Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο – Αναχαιτίστηκε πύραυλος με στόχο το Τελ Αβίβ

  • Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο για τρίτη συνεχή ημέρα
  • Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισε πύραυλο με στόχο το Τελ Αβίβ
  • Ο Ιράν υποστηρίζει το κίνημα Χεζμπολά και ανακοίνωσε το θάνατο ανώτερου στελέχους του
  • Η Χεζμπολά απαντά με εκτόξευση ρουκετών προς το Ισραήλ
  • Η κατάσταση στο Λίβανο είναι έκρυθμη με εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους
  • Πολλές χώρες ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης και αναζητούν διπλωματικές λύσεις

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα (25/9) νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, μεταδίδει το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

«Από τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» εναντίον διαφόρων τομέων του νοτίου Λιβάνου, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν θύματα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Στο μεταξύ ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίς σήμερα ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε υπηρεσία αναχαίτισαν πύραυλο που εντοπίστηκε να περνά τα σύνορα μετά την εκτόξευσή του από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν σειρήνες συναγερμού στη μεγαλούπολη Τελ Αβίβ και τομείς της κεντρικής ισραηλινής επικράτειας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες ΜΜΕ για το συμβάν. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, ούτε ζημιές, και σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις δεν υπάρχει καμιά μεταβολή στις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

  • Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε τον θάνατο ανώτερου στελέχους του σε πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποτρέψει την επαπειλούμενη ανάφλεξη όλης της περιοχής.

Μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο για «τριπλή τραγωδία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Τετάρτη στις 18:00 (ώρα Νέας Υόρκης· στη 01:00 αύριο Πέμπτη ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

«Μαχητικά αεροσκάφη εξάλειψαν την Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι»

Οι καταιγιστικοί, πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έριξαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, που φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση. Ενώ, νωρίς σήμερα, η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε «αποθήκη» στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας.

  • Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο Ιμπραχίμ Κουμπάισι ανώτερο στέλεχός της σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολά επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άλλοι «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό — ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον 6 νεκροί και 15 τραυματίες.

Η Χεζμπολά εκτόξευσε σε ανταπόδοση «περίπου 300 ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ, «τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά», σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το σιιτικό λιβανικό κίνημα από την πλευρά του ανέλαβε την ευθύνη για 18 επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της εκτόξευσης 90 ρουκετών εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του βόρειου Ισραήλ.

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολά. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Χεζμπολά», διαβεβαίωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά επιθυμία» να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολά, πλειοδότησε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, θυμίζοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών που οδεύουν να κλείσουν χρόνο.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου»

Η ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Χεζμπολά, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κυριάρχησε κατά την έναρξη στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη Δευτέρα, οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ από την 8η Οκτωβρίου 2023 σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και να τραυματιστούν άλλοι 1.835, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολά, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολά αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Σαΐντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, για τη Βηρυτό, ή για τη Συρία.

«Δεν ξέραμε καν από πού μας έρχονταν οι βομβαρδισμοί»

Η Ζέιναμπ Ντιάμπ, 32 χρονών, που κατέφυγε όπως εκατοντάδες άλλες οικογένειες σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κοντά στην πρωτεύουσα, αφηγήθηκε πως το χωριό της, κοντά στα σύνορα, το οποίο εγκατέλειψε με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά της, «πρακτικά καταστράφηκε».

«Δεν ξέραμε καν από πού μας έρχονταν οι βομβαρδισμοί. Είναι σαν αυτή τη φορά να υπάρχει ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα».

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας στη λιβανική επικράτεια. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη Βηρυτό.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως στέλνει κάπου 700 στρατιωτικούς της στην Κύπρο, για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λίβανο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου που διεξάγει μεταφέρεται από τη Λωρίδα της Γάζας στον βορρά, χαρακτηρίζοντας επίσημα «στόχο» του την επιστροφή με «κάθε ασφάλεια» των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του στα σπίτια τους.

Η Χεζμπολά από την πλευρά της ορκίζεται πως θα συνεχίσει να πλήττει το Ισραήλ «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα», όπου μαίνεται για 355η ημέρα ο πόλεμος που ξέσπασε τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν σκληρά πλήγματα για τη Χεζμπολά την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Τζο Μπάιντεν απήχησε τον κ. Γκουτέρες, προειδοποιώντας εναντίον «γενικευμένου πολέμου» στον Λίβανο και κρίνοντας πως είναι καιρός «να οριστικοποιηθεί τώρα» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Άλλοι ηγέτες καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ, στη Γάζα και στον Λίβανο. Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναφερόμενος στον πόλεμο στον πολιορκημένο μικρό παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε λόγο για το «έγκλημα της γενοκτονίας».

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν —ο οποίος τον κάλεσε να ταχθεί υπέρ «γενικής αποκλιμάκωσης» στην Εγγύς Ανατολή— στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Νωρίτερα, χαρακτήρισε μέσω X «ακατανόητη» την «απραξία» του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ και τόνισε στο CNN πως η Χεζμπολά δεν μπορεί να «αφεθεί μόνη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πολιτικό αναλυτή Μάικλ Χόροβιτς, και τα δυο στρατόπεδα έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα συνεπαγόταν γενικευμένος πόλεμος. Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», όμως υπάρχει «ακόμη χώρος για τη διπλωματία», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δημοφιλή

Λίβανος: Η ομοσπονδία ανέβαλε όλους τους αγώνες εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολάχ

Στον Λίβανο σκοτώθηκαν 558 άνθρωποι και 1.835 τραυματίστηκαν μετά...

Απόστολος Γκλέτσος για το ζεϊμπέκικο στο Ηρώδειο: «Είναι βασανιστήριο, δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου»

Ο Απόστολος Γκλέτσος χόρεψε ζεϊμπέκικο στο Ηρώδειο και μίλησε...

Reuters: Το Ιράν μεσολαβεί για την αποστολή ρωσικών πυραύλων στους Χούθι της Υεμένης

Το Ιράν μεσολαβεί για την αποστολή ρωσικών πυραύλων στους...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λίβανος: Η UNRWA φοβάται νέα «τραγωδία», δηλώνει ο επικεφαλής της Λαζαρινί

Ο επικεφαλής του UNRWA ανέφερε ότι η οργάνωση αντιμετωπίζει "τριπλή τραγωδία" στον Λίβανο λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ.Ο Λίβανος προστέθηκε στις περιοχές με βαρύ...

ΗΠΑ: Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει στις 10 Οκτωβρίου ο Τζο Μπάιντεν

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου.Μετά τη Γερμανία, θα μεταβεί...

ΗΠΑ: Τη Γερμανία θα επισκεφθεί στα μέσα Οκτωβρίου ο Τζο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν προγραμματίζεται να επισκεφθεί επίσημα τη Γερμανία από τη 10η ως τη 13η Οκτωβρίου.Θα επιδιώξει ενίσχυση της δέσμευσης των δύο χωρών στη...

Νέα Υόρκη: Συνάντηση του Γάλλου προέδρου τα ξημερώματα με τον Ιρανό ομόλογό του

Ο Εμανουέλ Μακρόν συναντά τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν στη Νέα Υόρκη.Η συνάντηση λαμβάνει χώρα στο περιθώριο της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής...

Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός σε περιοχή κοντά στη Βηρυτό

Ισραηλινός βομβαρδισμός στην περιοχή Σααντίγιατ, κοντά στη ΒηρυτόΣτόχος του βομβαρδισμού ήταν μια αποθήκηΑκούστηκε ισχυρή έκρηξη στην περιοχήΠηγή των λιβανικών σωμάτων ασφαλείας επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμόΟ...

Σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Υπάρχουν περίπου 500.000 εκτοπισμένοι πολίτες στο Λίβανο λόγω βομβαρδισμών.Πριν την κλιμάκωση της εκστρατείας, υπήρχαν περίπου 110.000 εκτοπισμένοι.Η κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας προκάλεσε αυξημένο αριθμό...

ΥΠΕΞ Λιβάνου: Η ομιλία Μπάιντεν στον ΟΗΕ «δεν ήταν ισχυρή και δεν επιλύει το πρόβλημα»

Ο επικεφαλής της Λιβανικής διπλωματίας απογοητεύθηκε από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάιντεν, στον ΟΗΕ.Κρίθηκε πως η ομιλία δεν ήταν ισχυρή, υποσχόμενη και...

Ο Κιρ Στάρμερ καλεί τους Βρετανούς να φύγουν άμεσα από τον Λίβανο

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει 700 στρατιώτες στη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο για τις συγκρούσεις στην περιοχή.Ο Κιρ Στάρμερ καλεί τους Βρετανούς πολίτες να...

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρήνη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξαναγκάσει τη Ρωσία σε ειρηνευτική συμφωνία με το Κίεβο.Ο Ζελένσκι υπογραμμίζει...

Drone της Χεζμπολάχ έπληξε ναυτική βάση του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε drone επίθεση κατά ναυτικής βάσης του Ισραήλ.Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά και περιορισμένες ζημιές στην περιοχή Ατλίτ.Καταρρίφθηκαν δύο από τα τρία μη...