Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Επαναπροώθηση μεταναστών στη Λιβύη: ΜΚΟ ζητεί το ΔΠΔ να διενεργήσει έρευνα σε βάρος υπουργού της Ιταλίας

  • Η ΜΚΟ Mediterranea ζητά από το ΔΠΔ έρευνα εναντίον του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας για παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης για τους πρόσφυγες.
  • Υποστηρίζεται ότι η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα και η επαναπροώθηση μεταναστών εκεί αποτελεί σοβαρό έγκλημα.
  • Η Ιταλία συνεργάζεται με τη λιβυκή κυβέρνηση σε διμερή συμφωνία που επιτρέπει την επαναπροώθηση μεταναστών στη Λιβύη, όπου υφίστανται βασανιστήρια.
  • Η συμφωνία περιλαμβάνει εκπαίδευση και χρηματοδότηση από την Ιταλία στη λιβυκή ακτοφυλακή για την αντιμετώπιση των μεταναστικών ροών.
  • Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασικό κόμβο διέλευσης μεταναστών λόγω της αστάθειας που ακολούθησε την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η ιταλική μη κυβερνητική οργάνωση Mediterranea ζήτησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να αρχίσει να διενεργεί έρευνα σε βάρος του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, του Ματέο Πιαντεντόσι, για φερόμενες παραβιάσεις των Συμβάσεων της Γενεύης για τους πρόσφυγες, την επαναπροώθηση μεταναστών στη Λιβύη, ενημέρωσε η ίδια το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Παρασκευή.

Ο κ. Πιαντεντόσι, μέλος της ακροδεξιάς κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι, έκανε προχθές Πέμπτη στο X ανάρτηση που, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, αποδεικνύει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«16.220 μετανάστες που κατευθύνονταν στις ευρωπαϊκές ακτές αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα και επαναπροωθήθηκαν σώοι στη Λιβύη από τον Ιανουάριο», έγραψε ο κ. Πιαντεντόσι.

Ο αριθμός αυτός «αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας της Ιταλίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων και των θανάτων στη θάλασσα», πρόσθεσε.

Η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα, γεγονός που «έχουν επαληθεύσει οι πιο σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί και τα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε η Mediterranea σε ανακοίνωσή της, κρίνοντας πως η επαναπροώθηση ανθρώπων εκεί παρά τη θέλησή τους είναι, κατά συνέπεια, «πολύ σοβαρό έγκλημα».

Η συνεργασία «στις δραστηριότητες απέλασης προσφύγων και εκτοπισμένων προς τη χώρα αυτή αποτελεί παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και της Σύμβασης του Αμβούργου για τη διάσωση στη θάλασσα», επέμεινε η οργάνωση, καλώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» από το ΔΠΔ.

Βυθισμένη στο χάος και στους διχασμούς μετά την ανατροπή και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασικό κόμβο διέλευσης μεταναστών που φεύγουν για να σωθούν από τους πολέμους και την αστάθεια σε άλλα κράτη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Από το 2017, η Ιταλία και η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη συνεργάζονται στο πλαίσιο αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για τους μετανάστες, που έλαβε πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία αυτή επιτρέπει τη βίαιη επαναπροώθηση χιλιάδων μεταναστών στη Λιβύη, όπου, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από αυτούς υφίστανται βασανιστήρια και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κέντρα κράτησης.

Στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας, η Ιταλία παρέχει εκπαίδευση και χρηματοδότηση στη λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να εμποδίζονται οι αναχωρήσεις μεταναστών και να επαναπροωθούνται στη Λιβύη όσοι βρίσκονται ήδη στη θάλασσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Βροχές και καταιγίδες στα βόρεια της χώρας και την Εύβοια – Στους 28 βαθμούς ο υδράργυρος

Βροχερός και άστατος καιρός στη χώραΥψηλές θερμοκρασίες φτάνουν έως...

Αυτό είναι το μπάτζετ του Ερυθρού Αστέρα

Το μπάτζετ του Ερυθρού Αστέρα για την επόμενη σεζόν...

Πυρκαγιές στην Κολομβία: Πάνω από 90.000 στρέμματα στάχτη

Περισσότερα από 90.000 στρέμματα βλάστησης έχουν μετατραπεί σε στάχτη...

Η Φλαμένγκο θέλει τον Ντανίλο

Η Φλαμένγκο ενδιαφέρεται για τον Ντανίλο, 33χρονο Βραζιλιάνο αμυντικό.Ο...

Μπολόνια: Συμφώνησε για το νέο συμβόλαιο ο Φέργκιουσον

Ο 25χρονος Σκωτσέζος μέσος αποφάσισε να μείνει στην ομάδα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

iPhone 16: Ατελείωτες ουρές σε καταστήματα ανά τον κόσμο – Φωτογραφίες και βίντεο

Κυκλοφόρησε η νέα σειρά iPhone 16 της Apple σε διεθνείς αγορές και στην ΕλλάδαΥπήρξαν ατελείωτες ουρές σε καταστήματα σε Νέα Υόρκη, Ινδία, Κίνα, Ντουμπάι...

Κάμαλα Χάρις για την οπλοκατοχή: Αν κάποιος μπει στο σπίτι μου, θα τον πυροβολήσω

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, δήλωσε ότι θα πυροβολούσε αν κάποιος εισέβαλε στο σπίτι της.Υποστηρίζει την απαγόρευση των επιθετικών όπλων αλλά υποστήριζε την...

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στον Λίβανο – Έκκληση του ΟΗΕ για αυτοσυγκράτηση

Στέλεχος της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη ΒηρυτόΟ ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στον ΛίβανοΟ Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας τους...

Χαμάς: «Ωμή κλιμάκωση» το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Η Χαμάς καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.Καταδικάζει τη βίαιη και τρομοκρατική επίθεση της ισραηλινής αεροπορίας στη Βηρυτό.Η Χαμάς χαρακτηρίζει την επίθεση ως "ωμή...

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «εργάζεται» για την επιστροφή των αμάχων στο βόρειο Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εργάζεται για την επιστροφή των αμάχων στο βόρειο Ισραήλ και τον νότιο Λίβανο.Θέλει να εξασφαλίσει την επιστροφή του...

«O μύθος γίνεται 90 ετών»: Η Σοφία Λόρεν γιορτάζει τα γενέθλιά της στη Ρώμη

Η Σοφία Λόρεν, η διάσημη Ιταλίδα σταρ, γιορτάζει τα 90 της χρόνια στη Ρώμη.Η γιορτή της θα περιλαμβάνει ένα δείπνο με 150 φίλους και...

ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο για την αύξηση του επιπέδου ασφαλείας των υποψηφίων προέδρων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πρόταση νόμου για αύξηση ασφάλειας υποψηφίων προέδρων.Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές μετά από προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας.Διευθυντής Μυστικής Υπηρεσίας...

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η επίθεση στη Βηρυτό: Νεκρός ο «παγκόσμιος τρομοκράτης» και αξιωματούχοι που σχεδίαζαν «την κατάκτηση της Γαλιλαίας»

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό σκοτώνει 10 ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ, μαζί με τον Ιμπραήμ Ακίλ.Ο Ακίλ και η ανώτατη ηγεσία της Χεζμπολάχ σχεδίαζαν...

Βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ η επίθεση στη Βηρυτό: Νεκροί αξιωματούχοι που σχεδίαζαν «την κατάκτηση της Γαλιλαίας»

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Βηρυτό σκότωσε 10 ανώτερα στελέχη της Χεζμπολάχ και τον Ιμπραήμ Ακίλ.Στελέχη σχεδίαζαν εισβολή στη Γαλιλαία, χρησιμοποιώντας πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα.Ο...

Φουντώνει η προεκλογική μάχη στις ΗΠΑ: «Ισοπαλία» δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Στις ΗΠΑ, η προεκλογική μάχη είναι σε εξέλιξη με τους δύο υποψήφιους να επιδιώκουν την προσέλκυση ομάδων ψηφοφόρων.Η Κάμαλα Χάρις αποκάλυψε ότι κρατάει όπλο,...