Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι αρχές του Μεξικού συνδέουν τον Οβίδιο Γκουζμάν με την απαγωγή του «Ελ Μάγιο» Ζαμπάντα 

  • Η Γενική Εισαγγελία του Μεξικού ερευνά την πιθανή εμπλοκή του Ovidio Guzmán στην απαγωγή του Ismael Zambada.
  • Το FGR διεξάγει έρευνα για τη σύνδεση του El Ratón με τη σύλληψη του El Mayo και του El Güero Guzmán López.
  • Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα εξετάζει την απελευθέρωση του Ovidio Guzmán και τυχόν συνδέσεις με διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές.
  • Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη κατηγορία κατά του Ovidio Guzmán.
  • Οι μεξικανικές αρχές αμφισβητούν τη μη αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος του Ovidio Guzmán από τις ΗΠΑ.
  • Η Γενική Εισαγγελία καλεί δημόσιους υπαλλήλους για εξέταση των παρατυπιών στην υπόθεση του Héctor Cuén.

Η Γενική Εισαγγελία του Μεξικού (FGR) ανακοίνωσε ότι ερευνά την πιθανή εμπλοκή του Ovidio Guzmán, γνωστού και ως «El Ratón», στην απαγωγή του Ismael «El Mayo» Zambada. Ο Guzmán, ένας από τους γιους του Joaquín «El Chapo» Guzmán και ηγέτης της φράξιας Chapitos του καρτέλ Σιναλόα, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά έχει καταχωρηθεί ως «ελεύθερος» από το Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ από τις 23 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από τη σύλληψη του αδελφού του, Joaquín «El Güero» Guzmán López, και του Zambada σε ένα αγροτικό αεροδρόμιο στο Νέο Μεξικό.

Το FGR δήλωσε ότι έχει στοιχεία ότι ο El Ratón έφυγε από φυλακή υψίστης ασφαλείας εκείνη την ημέρα, αλλά αναγνώρισε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ή αν είναι ακόμη υπό κράτηση. Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δήλωσε ότι επιδιώκει να εξακριβώσει αν εμπλέκεται στη σύλληψη του Ελ Μάιο, καθώς και του αδελφού του Χοακίν, ο οποίος παραμένει ο κύριος ύποπτος ότι απήγαγε τον Ζαμπάντα, τον νονό του, για να τον παραδώσει στις αμερικανικές αρχές.

«Η σύνδεση μεταξύ της κατάστασης και της θέσης του Ovidio ‘G’, η συμμετοχή του αδελφού του Joaquín στην υποτιθέμενη απαγωγή του Ismael ‘N’ (El Mayo), η βία με την οποία πραγματοποιήθηκε, καθώς και οι προφανείς παρατυπίες του αεροπλάνου που πραγματοποίησε την πτήση απαγωγής, αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα για την έρευνα αυτού του θεσμού, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Μεξικό», ανέφερε η FGR σε ανακοίνωσή της.

Η επιστολή που δημοσιεύθηκε στις 11 Αυγούστου από τον El Mayo, συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα και έναν από τους πλέον καταζητούμενους διακινητές ναρκωτικών στον κόσμο, αποτελεί ήδη μέρος της έρευνας που ξεκίνησε στο Μεξικό και έχει γίνει η κύρια γραμμή έρευνας στην υπόθεση.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα εξετάζει τη χρονολογική σειρά της σύλληψης του El Mayo και τους λόγους για τους οποίους ο Ovidio Guzmán προφανώς αποφυλακίστηκε μερικές ημέρες νωρίτερα. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ερευνά αν η απελευθέρωση του Ovidio συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τις διαπραγματεύσεις που ο αδελφός του Joaquín Guzmán πραγματοποιούσε εδώ και αρκετά χρόνια με τις αμερικανικές αρχές για να διαπραγματευτεί την παράδοσή του. «Ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών, στις 16 Αυγούστου 2024, δήλωσε σε αυτό το θεσμικό όργανο ότι ο Ismael ‘N’ έφτασε στη χώρα αυτή παρά τη θέλησή του και ότι είχε ενημερωθεί για διάφορες προτάσεις του Joaquín ‘N’ [Guzmán]’ να παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές», αναφέρει το FGR.

Παρά τις κατηγορίες, δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη κατηγορία κατά του Ovidio Guzmán. Ο Jeffrey Lichtman, δικηγόρος της οικογένειας Guzmán, δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι «δεν υπήρξε καμία συμφωνία» μεταξύ των πελατών του και των αρχών.

Η διαμάχη σχετικά με την υποτιθέμενη απελευθέρωση του El Ratón και τη σχέση της με τη σύλληψη του El Mayo προέκυψε λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της σύλληψης των Zambada και Joaquín Guzmán López. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Κεν Σάλαζαρ δήλωσε μία ημέρα μετά τις συλλήψεις ότι ο γιος του Ελ Τσάπο βρισκόταν ακόμη στις αμερικανικές φυλακές. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Ovidio Guzmán López παραμένει υπό κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε σε δήλωσή του, χωρίς να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ μας ενημέρωσε ότι ο Οβίντιο Γκουζμάν δεν έχει οριστικά αφεθεί ελεύθερος, υπήρξε αλλαγή στα προληπτικά μέτρα», δήλωσε η υπουργός ασφαλείας Ρόζα Ικέλα Ροντρίγκεζ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η μεξικανική κυβέρνηση, μία ημέρα μετά τις συλλήψεις. Το Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ δεν έχει επικαιροποιήσει καμία πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκεται ο Οβίντιο Γκουζμάν εδώ και ένα μήνα και εξακολουθεί να αναφέρεται ως «αποφυλακισμένος» στη βάση δεδομένων του.

Οι αμφιβολίες γύρω από τον Ελ Ρατόν έχουν ανοίξει ένα νέο μέτωπο στην ένταση μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να αμφισβητεί ανοιχτά τη μη αποσαφήνιση του νομικού καθεστώτος του γιου του Ελ Τσάπο.

Οι μεξικανικές αρχές κατηγόρησαν εκ νέου τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ ότι δεν παρείχαν βασικές πληροφορίες για την υπόθεση. Το FGR δήλωσε ότι έχει υποβάλει δύο νομικά αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του πιλότου του αεροσκάφους που μετέφερε τον El Mayo και τον Joaquín Guzmán στις ΗΠΑ, καθώς και τις επίσημες άδειες για την προσγείωσή του σε αμερικανικό έδαφος. Άλλο ένα αίτημα υποβλήθηκε μέσω της Ιντερπόλ, αλλά το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα δεν έχει λάβει απάντηση.

Το FGR παρουσίασε επίσης νέα ευρήματα σχετικά με το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Doña Ana, στη συνοριακή πόλη Santa Teresa (Νέο Μεξικό), στις 25 Ιουλίου. Επρόκειτο για ένα αεροσκάφος Beechcraft 200, το οποίο έχει ήδη ελεγχθεί από τις μεξικανικές αρχές. Είχε «ψευδή και επικαλυπτόμενη» εγγραφή και σειριακό αριθμό, και οι αρχικές εγγραφές ταυτοποιήθηκαν. «Η νόμιμη εγγραφή του εν λόγω αεροσκάφους ήταν N44JN και η αρχική νόμιμη σειρά BB191», σημείωσαν οι αρχές. Το αεροσκάφος καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 και στη συνέχεια στην Κολομβία, όπου έλαβε αμερικανική άδεια κυκλοφορίας. Το 2021, η πλαστή εγγραφή έγινε στο έδαφος των ΗΠΑ.

Όσον αφορά τη δολοφονία του διακεκριμένου πολιτικού της Σιναλόα Héctor Cuén, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει «δημόσιους υπαλλήλους από όλα τα επίπεδα της τοπικής Εισαγγελίας, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας και των εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι παρενέβησαν στη διαδικασία» λόγω των παρατυπιών στην εκδοχή των γεγονότων που παρέθεσαν οι αρχές της Σιναλόα σχετικά με τον θάνατό του.

Η Claudia Sánchez Kondo ανέλαβε την Τετάρτη ως νέα επικεφαλής της εισαγγελίας μετά την παραίτηση της Sara Bruna Quiñonez πριν από δύο εβδομάδες. Ο Cuén σκοτώθηκε στις 25 Ιουλίου, σε γεγονότα που προφανώς σχετίζονται με την απαγωγή και τη σύλληψη του El Mayo, σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Πηγή:EL PAÍS USA Edition

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Αποσύρεται η φανέλα του Βινς Κάρτερ από τους Νετς

Ο Βινς Κάρτερ αποσύρεται από τους Νετς.Αγωνίστηκε στην ομάδα...

Οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν παραβιάζουν την αρχή της «ενιαίας Κίνας»

Οι αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν παραβιάζουν την αρχή...

Η σειρά «Agatha AllAlong» διαθέσιμη στο Disney+

Η Kathryn Hahn επιστρέφει ως Άγκαθα Χάρκνες στο «Agatha...

Κίνηση στους δρόμους: Προβλήματα στον Κηφισό και το κέντρο της Αθήνας

Αυξημένη κίνηση σε κεντρικές αρτηρίες της Αθήνας, με προβλήματα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

WSJ: Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν

Η ΗΠΑ δεν προβλέπει συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του ΜπάιντενΑμερικανικοί αξιωματούχοι παραδέχονται την απίθανη επίτευξη συμφωνίαςΚαίρια εμπόδια περιλαμβάνουν...

Τουλάχιστον 15 νεκροί μεταξύ των οποίων και πέντε παιδιά σε κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε

Κατάρρευση επταώροφης πολυκατοικίας στη Σιέρα Λεόνε με 15 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 5 παιδιών κάτω των 5 ετώνΟκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια και νοσηλεύονταιΣυνεχίζονται...

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι – Συνελήφθη ο δράστης

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν στο ολλανδικό λιμάνι Ρότερνταμ.Ο ύποπτος συνελήφθη, ενώ ήταν σοβαρά τραυματισμένος και διακομίστηκε σε...

Ολλανδία: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση οπλισμένου με μαχαίρι

Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε έναν δεύτερο στο ολλανδικό λιμάνι Ρότερνταμ.Συνελήφθη ύποπτος, ο οποίος επίσης τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε...

Μιανμάρ: Στους 293 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Γιάγκι – Αγνοούνται 89 άτομα

Ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε πλημμύρες στη Μιανμάρ, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 293 και 89 άτομα να αγνοούνται.Τα πλημμυρισμένα εδάφη ανέρχονται...

Ισραήλ: Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.Καταστράφηκαν εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι για επίθεση κατά του Ισραήλ.Ισραηλινά αεροσκάφη πλήγωσαν περισσότερα...

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού στο νησί...

ΟΗΕ: Οι συσκευές επικοινωνίας παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά πριν φτάσουν στον Λίβανο

Οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν στο Λίβανο είχαν παγιδευτεί πριν φθάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.Τα εκρηκτικά σε...

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέβαλε την επίσκεψη του στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέβαλε την επίσκεψή του στο ΙσραήλΔεν δόθηκε εξήγηση για την αναβολή του ταξιδιούΗ επίσκεψή του συνέπιπτε με περίοδο αυξημένης...

Βρετανία: Σάλος με τις αποκαλύψεις για τον Κιρ Στάρμερ – Έλαβε προσωπικά δώρα άνω των 100.000 λιρών

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έλαβε προσωπικά δώρα άνω των 100.000 λιρών από το 2019 έως και σήμερα.Τα δώρα περιλαμβάνουν ρούχα, γυαλιά, εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς...