- Η Ισπανία επιτρέπει πλέον τον συμψηφισμό ποινών φυλάκισης που εκτίθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ από Ισπανούς πολίτες.
- Η τροποποίηση του νόμου επηρεάζει και φυλακισμένους της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, με ορισμένους να αποφυλακίζονται.
- Η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση, αλλά η αντιπολίτευση κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τους τρομοκράτες και κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα για χρήση της τρομοκρατίας.
Μέχρι τώρα, η Ισπανία αποτελούσε εξαίρεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς εμπόδιζε τον συμψηφισμό πολυετών ποινών που εκτίθηκαν σε φυλακές άλλων χωρών της Ένωσης από Ισπανούς πολίτες. Πριν από δύο εβδομάδες στις 18 Σεπτεμβρίου, το ισπανικό κοινοβούλιο αποφάσισε, ομόφωνα, να κάνει αποδεκτή τροποποίηση ισχύοντος νόμου έτσι ώστε η ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει από το 2008, να εφαρμοστεί τελικά και η Ισπανία να πάψει να δέχεται συνεχείς παρατηρήσεις από τις Βρυξέλλες.
Ανταπόκριση – Μαδρίτη: Δώρα Μακρή
Πρακτικά δηλαδή, όποιος Ισπανός έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης εκτός Ισπανίας δεν χρειάζεται πλέον την ποινή αυτή να την εκτίσει και στην Ισπανία. Όλα τα κόμματα συμφώνησαν και δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία ή οποιοδήποτε βέτο, ούτε καν από την ακροδεξιά Vox. Μάλιστα υπέγραψαν έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο είχαν «μελετήσει προσεκτικά» την τροποποίηση και όλες τις «τροπολογίες που παρουσιάστηκαν».
Όμως στην πορεία διαπίστωσαν και ειδικότερα το Λαϊκό Κόμμα, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την μεταρρύθμιση αυτή ωφελούνται άμεσα και φυλακισμένοι της βασκικής τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία δεν έχει ενεργό δράση εδώ και 13 χρόνια από τότε που παρέδωσε τα όπλα. Πολλά μέλη της οργάνωσης που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν, έχουν εκτίσει πολυετείς ποινές στη γειτονική Γαλλία και τώρα ο νέος νόμος θα τους ευνοήσει. Τουλάχιστον 44 από τους συνολικά 156 etarras που βρίσκονται σε ισπανικές φυλακές και που έχουν κατηγορηθεί για πολλαπλά εγκλήματα , θα δουν τις ποινές τους να μειώνονται δραστικά και ορισμένοι να αποφυλακίζονται.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πλέον δεν υφίστανται διάκριση έναντι των υπολοίπων φυλακισμένων, όμως η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα ότι η κυβέρνηση τους εξαπάτησε. Με την κυβερνητική εκπρόσωπο Πιλάρ Αλεγρία, να ανταπαντά ότι έπρεπε να προσέχουν τι ψήφιζαν πριν από δύο εβδομάδες. Κατηγόρησε δε το Λαϊκό Κόμμα ότι “χρησιμοποιεί την τρομοκρατία καθώς η ETA εξαφανίστηκε πριν από 13 χρόνια και απαιτώ από το PP να σταματήσει να χρησιμοποιεί την τρομοκρατία με τέτοιο αναξιοπρεπή τρόπο”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου μετά το υπουργικό συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο μόλις δέκα σελίδων, βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση εδώ και έξι μήνες και έχει μόλις 13 τροπολογίες. Οπότε για τους αναλυτές δεν υπάρχουν δικαιολογίες για την γκάφα του Λαϊκού Κόμματος. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα θύματα από τις επιθέσεις της ΕΤΑ στα περίπου σαράντα χρόνια δράσης της ξεπερνούν τα 800, και οι τραυματίες που επέζησαν ξεπερνούν τις 2.000.