Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Αυστραλία: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Ν.Ν. Ουαλία – Ο τρίτος σε 15 μέρες στην ίδια περιοχή

  • Σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Ν.Ν. Ουαλία στην περιοχή Hunter, ο τρίτος σε 15 μέρες στην ίδια περιοχή
  • Επίκεντρο στην περιοχή του Ντέμιαν, 250 χλμ βόρεια του Σίδνεϊ, με εστιακό βάθος 5 χλμ
  • Περιορισμένες διακοπές ρεύματος και ύδρευσης σε κοινότητες κοντά στην περιοχή της δόνησης
  • Αναφορές για ζημιές σε περιουσίες, με έναν ανθρακωρύχο να νοσηλεύεται για ελαφρά τραύματα
  • Σειρά σεισμών στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, με δυσκολία στην πρόβλεψη της διάρκειάς τους
  • Στην Αυστραλία σημειώνονται περίπου 100 σεισμοί ετησίως, λόγω της τοποθεσίας της σε ενδοπλάκα, με σπανιότερους σεισμούς σε σχέση με άλλες περιοχές, όπως ο δραματικός σεισμός του Νιούκαστλ το 1989.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί τοπική ώρα στην περιοχή Hunter της Νέας Νότιας Ουαλίας δύο εβδομάδες μετά από δύο αντίστοιχου μεγέθους δονήσεις στην περιοχή.

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο προσδιόρισε το επίκεντρο στην περιοχή του Ντέμιαν, περίπου 26 χλμ νοτιοδυτικά του Μάσγουελμπρουκ και 250 χλμ βόρεια του Σίδνεϊ.

Η Geoscience Australia ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Σημειώθηκαν περιορισμένες διακοπές ρεύματος και ύδρευσης σε κοινότητες κοντά στη περιοχή της δόνησης οι οποίες αποκαταστάθηκαν σύντομα.

Όπως δήλωσε στο ABC ο σεισμολόγος Trevor Allen, ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετή απόσταση από την περιοχή της κοιλάδας Hunter όπου σημειώθηκε:

«Λάβαμε περίπου 850 αναφορές από κατοίκους στην ευρύτερη κοινότητα και μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι έγινε πολύ έντονα αισθητή η δόνηση στην ίδια την περιοχή του Muswellbrook, αλλά και μακρύτερα όσο το Wollongong, το Tamworth και το Gulgong», είπε.

Περίπου 100 άτομα έχουν επίσης αναφέρει κάποιας μορφής ζημιά στην περιουσία τους αλλά η Geoscience Australia είπε ότι οι αναφορές αυτές δεν ήταν επαληθευμένες, και σφορούν κυρίως «φθορές στην τοιχοποιία και ρωγμές στο γύψο».

Ένας ανθρακωρύχος νοσηλεύτηκε για ελαφρά τραύματα μετά τον σεισμό, ανακοίνωσε η εργοδότρια εταιρία BHP η οποία ανέφερε πως “ένα άτομο έλαβε τις πρώτες βοήθειες στο ορυχείο εξόρυξης άνθρακα στο όρος Arthur.

Οι εργασίες στο ανοιχτό ορυχείο, το οποίο βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νότια του Muswellbrook, έχουν διακοπεί ενώ διεξάγεται επιτόπιος έλεγχος”.

Στις 23 Αυγούστου, μια δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών ταρακούνησε τη Νέα Νότια Ουαλία στην ίδια περιοχή κοντά σε προτεινόμενη τοποθεσία ως κατάλληλη για δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, ενώ μια μέρα αργότερα, στις 24 Αυγούστου, ένας άλλος σεισμός 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:40 και πάλι στην περιοχή Μάσγουελμπρουκ. 

Ο Δρ Άλεν ανέφερε στη συνέντευξη στην Αυστραλιανή Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ABC ότι οι σεισμοί ή οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν στο Hunter τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν ακολούθησαν μια χαρακτηριστική σειρά:

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια ακολουθία αυτού που θα ονομάζαμε ίσως ένα σμήνος σεισμών», είπε.

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο κύριο σοκ, αλλά υπάρχει μια σειρά από σεισμούς μεγάλου ή μέτριου μεγέθους που ο καθένας έχει τη δική του ακολουθία μετασεισμών».

Είπε ότι αυτού του είδους η ακολουθία σεισμών κατέστησε δύσκολη την πρόβλεψη για πόσο ακόμη θα διαρκέσουν οι μετασεισμοί.

Ανέφερε ακόμη πως έξι ή επτά μικρότερες δονήσεις καταγράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες 48 ώρες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα άρχιζε να αυξάνεται ξανά και μετά φυσικά είχαμε μέγεθος 4,5 ρίχτερ σήμερα το πρωί».

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Κλιματική Υπηρεσία, στη χώρα σημειώνονται περίπου 100 σεισμοί μεγέθους 3 Ρίχτερ και άνω ετησίως.

Οι σεισμοί είναι γενικά σπανιότεροι στην αυστραλιανή ήπειρο, καθώς βρίσκεται στη μέση μιας τεκτονικής πλάκας, γνωστής ως ενδοπλάκας.Γεγονότα πάνω από 5 ρίχτερ συμβαίνουν μόνο κάθε ένα έως δύο χρόνια κατά μέσο όρο – με ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είναι ο σεισμός του Νιούκαστλ το 1989 που προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Harrods: 37 γυναίκες διεκδικούν αποζημιώσεις δηλώνοντας θύματα βιασμού από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ 

37 γυναίκες καταθέτουν αστικές αξιώσεις για αποζημίωση από το...

Λετονία: Περιορισμός της ρωσικής γλώσσας στην αγορά εργασίας – Την αφαιρούν και από τα ΑΤΜ των τραπεζών

Το κοινοβούλιο της Λετονίας ενέκρινε νομοθετικά μέτρα για περιορισμό...

Ξεκινάει η απομάκρυνση του ανατολικού στεγάστρου στο Παγκρήτιο Στάδιο

Απομάκρυνση ανατολικού στεγάστρου στο Παγκρήτιο ΣτάδιοΠρόσβαση στο κεντρικό γήπεδο...

Η ενημέρωση για τα εισιτήρια με Λυών

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ενημερώνει τους φιλάθλους για την αναμέτρηση...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βίντεο σοκ από τη Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πετούν σορούς Παλαιστινίων από οροφή κτηρίου – Σκληρές εικόνες

Βίντεο από τη Δυτική Όχθη δείχνει Ισραηλινούς στρατιώτες να πετούν Παλαιστίνιους από οροφή κτηρίου.Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι εξετάζει το οπτικό υλικό.Οι δημοσιογράφοι που...

Wall Street Journal: Δεν αναμένεται συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πριν τον Ιανουάριο.Υπάρχουν κενά στη συμφωνία που σχετίζονται...

ΗΠΑ: Η Όπρα Γουίνφρι υποδέχθηκε την Κάμαλα Χάρις – Ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ στους καλεσμένους

Η Όπρα Γουίνφρι πρωταγωνίστησε σε εκδήλωση υποστήριξης της Κάμαλα Χάρις στο Μίσιγκαν.Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ.Η Χάρις προωθεί την ενότητα και...

ΟΗΕ – Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Οι εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Οι εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας στο Λίβανο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου ανέφερε 37 νεκρούς και...

Ισραήλ – Λίβανος: Ο «χρησμός» πρώην επικεφαλής της Μοσάντ για τις εκρήξεις συσκευών της Χεζμπολάχ

Πριν από τις επιθέσεις στον Λίβανο, υπήρχαν ενδείξεις που δεν αντιλήφθηκαν.Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, ανέφερε ότι θέλουν να επέμβουν στην αλυσίδα...

Η Χεσμπολάχ βομβάρδισε την πόλη Μέτουλα στο βόρειο Ισραήλ

Η πόλη Μέτουλα στο βόρειο Ισραήλ βομβαρδίστηκε από τη Χεζμπολάχ.Ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες στη Μέτουλα διακόπηκαν λόγω των βομβαρδισμών με πυραύλους από τον...

Επιθέσεις σε ασύρματες συσκευές στον Λίβανο: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ηλεκτρονικών

Επιθέσεις σε ασύρματες συσκευές στον Λίβανο και τη Συρία προκάλεσαν παγκόσμιο κίνδυνο για την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ηλεκτρονικών.Οι επιθέσεις προκάλεσαν θάνατο και τραυματισμούς, με...

Ταϊβάν: Οι βόμβες που πυροδοτήθηκαν στον Λίβανο δεν κατασκευάστηκαν στο νησί

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν ανέφερε ότι τα εξαρτήματα των τηλεειδοποιητών που εξερράγησαν στον Λίβανο δεν κατασκευάστηκαν στο νησί.Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo αρνήθηκε τη...

Daily Mail: Νορβηγός που συνδέεται με την προμήθεια τηλεειδοποιητών, εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων  στον Λίβανο

Ο Νορβηγός επιχειρηματίας Ρένσον Γιόσι εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων στο Λίβανο.Ο Γιόσι είναι ιδιοκτήτης της βουλγαρικής εταιρείας «Norta Global Ltd» που ασχολείται με...

Μεξικό: Ο ρόλος του στρατού ενισχύεται περαιτέρω

Εγκρίθηκε νόμος που υπάγει την Εθνική Φρουρά στον έλεγχο του στρατού στο Μεξικό.Η αναθεώρηση του Συντάγματος υιοθετήθηκε από τους βουλευτές του MORENA.Η κυρία Σέινμπαουμ...