Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαλαισία: 355 συλλήψεις για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – Για αδιανόητη φρίκη κάνει λόγο η UNICEF

  • Η αστυνομία της Μαλαισίας συνέλαβε συνολικά 355 ανθρώπους για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε εστίες υποδοχής.
  • Ο επιχειρηματικός όμιλος GISB κατηγορείται για διαχείριση των εστιών και σχέσεις με απαγορευμένη ισλαμιστική σέκτα.
  • Συλληφθέντες περιλαμβάνουν τον πρόεδρο του GISB και εργαζόμενους του ομίλου.
  • Ανακοινώθηκε η σύλληψη 171 ατόμων και διάσωση τουλάχιστον 402 παιδιών.
  • Ο GISB διέψευσε αρχικά τις κατηγορίες, αλλά αργότερα παραδέχτηκε περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
  • Η UNICEF καταδίκασε τη φρίκη που βίωσαν τα παιδιά και επεσήμανε την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης.

Η αστυνομία της Μαλαισίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως συνέλαβε συνολικά 355 ανθρώπους στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί για εκατοντάδες επιθέσεις σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε εστίες υποδοχής και φιλοξενίας τους στη χώρα της Ασίας.

Στην καρδιά της έρευνας αυτής βρίσκεται ο επιχειρηματικός όμιλος συμμετοχών GISB (Global Ikhwan Service and Business Holding), που κατηγορείται πως πέρα από το ότι διαχειριζόταν τις «εστίες φρίκης» αυτές, είχε σχέσεις με απαγορευμένη ισλαμιστική σέκτα, την Αλ Αρκάμ, που πλέον έχει διαλυθεί.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του GISB, ο Νασιρουντίν Αλί, και τουλάχιστον 30 εργαζόμενοι του ομίλου, πάντα σύμφωνα με την αστυνομία.

Έγιναν έφοδοι σε διάφορες τοποθεσίες, ανάμεσά τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σε δομές υγείας, σε ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία και κατοικίες.

Είχε ανακοινωθεί ήδη η σύλληψη 171 ανθρώπων την 11η Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων «ουστάζ» (καθηγητών θρησκευτικών) και άλλων εκπαιδευτικών. Η αστυνομία πρόσθεσε πωε διασώθηκαν τουλάχιστον 402 παιδιά, έπειτα από έρευνες σε 20 εστίες. Η αστυνομία θεωρεί πως πρόκειται για παιδιά εργαζομένων του ομίλου στη Μαλαισία, εξήγησε ο γενικός επιθεωρητής της Ραζαρουντίν Χουσάιν.

Αρχικά, ο όμιλος διέψευσε όλες τις κατηγορίες και διαβεβαίωσε μάλιστα πως δεν διαχειριζόταν αυτός τα κέντρα που αφορούν οι έρευνες, στις πολιτείες Σελάγκορ και Νεκάρι Σεμπιλάν (δυτικά).

Κατόπιν ο Νασιρουντίν Αλί παραδέχθηκε, τη 14η Σεπτεμβρίου, πως υπήρξαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, «μια ή δυο υποθέσεις σοδομισμού» στις εστίες, διαψεύδοντας όμως πως καταγραφόταν συστηματική, μαζική βία.

Κατά ιατρικές γνωματεύσεις, τουλάχιστον 13 παιδιά υπέστησαν σεξουαλική βία, σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή Χουσάιν.

Μαλαισία: 355 συλλήψεις για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών – Για αδιανόητη φρίκη κάνει λόγο η UNICEF

Την Τρίτη, ανακοίνωσε το πάγωμα 96 λογαριασμών του GISB, που περιείχαν κάπου 124.000 δολάρια (111.000 ευρώ).

Το σκάνδαλο εντείνει την ανησυχία για την τύχη παιδιών στις εστίες αυτές και για την εποπτεία των φιλανθρωπικών οργανώσεων στη χώρα.

Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, καταδίκασε την «αδιανόητη φρίκη» που έζησαν τα μικρά θύματα.

Τα παιδιά αυτά «θα χρειαστούν ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», επισήμανε την Πέμπτη ο Ρόμπερτ Γκας, αντιπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία στη Μαλαισία.

Η σέκτα Αρκάμ διαλύθηκε από τις αρχές το 1994, καθώς το δόγμα που πρότεινε θεωρήθηκε αποκλίνον, αιρετικό. Ο όμιλος GISB βρίσκεται έκτοτε στο στόχαστρο των αρχών της κατά πλειονότητα μουσουλμανικής χώρας.

Το 2011, ξέσπασε επίσης σκάνδαλο όταν έγινε γνωστό πως είχε δημιουργήσει «Λέσχη Υπάκουων Συζύγων», ομάδα που προέτρεπε γυναίκες να υποτάσσονται στους συζύγους τους «σαν να ήταν ιερόδουλες» ώστε να μην τις απατούν.

Στον ιστότοπό του ο GISB διαβεβαιώνει πως είναι ισλαμικός όμιλος συμμετοχών ο οποίος διαχειρίζεται εταιρείες όπως σούπερ μάρκετ και εστιατόρια σε διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων στην Ινδονησία, στη Βρετανία και στη Γαλλία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Δέδας: «Δεν είχαμε πλήρες ρόστερ»

Η ομάδα του Στέφανου Δέδα αγωνίστηκε χωρίς τους τρεις...

Η παραλία: Η επιστροφή της Νικολίνας στο σπίτι διαταράσσει τις ισορροπίες

Η επιστροφή της Νικολίνας στο σπίτι των Αρχοντάκηδων προκαλεί...

“Στροφή” των Ευρωπαίων στα βιολογικά προϊόντα – Αυξάνεται η βιολογική καλλιέργεια και στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνει την παραγωγή βιολογικών προϊόντων για...

Έλυσαν το μυστήριο των «εξωγήινων» θορύβων από το βαθύτερο μέρος του Ειρηνικού Ωκεανού – Βίντεο

Οι ασυνήθιστοι ήχοι από την Τάφρο των Μαριανών προκάλεσαν...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα: Ο ηγέτης συμμαχίας της αριστεράς Ντισανάικε οδεύει σε νίκη

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ανούρα Κουμάρα Ντισανάικε οδεύει προς νίκη στις προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα.Ο Ντισανάικε εξασφαλίζει το 52% των ψήφων με μεγάλη...

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ιαπωνία: Ένας νεκρός, έξι αγνοούμενοι

Κεντρική Ιαπωνία απειλείται από πλημμύρες και κατολισθήσεις, με έναν νεκρό και έξι αγνοούμενους.Ποτάμια έχουν φουσκώσει, ενώ πλημμύρες πλήττουν πολλές κατοικίες και προκαλούν ζημιές.Αρχές έδωσαν...

Μιανμάρ: Αλματώδης αύξηση του απολογισμού των θυμάτων του τυφώνα Γιάγκι στους 384 νεκρούς

Ο τυφώνας Γιάγκι στη Μιανμάρ προκάλεσε τουλάχιστον 384 νεκρούς και 89 αγνοούμενους.Η καταστροφή επηρέασε επίσης το Βιετνάμ, το Λάος, και την Ταϊλάνδη με εκατοντάδες...

Ισραήλ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ξανά στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για να γυρίσουν οι όμηροι από τη Γάζα

Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ ζητώντας συμφωνία για επιστροφή ομήρων από τη Γάζα.Κριτική προς την κυβέρνηση του Νετανιάχου για έλλειψη συμφωνίας με τη Χαμάς.Ανακοινώθηκε...

Δυτική Όχθη: Έφοδος ισραηλινών δυνάμεων στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα και «μαύρο» για 45 ημέρες

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του Al Jazeera στη Ραμάλα, στη Δυτική ΌχθηΕπέβαλαν κλείσιμο 45 ημερών στο κανάλιΒαριά οπλισμένοι, μασκοφόροι Ισραηλινοί στρατιώτες παρέδωσαν την...

Η Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία) «ανησυχεί σοβαρά» για τις εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα

Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για εντάσεις στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα.Δεν αναφέρθηκαν ρητώς στην Κίνα αλλά φωτογράφισαν την χώρα...

Πλημμύρες στο Τσαντ: 503 νεκροί και πάνω από 1,7 εκατ. πληγέντες από τον Ιούλιο

Πλημμύρες στο Τσαντ από τον Ιούλιο: 503 νεκροί και 1,7 εκατ. πληγέντεςΚαταστράφηκαν 212.111 σπίτια και 3.578.320 στρέμματα καλλιεργειώνΥπάρχει κίνδυνος για νέες πλημμύρες στους ποταμούς...

Ισραήλ: Επίθεση της Χεζμπολάχ με 100 πυραύλους στην αεροπορική βάση Ramat David

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε με 100 πυραύλους στην ισραηλινή αεροπορική βάση Ramat David.Η επίθεση αυτή ήταν απάντηση σε επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.Αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος...

Ισημερινός: Πέντε νεκροί από πυρά σε βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας

Επίθεση σε κατάστημα στο Πισουλί, βόρειο προάστιο του Κίτο, Ισημερινός, με πέντε νεκρούς και μία τραυματία.Οι επιθέσεις από συμμορίες συνδεόμενες με ναρκωτικά αυξάνονται στο...

Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους υπηκόους τους στον Λίβανο να φύγουν όσο γίνονται ακόμη πτήσεις

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τους Αμερικανούς στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ.Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει ότι υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες επιλογές επιβατικών...