- Το 60% των νέων στην Αφρική επιθυμεί να μεταναστεύσει λόγω της ανεξέλεγκτης διαφθοράς.
- Η έρευνα έδειξε ότι η διαφθορά θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια καλύτερη ζωή.
- Οι νέοι θέλουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά των διεφθαρμένων πολιτικών και διαφορετική μορφή διακυβέρνησης.
- Η Βόρεια Αμερική είναι η προτιμημένη επιλογή για μετανάστευση, ακολουθούμενη από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
- Οι νέοι ανησυχούν για την εκμετάλλευση των χωρών τους από ξένες εταιρείες.
- Η μέση ηλικία στην Αφρική είναι 19,7 χρόνια και ο πληθυσμός αναμένεται να διπλασιαστεί σε πάνω από 830 εκατομμύρια μέχρι το 2050.
Το εξήντα τοις εκατό των νέων στην Αφρική επιθυμεί να μεταναστεύσει, καθώς η ανεξέλεγκτη διαφθορά απειλεί το μέλλον τους, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 5.600 νέους από 16 χώρες και δημοσιεύθηκε.
Η διαφθορά θεωρείται ως το “μεγαλύτερο εμπόδιο” που αντιμετωπίζουν για να επιτύχουν μια καλύτερη ζωή, δήλωσε το Ίδρυμα Οικογένειας Ichikowitz, με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο ανέθεσε την έρευνα σε 5.604 άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών.
“Πάνω απ’ όλα, δεν πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις τους κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν αυτή την πληγή και εξαιτίας αυτού σχεδόν το 60% επιθυμεί να μεταναστεύσει τα επόμενα πέντε χρόνια”, ανέφερε η έκθεση.
Η Έρευνα Νεολαίας της Αφρικής για το 2024, διεξήχθη μέσω προσωπικών συνεντεύξεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο σε χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Αιθιοπία.
Η Βόρεια Αμερική ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή για μετανάστευση αυτής της ηλικιακής ομάδας, ακολουθούμενη από χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.
«Η Αφρική κατευθύνεται προς λάθος κατεύθυνση»
Πάνω από το ήμισυ (55 τοις εκατό) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η Αφρική κατευθύνεται προς τη “λάθος κατεύθυνση”, αν και υπήρξε μια μέτρια αύξηση στο 37 τοις εκατό του “Αφρο-αισιοδοξισμού” σε σχέση με την έρευνα του 2022.
“Οι νέοι θέλουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά των διεφθαρμένων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης τους να κατέχουν αξιώματα. Θέλουν επίσης μια διαφορετική μορφή διακυβέρνησης”, ανέφερε το ίδρυμα.
Σχεδόν ένας στους τρεις πιστεύει ότι μη δημοκρατικά συστήματα, όπως ο στρατιωτικός ή μονοκομματικός έλεγχος, θα μπορούσαν να είναι προτιμότερα υπό ορισμένες συνθήκες.
Η επίδραση της Κίνας
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (72%) δήλωσε ότι η ξένη επιρροή αποτελεί πρόβλημα. “Ανησυχούν για την εκμετάλλευση των χωρών τους από ξένες εταιρείες, ιδίως για την εξόρυξη του φυσικού πλούτου, χωρίς περαιτέρω οφέλη για τον λαό”, ανέφερε το ίδρυμα.
Μια μεγάλη πλειοψηφία (82 τοις εκατό) θεωρεί την επιρροή της Κίνας θετική, με το 79 τοις εκατό να λέει το ίδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι αντιλήψεις για την επιρροή της Ρωσίας αυξήθηκαν, ιδιαίτερα στο Μαλάουι και τη Νότια Αφρική, με περισσότερους από τους μισούς από αυτούς που είχαν θετική άποψη για τη Ρωσία να επικαλούνται την παροχή σιτηρών και λιπασμάτων από τη χώρα αυτή.
Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα ήταν πολύ χειρότερη εξέλιξη για την Αφρική από μια νίκη της Δημοκρατικής υποψήφιας Κάμαλα Χάρις.
Η Έρευνα Νεολαίας της Αφρικής, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά το 2020, στοχεύει στο “να δώσει φωνή στη νεολαία της Αφρικής με επιστημονικό τρόπο”, δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνιών του ιδρύματος, Νίκο ντε Κλερκ, στο AFP. Παρέχει επίσης χρήσιμα δεδομένα σε κυβερνήσεις, ΜΚΟ και επενδυτές. Η Αφρική έχει τον νεότερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον κόσμο.
Η μέση ηλικία στην ήπειρο το 2020 ήταν 19,7 χρόνια σε σύγκριση με 31,0 στη Λατινική Αμερική, 38,6 στη Βόρεια Αμερική και 42,5 στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ίδρυμα Mo Ibrahim.
Η Αφρική φιλοξενεί σχεδόν 420 εκατομμύρια νέους ηλικίας 15-35 ετών, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι άνεργοι, σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης. Ο πληθυσμός αναμένεται να διπλασιαστεί σε πάνω από 830 εκατομμύρια μέχρι το 2050, προσθέτει η τράπεζα.
Η Έρευνα Νεολαίας της Αφρικής για το 2024 διεξήχθη από την PSB Insights σε Μποτσουάνα, Καμερούν, Τσαντ, Κονγκό Μπραζαβίλ, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Ναμίμπια, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Τανζανία και Ζάμπια.
Πηγή: AFP