Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ: Τι επιδιώκει το Κίεβο – Με αντίποινα απειλεί η Μόσχα

Σε νέα φάση μοιαζει να εισέρχεται ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μετά την ουκρανική προέλαση στο Κουρσκ. Ουκρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα της ασφάλειας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «χιλιάδες» Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην εισβολή στην περιοχή του Κουρσκ, η οποία – σύμφωνα με τον ίδιο – στοχεύει να διασκορπίσει τις δυνάμεις της Μόσχας και να «αποσταθεροποιήσει» τη Ρωσία.

«Στόχος να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια»

«Είμαστε σε επίθεση. Ο στόχος είναι να διασκορπίσουμε τις θέσεις του εχθρού, να του επιφέρουμε μέγιστες απώλειες, να αποσταθεροποιήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία, καθώς είναι ανίκανοι να προστατεύσουν τα ίδια τους τα σύνορα και να μεταφέρουμε τον πόλεμο στη ρωσική επικράτεια», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ουκρανική προέλαση στη Ρωσία: Η ζαριά του «σοβιετικού» στρατηγού και οι πίσω σκέψεις στο μυαλό του Ζελένσκι

Την Τετάρτη, ο ρωσικός στρατός έκανε γνωστό πως η Ουκρανία έστειλε 1.000 στρατιώτες της για την εισβολή της στην περιοχή του Κουρσκ, μια επιχείρηση πρωτόγνωρου εύρους, η οποία έλαβε χώρα δυόμιση χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Υπάρχουν εκεί πολλοί περισσότεροι» είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος, εκτιμώντας πως ο αριθμός τους ανέρχεται σε «χιλιάδες».

Εδώ και ημέρες, οι ουκρανικές αρχές τήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με αυτήν την επιχείρηση, που φαίνεται πως αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και επέτρεψε στους Ουκρανούς να διεισδύσουν, σύμφωνα με αναλυτές, σε βάθος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων στη ρωσική επικράτεια.

Για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε αυτήν την επιχείρηση στο καθημερινό διάγγελμά του χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας πως το Κίεβο επιδιώκει να «μεταφέρει τον πόλεμο» στη Ρωσία.

Παραδοχή Ζελένσκι: Θέλουμε να μεταφέρουμε τον πόλεμο μέσα στη Ρωσία

Ενίσχυση ηθικού

Μια αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο που μίλησε χθες το βράδυ στο AFP, αναπτέρωσε το ηθικό της κοινωνίας και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που έχουν εξαντληθεί από τα δυόμιση χρόνια της ρωσικής εισβολής.

«Είναι μια πολύ καλή επιχείρηση», που «έπιασε τους Ρώσους στον ύπνο» και «πράγματι ενίσχυσε το ηθικό μας, εκείνου του ουκρανικού στρατού, του Κράτους και της κοινωνίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. Έπειτα από μήνες υποχωρήσεων στο ανατολικό μέτωπο, «αυτή η επιχείρηση έδειξε ότι μπορούμε να επιτεθούμε και να προωθηθούμε».

Όπως σημείωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, η εισβολή στόχευε αρχικά να εκτρέψει τις ρωσικές δυνάμεις από τις ουκρανικές περιφέρειες του Χάρκοβου στα βορειοανατολικά και του Ντομπάς, στα ανατολικά, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεσή τους στα στρατεύματα του Κιέβου, που είναι λιγότερα σε αριθμό και με ελλείψεις σε εξοπλισμούς.

Ωστόσο, η εισβολή δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει επηρεάσει το ανατολικό μέτωπο, παραδέχθηκε ο αξιωματούχος. «Καταρχήν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει. Η πίεσή τους στα ανατολικά συνεχίζεται, δεν έχουν αποσύρει τα στρατεύματά τους από αυτήν τη ζώνη», ακόμα κι αν «η ένταση των ρωσικών επιθέσεων στα ανατολικά έχει μειωθεί πολύ λίγο», διευκρίνισε.

Αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα «σταματήσει» τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Κουρσκ, όμως εάν «έπειτα από κάποιο χρόνο δεν καταφέρει να ανακτήσει αυτά τα εδάφη, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς», για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, εκτιμά ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος είπε ότι η Ρωσία προετοίμαζε μια μαζική πυραυλική επίθεση εναντίον «κέντρων αποφάσεων» στην Ουκρανία για να απαντήσει σε αυτήν την επίθεση.

«Οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα»

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είχαν προειδοποιηθεί για την εισβολή. «Δεδομένου ότι δυτικά όπλα χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή» σε αυτήν την επιχείρηση, «οι δυτικοί εταίροι μας συμμετείχαν έμμεσα στην οργάνωσή της», ανέφερε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι επικοινώνησε με την Ουκρανία για να γνωρίσει περισσότερα σχετικά με τους «στόχους» της εισβολής.

«Ενεργούμε σεβόμενοι απόλυτα τα διεθνές δίκαιο»

Ο Ουκρανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία σέβεται απόλυτα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά την εισβολή της στη Ρωσία κι ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προσαρτήσει τις ζώνες που είχε αυτή τη στιγμή καταλάβει. «Δεν υπάρχει καμία ιδέα προσάρτησης… Ενεργούμε σεβόμενοι απόλυτα τα διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ουκρανία να μην παραβιάζει καμία συνθήκη, σεβόμαστε αυστηρά το ανθρωπιστικό δίκαιο: Δεν εκτελούμε τους κρατούμενους, δεν βιάζουμε τις γυναίκες, δεν λεηλατούμε», επισήμανε ο αξιωματούχος του ουκρανικού τομέα ασφαλείας.

«Η Μπούτσα, το Ιρπίν, όλα αυτά δεν έχουν συμβεί και δεν θα συμβούν», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις θηριωδίες που αποδόθηκαν στα ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις ουκρανικές πόλεις στις αρχές του 2022.

Στο ερώτημα αν γνωρίζει εάν η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού του Κουρσκ, κοντά στα σύνορα, είναι μεταξύ των στόχων της επιχείρησης, εκείνος απάντησε: «Θα δούμε (…). Σίγουρα δεν θα προκαλέσουμε προβλήματα πυρηνικής ασφάλειας».

Η Μόσχα υπόσχεται αντίποινα μετά από νυχτερινό πλήγμα στο Κουρσκ

Από την πλευρά της, ξ Ρωσία υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προβεί σε αντίποινα για τα πρόσφατα ουκρανικά πλήγματα, ιδίως μια νυχτερινή επίθεση με 13 τραυματίες στην πόλη Κουρσκ.

«Οι χρηματοδότες και οι αυτουργοί αυτών των εγκλημάτων, περιλαμβανομένων των εποπτών τους στο εξωτερικό, θα πρέπει να απαντήσουν. Μια σκληρή απάντηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δεν θα αργήσει να δοθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Telegram.

Διαβάστε ακόμα:

Ζελένσκι: Με βορειοκορεατικό πύραυλο το ρωσικό πλήγμα στην περιοχή του Κιέβου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tο ΔΕΔΟΜΕΝΟ δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το ΔΕΔΟΜΕΝΟ ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Δημοφιλή

Παράταση της αναστολής πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ από Lufthansa, Air France και Delta

Lufthansa και Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ...

Ράμσντεϊλ: «Προσπάθησα σκληρά για ν’ αλλάξω τη γνώμη του Αρτέτα για μένα»

Ο τερματοφύλακας Ράμσντεϊλ καταβλήθηκε περίπου 25 εκατ. λίρες από...

Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές – Έως τους 29 βαθμούς η θερμοκρασία

Βροχερός καιρός σήμερα με θερμοκρασία έως 29 βαθμούς ΚελσίουΑνεμοί...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επίθεση Μπαχτσελί κατά Δένδια: Λαχταρά τον βυθό της θάλασσας, όπως οι παππούδες του

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης εξαπέλυσε λεκτική επίθεση κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.Ο Μπαχτσελί αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού στο νησί...

ΟΗΕ: Οι συσκευές επικοινωνίας παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά πριν φτάσουν στον Λίβανο

Οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν στο Λίβανο είχαν παγιδευτεί πριν φθάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη.Τα εκρηκτικά σε...

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέβαλε την επίσκεψη του στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέβαλε την επίσκεψή του στο ΙσραήλΔεν δόθηκε εξήγηση για την αναβολή του ταξιδιούΗ επίσκεψή του συνέπιπτε με περίοδο αυξημένης...

Βρετανία: Σάλος με τις αποκαλύψεις για τον Κιρ Στάρμερ – Έλαβε προσωπικά δώρα άνω των 100.000 λιρών

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ έλαβε προσωπικά δώρα άνω των 100.000 λιρών από το 2019 έως και σήμερα.Τα δώρα περιλαμβάνουν ρούχα, γυαλιά, εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς...

Καντίροφ: «Ο Ίλον Μασκ απενεργοποίησε από μακριά το Cybertruck που μου δώρισε – Καθόλου ευγενικό εκ μέρους του»

Ο Ραμζάν Καντίροφ κατηγορεί τον Ίλον Μασκ ότι απενεργοποίησε εξ αποστάσεως το Tesla Cybertruck που του είχε δωρίσει.Ο Καντίροφ διαμαρτύρεται για την ενέργεια του...

Φλέγεται η Μ. Ανατολή: Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση – Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ ορκίζεται εκδίκηση κατά του Ισραήλ μετά από χτυπήματα στο Λίβανο.Υπήρξε ένταση στο νότιο Λίβανο και βόρειο Ισραήλ, με νεό κύμα αεροπορικών επιδρομών.Ο...

Χεζμπολάχ και «Φρουροί της Επανάστασης» ορκίζονται εκδίκηση – Δεκάδες χτυπήματα του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

Η Χεζμπολάχ αντιδρά μετά από χτυπήματα του Ισραήλ στο Λίβανο και ορκίζεται εκδίκηση.Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ για χτυπήματα σε αθώους πολίτες και παιδιά.Συνεχίζονται...

Στις 26 Σεπτεμβρίου οι συναντήσεις Ζελένσκι με Μπάιντεν και Χάρις

Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι στις 26 Σεπτεμβρίου.Στη συνάντηση θα συζητηθεί η κατάσταση του πολέμου μεταξύ Ρωσίας...

Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην κοινή άμυνα και ασφάλεια.Υπογραμμίζει τη σημασία του διμερούς διαλόγου για...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ένας νεκρός από ρωσικό πλήγμα σε γηροκομείο της πόλης Σούμι

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν γηροκομείο στη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.Αναφέρθηκε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.Το γηροκομείο φιλοξενούσε 221 άτομα, με 87 από αυτούς...