- Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησε σε αντεπίθεση με πολλούς νεκρούς Παλαιστίνιους και αγνοούμενους.
- Οι ομήροι παραμένουν στη Γάζα, προκαλώντας οργή και αγωνία.
- Η καταστροφή στη Γάζα έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση με πολλά θύματα, ενώ οι συγγενείς των ομήρων ζητούν επιστροφή, ακόμα και νεκρών.
Μετά το μακελειό στα ισραηλινά κιμπούτς και την αρπαγή ομήρων, το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά της Γάζα. Πάνω από 42.000 είναι οι νεκροί Παλαιστίνιοι και χιλιάδες οι αγνοούμενοι, ενώ οι εκτοπισμένοι είναι πάνω από 2,2 εκατομμύρια.
Οργή και αγωνία και στο Ισραήλ, για τους δεκάδες ομήρους της Χαμάς που παραμένουν στη Γάζα. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
H περυσινή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και η απαγωγή 250 ομήρων προκάλεσε την χωρίς προηγούμενο αντεπίθεση του Ισραήλ που οδήγησε σε όλεθρο τη Γάζα καταδικάζοντας σε μια μακάβρια διελκυστίνδα ζωής και θανάτου τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Το μόνο που ζητώ είναι κάποιος να με φέρει πίσω στο σπίτι, το συντομότερο δυνατό. Στην οικογένεια, τους γονείς, τα αδέλφια μου» ανέφερε η Μία Σκεμ, Γαλλό-Ισραηλινή όμηρος.
Στα ερείπια μαζί με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους θάφτηκαν και οι ελπίδες των απαγωγέων για μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων. Αντ’ αυτού οι Ισραηλινοί απέκλεισαν ολοκληρωτικά τη Γάζα κόβοντας κάθε ενεργειακή παροχή, ισοπεδώνοντας με υπερσύγχρονες βόμβες ενεργειακές εγκαταστάσεις, οικιστικά συγκροτήματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα και υγειονομικές μονάδες, μνημεία και τόπους λατρείας.
Εκδιώχθηκαν όλοι οι Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι στο Ισραήλ και σφραγίστηκε η Δυτική Όχθη αφήνοντας τους ντόπιους στο έλεος των επιδρομών των εποίκων.
Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες
Στη Γάζα εκκενώθηκαν σταδιακά οι πόλεις από βορρά προς νότο μετατρέποντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους σε μόνιμους εσωτερικούς πρόσφυγες σε διαρκή μετακίνηση με κάθε διαθέσιμο μέσο για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών καλπάζει και ήδη πλησιάζει τις 42.000 με τους τραυματίες να ξεπερνούν τις 97.000.
Εδώ και μήνες όσα νοσοκομεία υπολειτουργούν κατακλύζονται από νεκρούς και βαριά τραυματισμένους ανθρώπους προσφέροντας υποτυπώδη φροντίδα, όπως ακρωτηριασμούς στο δάπεδο χωρίς αναισθητικό. Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες, δεκάδες χιλιάδες οι θαμμένοι στα ερείπια.
Η συστηματική καταστροφή των υποδομών σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση την περιοχή που μαστίζεται από υποσιτισμό και ασθένειες λόγω έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού και φαρμάκων.
Το δικό τους δράμα ζουν οι συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων
«Η ξαδέρφη μου Καρμέλ απήχθη στις 7 Οκτωβρίου και μάθαμε μόλις πριν από ένα μήνα ότι σκοτώθηκε στην αιχμαλωσία επειδή η συμφωνία που θα την έσωζε δεν έγινε εγκαίρως», εξομολογείται ο Γκιλ Ντικμαν.
Στα τέλη Οκτωβρίου ξεκίνησε η απελευθέρωση κάποιων ομήρων, μεταξύ των οποίων ξένοι υπήκοοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά και ένα μηνά μετά έγινε η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων στη διάρκεια μιας 7ημερης εκεχειρίας.
Συνολικά 111 όμηροι απελευθερώθηκαν μέσω διαπραγματεύσεων. Τουλάχιστον 20 σκοτώθηκαν από εχθρικά ή και φίλια πυρά, κάποιοι από τους οποίους ανακτήθηκαν και παραδόθηκαν στις οικογένειές τους. Άλλοι 8 κατάφεραν να σωθούν από τους απαγωγείς τους. Υπολογίζεται ότι από τους υπόλοιπους 101 ομήρους μόνο 67 βρίσκονται στη ζωή. Η αγωνία για την τύχη τους εκφράζεται στις διαρκείς διαδηλώσεις των συγγενών τους με αίτημα εκεχειρία που θα επιτρέψει την επιστροφή των δικών τους έστω και νεκρών.