- Η γερμανική κυβέρνηση επιβάλει μεθοριακούς ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας.
- Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε χώρες όπως Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γαλλία.
- Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και αυστηρότεροι για τους επόμενους έξι μήνες.
- Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία συνεργάζεται με αρχές γειτονικών χωρών.
- Οι αντιδράσεις από γειτονικές χώρες είναι αρνητικές, με κριτική από Πολωνία, Αυστρία και Ιταλία.
- Συνάντηση στο Βερολίνο με υπουργούς Εσωτερικών από πολλές χώρες για θέματα μετανάστευσης και αντιμετώπισης δικτύων διακινητών.
Βερολίνο, 2024-09-15/ Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς
Καμπή για τη Γερμανία και την ΕΕ στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού είναι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει μεθοριακούς ελέγχους σε όλα τα σύνορα της χώρας με τις γειτονικές χώρες.
Από τα μεσάνυχτα η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ελέγχει όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα. Όχι μόνο διελεύσεις με την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία, όπως συμβαίνει από τον Οκτώβριο του 2023 και την Αυστρία από το 2015, αλλά και τα σύνορα με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Ελέγχονται επίσης φορτηγά και φορτηγά παράδοσης και βλέπουν τι έχουν φορτώσει.
Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έχει καν το προσωπικό για να ελέγχει όλους. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα θα ισχύσουν για τους επόμενους έξι μήνες.
Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία συνεργάζεται στενά με τις αρχές των γειτονικών χωρών. Η διασυνοριακή συνεργασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κοινές περιπολίες και κοινά κέντρα αστυνομικών και τελωνειακών ελέγχων.
Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ (SPD) με επιστολή της στην Κομισιόν της ΕΕ, λέει: Η κατάσταση της μετανάστευσης είναι ανησυχητική και υπάρχουν πολύ λίγα καταλύματα για τους ανθρώπους. Η ήδη τεταμένη κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω. Επικαλείται επίσης τα προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας από τους κινδύνους της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.
Αντιδράσεις από γειτονικές χώρες της Γερμανίας
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση των συνοριακών ελέγχων. Κριτική ήρθε και από την κυβέρνηση της Αυστρίας, που ανήγγειλε ότι, άν η Γερμανία θέλει να επιστρέψει περισσότερους ανθρώπους στα σύνορα με την Αυστρία, δεν είναι διατεθειμένη να τους πάρει πίσω. Η Ιταλία αρνείται εδώ και καιρό επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου.
Αύριο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υποδέχεται στο Βερολίνο τους ομολόγους της από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους των υπό ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», με θέμα την παράτυπη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και οργανωμένου εγκλήματος.