- Ο παλαιστίνιος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ίσα Άμρο, τιμήθηκε με το βραβείο Ορθής Διαβίωσης για την ειρηνική αντίστασή του στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης.
- Επιπλέον, το βραβείο τίμησε την Φιλιππινέζα αυτόχθονη ακτιβίστρια, Τζόαν Κάρλινγκ, την αναμπέλα Λέμος από τη Μοζαμβίκη και το ερευνητικό εργαστήριο Forensic Architecture.
- Οι βραβευθέντες του 2024 επιδεικνύουν τη δύναμη της μη βίαιης αντίστασης και την επιδίωξη της αλήθειας, προωθώντας την πολιτική δράση με ειρηνικά μέσα.
Ο παλαιστίνιος αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ίσα Άμρο τιμήθηκε σήμερα με το βραβείο Ορθής Διαβίωσης, το οποίο θεωρείται ένα εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ, για την ειρηνική αντίστασή του στην ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, που έχει κριθεί παράνομη από τον ΟΗΕ.
Το αρμόδιο σουηδικό ίδρυμα Right Livelihood Award τίμησε με το λεγόμενο εναλλακτικό Νόμπελ τις δράσεις πολιτικής ανυπακοής κατά της κατοχής στην Παλαιστίνη την ομάδα Youth Against Settlements (YAS) και διάφορα κινήματα για δράσεις περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.
Εκτός από το YAS, αυτό το βραβείο έχει επίσης αναγνωρίσει το έργο της Φιλιππινέζας αυτόχθονης ακτιβίστριας Τζόαν Κάρλινγκ, η οποία αγωνίζεται στις Φιλιππίνες για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, την Αναμπέλα Λέμος, μαχητική οικολόγο στη Μοζαμβίκη, και το ερευνητικό εργαστήριο Forensic Architecture (Δικανική Αρχιτεκτονική) για τη δουλειά του σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.
Η κριτική επιτροπή τόνισε «την ηχηρή και μη βίαιη αντίσταση στην παράνομη ισραηλινή κατοχή», προωθώντας την πολιτική δράση με «ειρηνικά μέσα» του YAS και του Ίσα Άμρο (Hebron, 1980), ιδρυτή της οργάνωσης το 2007.
Το YAS έχει διαδραματίσει «κομβικό» ρόλο στην τεκμηρίωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οργάνωση διαμαρτυριών και στην υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων στη Χεβρώνα, στη Δυτική Όχθη, όπου εδρεύει, καθώς και ως «έμπνευση» για τη μη βίαιη αντίσταση σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις.
Η απόφαση υπογραμμίζει ότι η ομάδα βρίσκεται «υπό συνεχή πίεση από εποίκους, τον ισραηλινό στρατό και επίσης την Παλαιστινιακή Αρχή» και ότι ο Άμρο έχει συλληφθεί, βασανιστεί, εκδιώχθηκε από το σπίτι του και υποβλήθηκε σε «δικαστική παρενόχληση», αλλά χωρίς να εγκαταλείψει την «ακλόνητη δέσμευσή του» στον ειρηνικό αγώνα.
Η Φιλιππινέζα Τζόαν Κάρλινγκ (Baguió, 1963) διακρίνεται «για την ενίσχυση των φωνών των αυτόχθονων ενόψει της παγκόσμιας οικολογικής κατάρρευσης και για την ηγεσία της στην υπεράσπιση των λαών, των εδαφών και του πολιτισμού τους». Η Κάρλινγκ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών στις Φιλιππίνες για περισσότερα από τριάντα χρόνια, έναν αγώνα που κατάφερε να μεταφέρει στην περιφερειακή και παγκόσμια σκηνή, που της κόστισε επίσης συλλήψεις και απειλές θανάτου. Το έργο της σταμάτησε τα μη βιώσιμα αναπτυξιακά έργα στη χώρα της, εξασφάλισε διεθνή χρηματοδότηση και υποστήριξη για αυτόχθονες οργανώσεις σε όλη την Ασία και βοήθησε στη διαμόρφωση των πολιτικών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ιθαγενών γυναικών.
Το εναλλακτικό Νόμπελ αναγνωρίζει επίσης τη Μοζαμβικανή Αναμπέλα Λέμος (Μαπούτο, 1953) και την οργάνωση Justiça Ambiental!, που δημιουργήθηκε το 2004, «για την ενίσχυση των κοινοτήτων να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να λένε όχι σε μεγάλα έργα εκμετάλλευσης και να απαιτούν περιβαλλοντική δικαιοσύνη». Αυτός ο οργανισμός αντιτάχθηκε σε πολλά έργα όπως αυτό της γαλλικής εταιρείας TotalEnergies για την εξόρυξη φυσικού αερίου στο Cabo Delgado και έχει δημιουργήσει συμμαχίες με την κοινωνία των πολιτών σε είκοσι χώρες για να καθυστερήσει επιτυχώς την εφαρμογή του.
Στην περίπτωση της Forensic Architecture, η απόφαση αναγνωρίζει τη δέσμευσή της «να πρωτοστατήσει προς τις ψηφιακές εγκληματολογικές μεθόδους που διασφαλίζουν δικαιοσύνη και λογοδοσία για τα θύματα και τους επιζώντες παραβιάσεων των ανθρωπίνων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων». Αυτή η ομάδα που δημιουργήθηκε το 2010 από τον Βρετανοϊσραηλινό αρχιτέκτονα Eyal Weizman, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην ανακάλυψη και την τεκμηρίωση παραβιάσεων του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία σε μαρτυρίες και ιστορικές αναφορές για τη δημιουργία οπτικών και χωρικών ανακατασκευών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικά στοιχεία σε νομικές υποθέσεις όλου του κόσμου.
«Οι βραβευθέντες του 2024 επιδεικνύουν τη δύναμη της μη βίαιης αντίστασης και την επιδίωξη της αλήθειας, θέτοντας τη λήψη αποφάσεων στα χέρια των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε ο Ole von Uexkull, εκτελεστικός διευθυντής της Right Livelihood.
Το βραβείο Right Livelihood, όπως ονομάζεται στην πραγματικότητα αυτό το βραβείο που διακρίνει το κοινωνικό έργο, έχει αναγνωρίσει σχεδόν διακόσια άτομα και οργανισμούς από τότε που ιδρύθηκε το 1980 από τον Σουηδο-Γερμανό συγγραφέα και ευρωβουλευτή Jakob von Uexküll.
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: EFE