Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Μέση Ανατολή: Μαζική έξοδος από τον νότιο Λίβανο λόγω των ισραηλινών επιθέσεων

  • Υπάρχει μαζική έξοδος από τον νότιο Λίβανο λόγω ισραηλινών επιθέσεων.
  • Τα σχολεία στη Βηρυτό υποδέχονται εκτοπισμένους από το νότο.
  • Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε δρόμους και αυτοκινητόδρομο λόγω εκτοπισμών και κλεισίματος σχολείων.
  • Ο Λίβανος απέρριψε πάνω από 80.000 ύποπτες ισραηλινές επικοινωνίες.
  • Προειδοποίηση από το Ισραήλ προς κατοίκους του νότιου Λιβάνου να απομακρυνθούν λόγω «εντατικών χτυπημάτων».
  • Αμοιβαίος βομβαρδισμός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, δημιουργώντας φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Φωτογραφίες και βίντεο εμφανίστηκαν στα social media σήμερα Δευτέρα , Συμφόρηση και κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους ορισμένων χωριών και πόλεων του Λιβάνου που υφίστανται ισραηλινές επιθέσεις, στο νότιο Λίβανο, με αναφορές για άνοιγμα σχολείων στη Βηρυτό για την υποδοχή των εκτοπισμένων.

Το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι οι κεντρικοί δρόμοι και οι δρόμοι της πόλης της Σιδώνας είναι μάρτυρες ασφυκτικού συνωστισμού αφού τα σχολεία και τα ινστιτούτα μείωσαν τις ώρες διδασκαλίας και ζήτησε από τις οικογένειες να συνοδεύσουν τα παιδιά τους λόγω της εξέλιξης της κατάστασης στο νότο.

Στη νότια είσοδο της Σιδώνας παρατηρείται κυκλοφοριακή συμφόρηση προς την κατεύθυνση της πόλης λόγω του εκτοπισμού ανθρώπων από διάφορα χωριά και πόλεις του νότου, τη στιγμή που ο ιατρικός τομέας και οι υγειονομικές αρχές κινητοποιούν ιατρικές ομάδες και ομάδες ασθενοφόρων εν αναμονή κάθε έκτακτη ανάγκη και ως απάντηση στο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας υπό το πρίσμα της τρέχουσας κατάστασης.

Το πρακτορείο εξήγησε ότι υπάρχει επίσης σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση στον αυτοκινητόδρομο και στο τρίγωνο Khalde και στις δύο κατευθύνσεις που οδηγούν στη Βηρυτό, λόγω της απόφασης να κλείσουν πανεπιστήμια και σχολεία και την παρουσία οικογενειών για να παραλάβουν τα παιδιά τους, καθώς και λόγω εκτοπισμού από νότια λόγω των εξελίξεων ασφαλείας.

Ο Imad Kreidieh, επικεφαλής της λιβανέζικης εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ogero, δήλωσε στο Reuters ότι ο Λίβανος έλαβε περισσότερες από 80.000 ύποπτες ισραηλινές απόπειρες επικοινωνίας τη Δευτέρα, ζητώντας από τους ανθρώπους να απομακρυνθούν.

Ο Kreidieh περιέγραψε αυτό που συνέβη ως ψυχολογικό πόλεμο για να δημιουργήσει πανικό και χάος.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Παιδείας του Λιβάνου, Abbas Al-Halabi, δήλωσε ότι ορισμένα σχολεία στη Βηρυτό και στο Όρος Λίβανος έχουν αρχίσει να δέχονται εκτοπισμένους.

Το Sky News Arabia, επικαλούμενο τον υπουργό Παιδείας, εξήγησε ότι τα σχολεία στη Βηρυτό θα γίνουν κέντρα φιλοξενίας εκτοπισμένων.

Προειδοποίηση στους κατοίκους του νότιου Λιβάνου

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Ισραήλ προέτρεψε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές όπου ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ αποθηκεύει όπλα, προειδοποιώντας για «εντατικά χτυπήματα» εκεί.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι κάλεσε τους κατοίκους των χωριών του Λιβάνου να φύγουν αμέσως, για την ασφάλειά τους.

Ο Χάγκαρι είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τα χτυπήματα: «Προς τους κατοίκους των χωριών του Λιβάνου, την επόμενη περίοδο θα επιτεθούμε σε τρομοκρατικούς στόχους στον Λίβανο».

Προειδοποίησε: «Όποιος βρίσκεται κοντά σε σπίτια ή εγκαταστάσεις μέσα στις οποίες η Χεζμπολάχ κρύβει τα όπλα της, σας καλούμε να μείνετε μακριά από αυτά, εκθέτει εσάς και τις οικογένειές σας σε κίνδυνο».

Αυτή είναι η πρώτη προειδοποίηση αυτού του είδους σε σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων κατά μήκος των συνόρων και ήρθε μετά από μια «βαριά» ανταλλαγή πυροβολισμών τις τελευταίες ημέρες.

Αμοιβαίος βομβαρδισμός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε 300 στόχους στον Λίβανο ως μέρος της εντεινόμενης πίεσης στη λιβανική Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον βομβαρδισμό τριών στόχων στο Ισραήλ, ως απάντηση στις σφοδρές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στο νότιο και ανατολικό Λίβανο από τις πρωινές ώρες.

Το κόμμα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι βομβάρδισε, τη Δευτέρα, «το στρατηγείο εφεδρείας του Βόρειου Σώματος, την εφεδρική βάση της Μεραρχίας Galilee, τα υλικοτεχνικά αποθέματά του στη βάση Amiad και τα στρατιωτικά βιομηχανικά συγκροτήματα της εταιρείας Rafael στην περιοχή Zovulon βόρεια της πόλης της Χάιφα, με δεκάδες πυραύλους, ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού που επηρέασαν τις περιοχές του νότου και του Μπεκάα.

Οι κλιμακούμενες απεργίες και αντεπιθέσεις δημιούργησαν φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

ΕΡΤ – Ουαλίντ Ελίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Μαυρωτάς: «Ο ρόλος του αθλητισμού στην προαγωγή της υγείας της κοινωνίας είναι κομβικός»

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και αθλητές ανέδειξαν την αξία...

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με πρώην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ...

Π. Πολάκης: «Και εγώ εδώ είμαι» – Αιχμές για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης τοποθετήθηκε σχετικά με τη διεκδίκηση της...

Διαγράφεται και από τη ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς

Ο Μάριος Σαλμάς διαγράφεται από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.Ο...

Ουκρανικός βομβαρδισμός στο Μπέλγκοροντ – Τρεις άμαχοι νεκροί

Τρείς άμαχοι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, σκοτώθηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γαλλία: Με προβληματισμό και αμφιβολίες ως προς την μακροημέρευση της υποδέχθηκαν Τύπος και αναλυτές την νέα κυβέρνηση

Οι αναλυτές και ο τύπος στη Γαλλία αντιμετωπίζουν με προβληματισμό την νέα κυβέρνηση Μπαρνιέ.Η νέα κυβέρνηση δεν αντικατοπτρίζει την εθνική ενότητα που υποσχέθηκε ο...

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Σχεδόν 30.000 ύποπτα κρούσματα mpox έχουν καταγραφεί φέτος στην Αφρική

Σχεδόν 30.000 ύποπτα κρούσματα mpox καταγράφηκαν στην Αφρική από την αρχή του έτους, με τα περισσότερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Περισσότεροι από 800 άνθρωποι...

Λίβανος: Τουλάχιστον 50 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα

Τουλάχιστον 50 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες σε ισραηλινά πλήγματα στο ΛίβανοΑνάμεσα στα θύματα παιδιά, γυναίκες και νοσοκόμοιΤα πλήγματα είχαν στόχο τον νότιο...

Λουκασένκο: Προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Λευκορωσία σημαίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προειδοποίησε ότι μια επίθεση στη Λευκορωσία θα σήμαινε την έναρξη του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.Ο Λουκασένκο υπογράμμισε ότι η...

Προεδρία Κομισιόν: Οι 100 πρώτες ημέρες της φον ντερ Λάιεν στη νέα της θητεία – Τι υποσχέθηκε, τι δρομολογεί

Η επανεκλεγείσα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε πολλές πρωτοβουλίες για τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της.Αντιπαραβολή των δεσμεύσεών της...

Ι. Μπαλτζώης στο Πρώτο: Το Ιράν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση – Άγνωστο αυτή τη στιγμή το πώς θα αντιδράσει (audio)

Ο Ιωάννης Μπαλτζώης σχολίασε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο Πρώτο Πρόγραμμα.Η Χεζμπολάχ υπέστη σοβαρό πλήγμα και υπάρχουν κενά στη διοίκησή της.Η Χεζμπολάχ διαθέτει...

Γαλλία: Πλημμύρισαν οι Κάννες – Για πιθανή νέα καταιγίδα προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία (video)

Νεροποντή προκάλεσε πλημμύρες στις Κάννες και παρέσυρε αυτοκίνηταΔήμαρχος των Καννών διαμαρτυρήθηκε για έλλειψη προειδοποίησης από τη μετεωρολογική υπηρεσίαΔεν υπήρξαν τραυματισμοί από τις κατακλυσμιαίες βροχέςΗ...

Ρωσική λίστα με χώρες που έρχονται σε αντίθεση «με τις παραδοσιακές ρωσικές αξίες».

Η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε λίστα με χώρες που επιβάλλουν νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές αξίες.Η λίστα περιλαμβάνει 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των...

Reuters: Το Ιράν δεν παρέδωσε στη Ρωσία εκτοξευτές μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους

Το Ιράν δεν παρέδωσε κινητούς εκτοξευτές μαζί με τους βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία.Οι εκτοξευτές είναι απαραίτητοι για την επιχειρησιακή χρήση των πυραύλων.Οι πυραύλοι Fath-360...

Γιαχία Σινουάρ: Άφαντος ο ηγέτης της Χαμάς – Τι ερευνούν οι Ισραηλινοί

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι απομονωμένος και υπάρχουν ερωτήματα για την κατάστασή του.Υπάρχουν αντιφατικές αναφορές σχετικά με το εάν είναι ζωντανός ή...