί από πυκνή ομίχλη, δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο, όπου ο Λευκός Πύργος και η παραλία είναι σχεδόν αόρατα.Η ορατότητα στον Θερμαϊκό...

Θεσσαλονίκη: Μυστηριώδες τοπίο από την πυκνή ομίχλη – Εξαφανίστηκαν ο Λευκός Πύργος και η ακτή

Η Θεσσαλονίκη καλύφθηκε από πυκνή ομίχλη, δημιουργώντας ένα μυστηριώδες και εντυπωσιακό τοπίο που θυμίζει ταινία.Ο Λευκός Πύργος και η ακτή έχουν «χαθεί» λόγω της...