Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ψηφιακή ριζοσπαστικοποίηση: Ο νέος εξτρεμισμός ισλαμιστών και ακροδεξιών στην Αυστρία

  • Ο ριζοσπαστικός Ισλαμισμός και η ακροδεξιά αυξάνουν τη δραστηριότητά τους στην Αυστρία μέσω του Διαδικτύου.
  • Οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι κύριος τρόπος διάδοσης εξτρεμιστικών ιδεών σε όλες τις ηλικίες.
  • Η απειλή της ακροδεξιάς ενδέχεται να είναι πιο επιζήμια μακροπρόθεσμα λόγω αποτελεσματικής προπαγάνδας.
  • Ο Ισλαμικός Κράτος εξακολουθεί να είναι η κύρια εξτρεμιστική οργάνωση στην Αυστρία.
  • Ειδικοί προτρέπουν τις αρχές να επενδύσουν στην εκπαίδευση και νομοθεσία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης.
  • Ο Ισλαμισμός εξελίσσεται σε πιο επαγγελματική απόδοση, ενώ το πανισλαμιστικό κίνημα Χεζμπ ουτ Ταχρίρ εξακολουθεί να δραστηριοποιείται.

Βιέννη (EFE).- Ο φανατισμός και η διαδικτυακή στρατολόγηση, χαρακτηριστικό του ριζοσπαστικού Ισλάμ, βρίσκουν τον παράλληλό τους στην ακροδεξιά στην Αυστρία, η οποία, αν και έχει διαφορετικούς στόχους, χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να επεκτείνει την επιρροή του και να συμβάλει στην αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση της αυστριακής κοινωνίας.

«Παρατηρούμε αύξηση της δραστηριότητας και της εμβέλειας ακροδεξιών και ισλαμιστών παραγόντων (στην Αυστρία)», προειδοποιεί στην EFE, η Daniela Pisoiu, επιστημονική διευθύντρια του SCENOR, ενός ινστιτούτου με έδρα τη Βιέννη που μελετά τη ριζοσπαστικοποίηση στη γερμανόφωνη Ευρώπη.

Επισημαίνει επίσης ότι, αν και η απειλή της ακροδεξιάς είναι λιγότερο ορατή λόγω της ομαλοποίησης της ρητορικής της και της λιγότερο σαφούς βίας της, θα μπορούσε να είναι πιο επιζήμια μακροπρόθεσμα λόγω της αυξανόμενης εισβολής της στην πολιτική και της αποτελεσματικότητάς της. προπαγάνδας, που συνδέεται με σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν γίνει το κύριο κανάλι διάδοσης εξτρεμιστικών ιδεών. Όχι μόνο νέοι, αλλά και κοινωνικά απομονωμένα άτομα όλων των ηλικιών, εκτίθενται σε αυτά τα περιεχόμενα, σύμφωνα με μελέτες του SCENOR. 

Η ευκολία πρόσβασης σε ριζοσπαστικό περιεχόμενο σε δίκτυα όπως το Telegram, τα οποία στερούνται κανονισμούς ή μηχανισμούς αναφοράς, καθιστά το Διαδίκτυο πρόσφορο έδαφος για ακροδεξιά και ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Η Verena Fabris, διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης για τον εξτρεμισμό «Beratungsstelle Extremismus», που εδρεύει επίσης στη Βιέννη, προσθέτει ότι ακόμη και δημοφιλείς αλγόριθμοι κοινωνικών μέσων όπως το TikTok μπορούν να ενισχύσουν αυτά τα μηνύματα και να συμβάλουν στη ριζοσπαστικοποίηση. 

«Η προπαγάνδα και οι μέθοδοι στρατολόγησης αυτών των ατόμων έχουν γίνει επαγγελματικές και εκμεταλλεύονται την ποπ κουλτούρα, την τεχνολογία και τα βιντεοπαιχνίδια για να προσελκύσουν νέους ανθρώπους», εξηγεί η Fabris. 

Κατά τη γνώμη του ερευνητή, το πρόβλημα ξεπερνά το Διαδίκτυο. Η ρίζα του έγκειται στην έλλειψη εναλλακτικών λόγων και στην απουσία εκπαιδευτικών μέτρων που να εξουδετερώνουν αυτές τις ιδεολογίες.

Από την άλλη, ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός κερδίζει έδαφος και στην Αυστρία, με το Ισλαμικό Κράτος (IS) να επιβεβαιώνεται εκ νέου ως η κύρια εξτρεμιστική οργάνωση, προειδοποιούν ειδικοί.

Αποδίδουν αυτή την άνοδο στην ευκολία με την οποία οι εξτρεμιστικές ομάδες διαδίδουν την προπαγάνδα τους, προσελκύοντας ευάλωτους νέους που, για διάφορους λόγους, αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση στην Αυστρία έλαβε χώρα τον Αύγουστο, όταν οι αρχές της χώρας – ειδοποιημένες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες – συνέλαβαν τρεις νεαρούς που σχεδίαζαν να επιτεθούν στις συναυλίες του Taylor Swift στη Βιέννη με μαχαίρια και εκρηκτικά. 

Ο αρχηγός της ομάδας, ένας 19χρονος Αυστριακός Νορμανδικής Μακεδονικής καταγωγής, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω του Διαδικτύου, όπου μάλιστα είχε ορκιστεί πίστη στο IS. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Τεκμηρίωσης για το Πολιτικό Ισλάμ στην Αυστρία, ο Ισλαμισμός εξελίσσεται προς μια πιο επαγγελματική απόδοση, παρόμοια με αυτή του δεξιού εξτρεμισμού, που υιοθετεί μια πιο διανοητική και σύγχρονη αφήγηση αντί της παραδοσιακής νεοναζιστικής αισθητικής. 

Παράδειγμα αυτής της εξέλιξης είναι η επιτυχία των «χίπστερ σαλαφιστών», οι οποίοι αύξησαν τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα μετά την πανδημία με πιο ελκυστικό στυλ για να αποκτήσουν οπαδούς, διατηρώντας όμως τον υπερσυντηρητικό χαρακτήρα τους. 

«Οι αποδέκτες των εκστρατειών τους είναι κυρίως νεαροί μουσουλμάνοι, στους οποίους οι ισλαμιστικές ιδέες ελάχιστα παρατηρούνται ή ακόμη και ασυνείδητα εισάγονται. Ο στόχος είναι να τους μυήσουμε στο πολιτικό Ισλάμ και σε ένα κλειστό μακροπρόθεσμο όραμα για τον κόσμο», εξηγούν από το ίδρυμα. 

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται επίσης στο πανισλαμιστικό κίνημα Χεζμπ ουτ Ταχρίρ, που απαγορεύτηκε στη Γερμανία από το 2003 επειδή υποστήριξε τη βία για την εγκαθίδρυση ενός παγκόσμιου χαλιφάτου. 

Ωστόσο, συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη γερμανόφωνη περιοχή από τη Βιέννη, όπου ο εκπρόσωπός της, Shaker Assem, με αιγυπτιακές-αυστριακές ρίζες, διατηρεί την επιρροή του.  

«Η ισλαμιστική ρητορική, ειδικά από ομάδες όπως ο Σαλαφισμός και η Χεζμπ ουτ Ταχρίρ, επιδιώκει να υπονομεύσει τη δημοκρατία προωθώντας μια αφήγηση παγκόσμιας καταπίεσης κατά των μουσουλμάνων, δίνοντας έμφαση στις αντιληπτές αδικίες στην Ευρώπη», λέει ο Πισόιου. 

Ως απάντηση σε αυτήν την αυξανόμενη απειλή, οι ειδικοί προτρέπουν τις αυστριακές αρχές να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση των πολιτών και να ενισχύσουν τη νομοθεσία για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. 

«Παρόλο που υπάρχουν προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του εξτρεμισμού, υπάρχουν λίγες πρωτοβουλίες που προσφέρουν εναλλακτικές αφηγήσεις και ευκαιρίες στους νέους να αποστασιοποιηθούν από αυτές τις ιδεολογίες», καταλήγει η Fabris.

Πηγή: EFE

Μετάφραση – Επιμέλεια: Αθανάσιος Ρούντος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Ένα ημίχρονο έφτασε στην Μπενφίκα του Παυλίδη

Έχοντας τον Παυλίδη στο αρχικό σχήμα η Μπενφίκα πέρασε...

Γ. Γεραπετρίτης: Το επιτελικό κράτος έχει αλλάξει το υπόδειγμα διακυβέρνησης στη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε σε ημερίδα για...

Ιστορική νίκη και προβάδισμα πρόκρισης για τον Ηρακλή

Ο Ηρακλής κέρδισε την Κλουζ 61-50 στα προκριματικά του...

Μοίρασαν… ασπιρίνες στο “Ντε Κάιπ”

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν επικράτησε με 4-0 της Φέγενορντ στο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πούτιν: Η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα 1.400.000

Ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία αυξάνει την παραγωγή drones σε 1,4 εκατομμύρια φέτος για νίκη στην Ουκρανία.Παραδίδονται 140.000 drones στις ένοπλες δυνάμεις το...

Χ. Μίτσκοσκι: Η χώρα έχει κουραστεί να παραμερίζουν τα εμπόδια που είναι διμερή και δεν αποτελούν μέρος των αντικειμενικών κριτηρίων για την ένταξη στην...

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συμμετείχε σε γεύμα στις Βρυξέλλες με ηγέτες των χωρών Δυτικών Βαλκανίων.Κουρασμένη η περιοχή και η χώρα από...

«Κήρυξη πολέμου» οι επιθέσεις του Ισραήλ, λέει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ – Νέα πλήγματα του IDF σε στόχους της οργάνωσης στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις σε στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ χαρακτηρίζει τις επιθέσεις ως «κήρυξη πολέμου».Οι επιθέσεις αποτελούν σφαγές και...

Το Ισραήλ πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Νασράλα – «Κήρυξη πολέμου» το μπαράζ εκρήξεων, λέει ο ηγέτης...

Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο κατά την ομιλία του ηγέτη της οργάνωσης.Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε το νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη,...

Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισε άρση των περιορισμών για πλήγματα της Ουκρανίας με δυτικά οπλικά συστήματα σε ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά άρση περιορισμών για εναντίον ρωσικών στόχων στην Ουκρανία.Υπογραμμίζεται η ανάγκη για παράδοση οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία.Καλείται για ετήσια...

Συνελήφθη για δολοφονία ο σύζυγος της πλουσιότερης γυναίκας της Ρωσίας, μετά από φονική ανταλλαγή πυρών

Ο Βλαντισλάβ Μπακαλτσούκ συνελήφθη για δολοφονία μετά από φονική ανταλλαγή πυρών στα γραφεία της Wildberries στη Μόσχα.Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν στη διαμάχη...

Συμφωνία της Ουκρανίας για διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μετά τη λήξη της συμφωνίας με την Gazprom

Η Ουκρανία συμφώνησε για διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μετά τη λήξη συμφωνίας με τη Gazprom.Η συμφωνία με τη Gazprom...

Λίβανος: Τέλος μέχρι νεωτέρας η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό

Απαγόρευση μεταφοράς βομβητών και γουόκι-τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από το Βηρυτό από τις αρχές του ΛιβάνουΑπαγορεύεται επίσης η αποστολή τους αεροπορικώςΤραγωδία με 37...

Η κακοκαιρία Μπόρις «χτύπησε» την Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία – Δύο αγνοούμενοι

Η κακοκαιρία Μπόρις πλήττει την Εμίλια Ρομάνια στην Ιταλία με πλημμύρες και υπερχείλιση ποταμών.Δύο άνθρωποι αγνοούνται στην περιοχή Μπανιακαβάλο της Εμίλια Ρομάνια.Οι κλιματολόγοι αποδίδουν...

Μαδρίτη: Σάντσεθ και Αμπάς καταδικάζουν το Ισραήλ και απαιτούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στη Μαδρίτη.Η Ισπανία είναι προσηλωμένη στη λύση των δύο κρατών ως τον...