- Η 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει θέμα την προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
- Στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον ενέκριναν το «Σύμφωνο για το Μέλλον» με πέντε κεφάλαια.
- Ο Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιη φορολογία και διαφάνεια στις φορολογικές πολιτικές.
- Προτάσεις της Ισπανίας περιλαμβάνουν την ισότητα των φύλων και την ανάπτυξη νέας διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής.
- Ο Πέδρο Σάντσεθ υποστηρίζει τη συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, εστιάζοντας στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία.
- Στόχος του Πέδρο Σάντσεθ είναι η διαφάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η δημοσιοποίηση των ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Το βασικό σύνθημα που επέλεξε ο ΟΗΕ στην 79η Γενική Συνέλευση στη Νέα Υόρκη είναι «Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, ενεργώντας από κοινού για την προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης και ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές». Το σύνθημα αυτό αντανακλά την παγκόσμια ανησυχία αλλά και τους άξονες της συνόδου Κορυφής για το Μέλλον. Στη Σύνοδο αυτή που οργανώνεται παράλληλα με την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συμμετείχε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Πέδρο Σάντσεθ
Η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον είναι μία φιλόδοξη διαδικασία που στοχεύει στην ενίσχυση της διεθνούς διακυβέρνησης και την εμπιστοσύνη στην πολυμέρεια και την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν το «Σύμφωνο για το Μέλλον» το οποίο αποτελείται από πέντε κεφάλαια : την βιώσιμη ανάπτυξη και την χρηματοδότηση της, την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιστήμη, τεχνολογία, ψηφιακή καινοτομία και συνεργασία, νεολαία και νέες γενιές και τέλος μετασχηματισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο Πέδρο Σάντσεθ αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος για την διεθνή συνεργασία και την προώθηση της εκπλήρωσης της Ατζέντας 2030. Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των Πολυμερών Τραπεζών Ανάπτυξης και δικαιότερη φορολογία, διαφάνεια στις φορολογικές πολιτικές καθώς και μέτρα «όπως ο παγκόσμιος ελάχιστος φόρος στις μεγάλες περιουσίες και η πλήρης εφαρμογή των δύο πυλώνων του ΟΟΣΑ και της G20 για τη φορολόγηση των πολυεθνικών». Πηγές της Moncloa είχαν ήδη ανακοινώσει ότι η ανάπτυξη μιας νέας «διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής» θα είναι μία από τις προτεραιότητες της Ισπανίας, μαζί με την ισότητα των φύλων. «Μια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική ώστε να μην χρειάζεται να διαλέξουμε μεταξύ πληρωμής χρέους ή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», τόνισε στην ομιλία του. «Η χώρα μου έχει δεσμευτεί να κινητοποιεί 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στη χρηματοδότηση για το κλίμα από το επόμενο έτος, και πέρυσι εγκρίναμε μια οριζόντια στρατηγική για να το πετύχουμε».
Σχετικά με το μέλλον του ΟΗΕ , ο Πέδρο Σάντσεθ έκανε αναφορά στα δικαιώματα των γυναικών “οι οποίες πρέπει να συμμετέχουν πλήρως, ισότιμα και αποτελεσματικά στις ειρηνευτικές διαδικασίες για να επιτύχουν πιο δίκαιες κοινωνίες και διαρκή ειρήνη.” Και για αυτόν τον λόγο, η Ισπανία προτείνει, μετά τον Αντόνιο Γκουτέρες, “να εκλέξουμε την πρώτη γυναίκα ως γενική γραμματέα του Οργανισμού και να εφαρμόσουμε την εναλλαγή των φύλων στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης», είπε ο Σάντσεθ στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πέδρο Σάντσεθ πήρε μέρος σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έδωσε συνέντευξη στο CNN, συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες αλλά και τον πρόεδρο της FIFA (για το Μουντιάλ του 2030) και παρέλαβε φεμινιστικό βραβείο από την ηθοποιό Anne Hathaway. Επίσης, στόχος του Πέδρο Σάντσεθ στη Νέα Υόρκη είναι η εμπλοκή και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα που κάνει η κυβέρνησή του ενάντια στην παραπληροφόρηση και την διαφάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την δημοσιοποίηση των στοιχείων των ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Τέλος ένα άλλο από τα ζητήματα στα οποία θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση ο Σάντσεθ, όπως έκανε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, θα είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου από κάθε άποψη, αλλά ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Στη συνέλευση παρίστανται εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες καθώς επίσης και από το Ισραήλ και τη Ρωσία