- Συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των υπουργών Χριστοδουλίδη, Τατάρ και της ΟΗΕ.
- Ο Χριστοδουλίδης προσέρχεται με πρόθεση για εποικοδομητική συζήτηση ευθυγραμμισμένη με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
- Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, με την Ελλάδα να δίνει το πράσινο φως και αναφορές για την προστασία των μειονοτήτων.
Η αναζήτηση κοινού πλαισίου συζήτησης για την μοναδική διαφορά στα ελληνοτουρκικά που αναγνωρίζει η χώρα μας, της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομόλόγου του, Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 8 Νοεμβρίου.
Τα βλέμματα της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένα και στη Νέα Υόρκη, όπου σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής για το Κυπριακό μεταξύ Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Ηνωμένων Εθνών.
Η τριμερής άτυπη συνάντηση έχει στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που καθορίζουν ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσέρχεται με ειλικρινή πρόθεση να διεξαχθεί μια εποικοδομητική συζήτηση, ευθυγραμμισμένη με το διεθνές πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να αποτελέσει το εφαλτήριο για να προχωρήσουν οι δύο πλευρές.
Ανταπόκριση – Νέα Υόρκη: Λένα Αργύρη
Συνομιλίες για το Κυπριακό: Τα μηνύματα για το μέλλον
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ειδικά στο Κυπριακό, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην λες, γιατί πολλά έχουν γίνει και έχουν ανατραπεί την τελευταία στιγμή.
Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τίποτα, πώς θα κινηθεί ο γενικός γραμματέας, τι θα προτείνει. Δεν είναι γνωστή η έκθεση που του έχει υποβάλει η ειδική αντιπρόσωπος του, η οποία έκανε και αποστολή στην Κύπρο, η κυρία Ολγκίν, η οποία την υπέβαλε τον Ιούλιο.
Επίσης, δεν ξέρουμε ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιήσει ο κύριος Γκουτιέρες, αν θελήσει να δεσμεύσει τις δύο πλευρές για μια ακόμα τριμερή ή για τη δρομολόγηση της πενταμερούς.
Πάντως είναι γεγονός ότι όσο και αν επιχειρεί και θέλει η Τουρκία και η τουρκική πλευρά την παράκαμψη και την εγκατάλειψη της θέσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κύριος Γκουτιέρες δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας που είναι να λειτουργήσει και να ψάξει τη λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης από την αρχή της θητείας του έχει ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κοινοτικό κεκτημένο και εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά το 2017.
Πάει ενισχυμένος στη Νέα Υόρκη, διότι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, είχε μια πολύ επιτυχημένη συνάντηση των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου στην Πάφο. Είχε αυτή την επίσκεψη χθες στο Λονδίνο που εξασφάλισε μια στήριξη από τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό που είναι εγγυήτρια δύναμη η Βρετανία, έχει την αναβαθμισμένη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παίζει ρόλο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και επίσης εκεί είναι και ο μεγάλος κόμβος που θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ξένων πολιτών από το Λίβανο.
Αυτό δεν αρέσει στην Τουρκία, είναι γεγονός. Από την άλλη μεριά βεβαίως, ακούσαμε τον κύριο Τατάρ, θα πρέπει να περιμένουμε κατά τις 02:00 (ώρα Ελλάδας) που θα γίνει αυτό το δείπνο, διότι δεν φαντάζομαι ότι ο κ. Γκουτιέρες τους κάλεσε στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει κάτι να δρομολογήσει.
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα
Στην Αθήνα η συνάντηση 8 Νοεμβρίου θα συναντηθούν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Τούρκος ομόλογος του, Χακάν Φιντάν.
Θα είναι ένα πρώτο δυνατό κρας τεστ για την πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Διότι έχουμε δει τα αρνητικά μηνύματα που στέλνει η Τουρκία, η οποία θέλει συζήτηση υπό μορφή πακέτου όλων των διεκδικήσεών της εναντίον της Ελλάδας, κάτι βεβαίως που δεν προδιαθέτει για πρόοδο.
Είναι βεβαίως μια διερευνητική συνάντηση μεταξύ δύο υπουργών, αλλά και πάλι είναι δύσκολο να παρακαμφθούν θέσεις όπως οι γκρίζες ζώνες, όπως η άρνηση της Τουρκίας στην αποδοχή του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση χωρικών υδάτων ή και την επήρεια του δικαιώματος που έχουν τα νησιά σε θαλάσσιες ζώνες.
Παρά το άσχημο περιβάλλον που υπάρχει λόγω των θέσεων αυτών, θα καταβληθεί μια προσπάθεια να διατηρηθεί αυτή η διαδικασία και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και κυρίως γιατί όλοι σκέφτονται το πως μια πρόωρη κατάρρευση, θα επηρεάσει την επαναπροσέγγιση.
Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία
Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Το 2003 στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε η συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και έχουν περάσει 21 χρόνια.
Περίμεναν πολλά χρόνια οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αλβανία είναι η πρώτη που περνάει σήμερα αυτή την πόρτα. Αυτό έγινε αφού διαχωρίστηκε η υπόθεσή της απ’ αυτή της Βόρειας Μακεδονίας λόγω του βέτο της Βουλγαρίας.
Η Ελλάδα έδωσε το πράσινο φως, έκανε και σχετικές δηλώσεις ο κ. Γεραπετρίτης. Αυτό ήρθε μετά από μια περίοδο μεγάλης έντασης που δημιούργησε η υπόθεση Μπελέρη, αλλά τα πρώτα κεφάλαια που ανοίγουν και αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου κλπ υπάρχουν στο ενταξιακό κείμενο, σαφείς αναφορές για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των περιουσιακών δικαιωμάτων.
Κάτι που καλύπτει και την ελληνική μειονότητα και επ’ αυτών θα ελέγχεται βεβαίως και η αλβανική πλευρά στη διάρκεια.
Ανάλυση: Νίκος Μελέτης