Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ντ. Λάμι: Εξτρεμισμός και μετανάστευση αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης

  • Ο Ντ. Λάμι εστίασε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ως αίτιο πολλών δεινών, συμπεριλαμβανομένου του εξτρεμισμού και του εκτοπισμού πληθυσμών.
  • Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο φιλοδοξεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην καθαρή ενέργεια έως το 2030.
  • Το Υπουργείο Εξωτερικών θα επικεντρωθεί σε μια Παγκόσμια Συμμαχία για την Καθαρή Ενέργεια με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά.
  • Δημιουργήθηκαν δύο νέοι Ειδικοί Αντιπρόσωποι του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Αλλαγή και τη Φύση.
  • Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προστατεύσει το 30% της ξηράς και της θάλασσας έως το 2030 και υποστηρίζει μια παγκόσμια συνθήκη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά.
  • Ο Ντ. Λάμι δεσμεύεται να δώσει κεντρικό ρόλο στη δράση για την κλιματική κρίση και τη φύση όσο είναι Υπουργός Εξωτερικών.

Στην πρώτη μεγάλη ομιλία του ως Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης, ο Ντέιβιντ Λάμι εστίασε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης χαρακτηρίζοντας την ως αιτία πολλών δεινών – όχι μόνο των φυσικών καταστροφών, αλλά και του εξτρεμισμού, όπως και του εκτοπισμού πληθυσμών.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Η δράση για την κλιματική αλλαγή θα είναι στο επίκεντρο «όλων» των σημαντικών πολιτικών, του υπουργείου Εξωτερικών υποσχέθηκε ο David Lammy από το Kew Gardens, το πολύτιμο πάρκο διάσωσης φυτών και σπόρων του Λονδίνου.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, ο Βρετανός ΥπΕξ τόνισε: «Αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα που έρχονται από τον ουρανό. Είναι αποτυχίες της πολιτικής, της ρύθμισης και της διεθνούς συνεργασίας. Αυτές οι αποτυχίες τροφοδοτούν τις υπάρχουσες συγκρούσεις και τις περιφερειακές αντιπαλότητες, οδηγώντας στον εξτρεμισμό και τον αναγκαστικό εκτοπισμό. Και θα ήταν μια περαιτέρω αποτυχία να ελπίζουμε ότι θα μείνουν μακριά από τις ακτές μας», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών φιλοδοξεί να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ηγέτιδα δύναμη στην καθαρή ενέργεια έως το 2030.

Το σχέδιο του Υπουργείου εξωτερικών για μία Παγκόσμια Συμμαχία για την Καθαρή Ενέργεια θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, στην επέκταση των ενεργειακών δικτύων και στη διασφάλιση της πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά. Ο στόχος είναι να υποστηριχθούν οι χώρες που υστερούν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την ανταλλαγή τεχνολογίας και οικονομικών πόρων.

“Αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει έναν στόχο ορόσημο – να είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που θα παρέχει καθαρή ενέργεια έως το 2030.

“Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη φιλοδοξία για να οικοδομήσουμε μια Συμμαχία που θα δεσμευτεί για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Και σήμερα ρίχνουμε το εναρκτήριο λάκτισμα για τον σχηματισμό αυτού του νέου συνασπισμού”, είπε ο Ντείβιντ Λάμι.

Στην ομιλία του, ο ΥπΕξ συνέδεσε τη δράση για το κλίμα με θέματα ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι η κλιματική κρίση είναι βαθιά συνδεδεμένη με την παγκόσμια αστάθεια.

“Ενώ ορισμένες χώρες προχωρούν μπροστά σε αυτή τη μετάβαση, άλλες μένουν πίσω. Πρέπει να επιταχύνουμε την εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο με τον τρόπο που κάνει αυτή η κυβέρνηση για τη χώρα της”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία δύο νέων Ειδικών Αντιπροσώπων του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Αλλαγή και τη Φύση. Οι εκπρόσωποι θα αναφέρονται στον Υπουργό Εξωτερικών, μαζί με τον Υπουργό Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Στιβ Ριντ αντίστοιχα.

Ο κ. Λάμι ενίσχυσε επίσης τις δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για την προστασία του 30% της ξηράς και της θάλασσας μέχρι το 2030, ενώ υποστήριξε μια παγκόσμια συνθήκη για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πλαστικά.

«Αυτή [η κλιματική] κρίση δεν είναι κάποιος διακριτός τομέας πολιτικής, διαχωρισμένος από τη γεωπολιτική, τις συγκρούσεις και την ανασφάλεια.

«Η απειλή μπορεί να μην φαίνεται τόσο επείγουσα όσο ένας τρομοκράτης ή ένας ιμπεριαλιστής αυτοκράτορας, αλλά είναι πιο θεμελιώδης. Είναι συστημική, διάχυτη και επιταχύνεται προς το μέρος μας.

«Σήμερα, δεσμεύομαι απέναντι σας ότι, όσο είμαι Υπουργός Εξωτερικών, η δράση για την κρίση του κλίματος και της φύσης θα έχει κεντρικό ρόλο σε όλα όσα κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών», υποσχέθηκε ο Ντέιβιντ Λάμι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Μπογκντάνοβιτς: «Ο Γιόκιτς μας κάνει καλύτερους»

Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς αναφέρθηκε στον Νίκολ Γιόκιτς και παραδέχτηκε...

Yποθαλάσσιοι βιότοποι υπόσχονται να κάνουν τους ανθρώπους…”υδρόβιους”

Η εταιρεία DEEP έχει ως αποστολή να κάνει τους...

Νότης Σφακιανάκης: Το παρασκήνιο πίσω από τη φημολογούμενη επιστροφή του «άρχοντα της νύχτας»

Ο Νότης Σφακιανάκης δεν έχει επιβεβαιώσει τις φήμες για...

«Σαρώνει» ο ιός του Δυτικού Νείλου με 27 θανάτους και 180 νέα κρούσματα στη χώρα

Συνολικά έχουν διαγνωστεί 180 εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης από...

Κρίσιμες συνεδριάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα κριτήρια εκλογιμότητας στο επίκεντρο της σημερινής ΠΓ

Στον ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται σημαντικές συνεδριάσεις, με τα κριτήρια εκλογιμότητας...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε πτώμα που εικάζεται ότι ανήκει σε άτομο που πυροβολούσε στα τυφλά σε αυτοκινητόδρομο του Κεντάκι

Αστυνομία στο Κεντάκι εντόπισε πτώμα άνδρα που πυροβολούσε σε αυτοκινητόδρομο, τραυματίζοντας 5 ανθρώπους.Ο ύποπτος, πρώην στρατιωτικός, αγόρασε όπλο και πυροβόλησε αυτοκίνητα στο Interstate 75.Ο...

Το Ισραήλ μετακινεί στρατό στο βορρά μετά το διπλό κύμα φονικών εκρήξεων στο Λίβανο – Μιλά για «νέα εποχή» στον πόλεμο

Στο Λίβανο σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις, με νεκρούς και τραυματίεςΗ Χεζμπολάχ είχε εξοπλιστεί με ασύρματες συσκευές και βομβητέςΤο Ισραήλ μετακινεί στρατό στο βόρειο μέρος για...

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε την παράταση του προϋπολογισμού – Κίνδυνος shutdown

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε πρόταση παράτασης του προϋπολογισμού για έξι μήνες.Η απόρριψη μπορεί να οδηγήσει σε shutdown του κράτους πριν από τις εκλογές...

Ο Καναδάς επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Χαμάς, σε εβραίους εποίκους και στο Ιράν

Ο Καναδάς επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Χαμάς, σε εβραίους εποίκους και στο Ιράν.Οι κυρώσεις προορίζονται για την καταπολέμηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων της Χαμάς και των...

ΗΠΑ: Καταδικάστηκε νεαρός που σχεδίαζε αντισημιτική επίθεση στη Νέα Υόρκη

Εικοσιτριάχρονος καταδικάστηκε για παράνομη οπλοκατοχή σε σχέδιο επίθεσης εναντίον της εβραϊκής κοινότητας στη Νέα ΥόρκηΟ Κρίστοφερ Μπράουν ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της...

Κολομβία: Η κυβέρνηση αναστέλλει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανέστειλε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το ELN μετά από επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης.Η αναστολή αυτή θέτει σε αναμονή την ειρηνευτική...

Νέο μακελειό στον Νίγηρα: Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί νεκροί σε επιθέσεις ανταρτών

Τουλάχιστον 12 στρατιωτικοί νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες σε δύο επιθέσεις ανταρτών στο Νίγηρα.Επιθέσεις στους νομούς Τιλαμπερί, Ντιφά και Αγκαντέζ με συνέπεια στρατιωτικούς...

Mελέτη Ember: Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας οδεύει σε νέα χρονιά ρεκόρ

Η παραγωγική δυναμικότητα του τομέα της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 29% το 2024 σε σχέση με το 2023.Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η...

Γαλλία: Ένας νεκρός από σφαίρα σε επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης στη Νέα Καληδονία

Ανδρας σκοτώθηκε σε επιχείρηση δυνάμεων επιβολής της τάξης στη Νέα Καληδονία, αυξάνοντας τον αριθμό των θανάτων σε 12 μετά από ταραχέςΤαραχές στο οχυρό του...

OHE: Σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στην Ελ Φάσερ εξαιτίας του πολέμου στο Σουδάν

Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές απειλούνται στην Ελ Φάσερ του Σουδάν λόγω των μαχών στο Νταρφούρ.Η πόλη Ελ Φάσερ έχει τεθεί υπό πολιορκία από παραστρατιωτικούς από...