- Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, εξήρε την επιστροφή αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ και τη νίκη της Ινδίας στην Ολυμπιάδα Σκακιού.
- Επανεξελέγη μετά από μαραθώνια εκλογική διαδικασία στη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία του κόσμου.
- Τόνισε τη σημασία της δημοκρατίας και τη συμμετοχή της Ινδίας και των ΗΠΑ σε αυτήν.
- Συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής με άλλους ηγέτες στο Τετραμερές Σχήμα.
- Αποδέχτηκε την επιστροφή 297 αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ στην Ινδία.
- Αναμένεται να παραστεί σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, συνέχισε την πολυήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με ομιλία σε πολιτιστική εκδήλωση στο Λονγκ Άιλαντ την Κυριακή, όπου εξήρε την επιστροφή σχεδόν 300 αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ στην Ινδία και μετέφερε τα ευχάριστα νέα της διπλής νίκης της χώρας του στην Ολυμπιάδα Σκακιού στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία, σε ένα ενθουσιώδες κοινό.
«Μόλις έλαβα πολύ ευχάριστα νέα», είπε ο Μόντι σε περίπου 13.000 άτομα μέσα στο Nassau Veterans Coliseum, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που χαρακτηρίστηκε ως γιορτή των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ. «Στην Ολυμπιάδα Σκακιού, τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο τουρνουά, η Ινδία κέρδισε χρυσά μετάλλια», είπε καταχειροκροτούμενος σε ομιλία που μεταφράστηκε στα αγγλικά για το διαδικτυακό κοινό.
Ο Μόντι επανεξελέγη τον Ιούνιο μετά από μια μαραθώνια εκλογική διαδικασία, όπου περισσότερα από 640 εκατομμύρια ψήφοι κατατέθηκαν μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων, στην “μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία του κόσμου.”
«Το 2024 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλο τον κόσμο», είπε. «Από τη μία πλευρά, υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ αρκετών χωρών, υπάρχει ένταση. Από την άλλη, η δημοκρατία γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Η Ινδία και η Αμερική συμμετέχουν μαζί σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας».
Η εμφάνιση του Μόντι στη Νέα Υόρκη έγινε μια μέρα μετά την παρουσία του σε σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Γουίλμινγκτον, Ντέλαγουερ, για τους ηγέτες του λεγόμενου Τετραμερούς Σχήματος (Quad), όπου συμμετείχαν επίσης ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζ, και ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Κισίντα Φουμίο.
Επίσης, το Σάββατο, ο Μόντι αποδέχθηκε την επιστροφή 297 αρχαιοτήτων, που εκτείνονται σε χιλιάδες χρόνια, οι οποίες είχαν κλαπεί ή διακινηθεί παράνομα από την Ινδία. Οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει σχεδόν 600 τέτοια πολιτιστικά αντικείμενα στην Ινδία από το 2016, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας.
Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραστεί σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ ενόψει της Γενικής Συνέλευσης αυτής της εβδομάδας.
Πηγή: (AP)