Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για Μέση Ανατολή: Συγκρούσεις για το μεταναστευτικό, διαιρεμένοι σε μπλοκ οι 27 ηγέτες

  • Οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με διαιρέσεις μεταξύ χωρών και ανάγκη για κοινές λύσεις.
  • Η πρώτη Σύνοδος των 27 ηγετών έχει βαριά ατζέντα με το μεταναστευτικό στο επίκεντρο λόγω των εκρυθμιών στη Μέση Ανατολή.
  • Οι διαφωνίες και κόντρες μεταξύ των κρατών-μελών, όπως Γερμανία, Ολλανδία και Ουγγαρία, προκαλούν προβλήματα στην επίτευξη συμφωνιών για το μεταναστευτικό.

Η συναίνεση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μετατρέπεται σε δυσεπίλυτη εξίσωση για τους «27», καθώς μεμονωμένες χώρες ήδη καταστρατηγούν τις κοινοτικές συμφωνίες, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογραμμίζει εμφατικά πως το μεταναστευτικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που ζητά από κοινού λύσεις. Η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε στους ηγέτες επιστολή με προτάσεις υπογραμμίζοντας πως χρειάζονται λύσεις σε συλλογικό επίπεδο.

Η πρώτη Σύνοδος της νέας σεζόν των 27 ηγετών, την Πέμπτη (17/10) αναμένεται να έχει βαριά ατζέντα – με το μεταναστευτικό να κυριαρχεί λόγω την έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και των αυξημένων ανησυχιών για νέα αύξηση των ροών από το Λίβανο.

Στο γράμμα που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες αναφέρει ότι θα συζητηθούν οι στρατηγικές για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, εστιάζοντας στον έλεγχο των συνόρων, τις εταιρικές σχέσεις και τις πολιτικές επιστροφής.

Ωστόσο, ήδη έχουν εκφραστεί διαφωνίες και κόντρες μεταξύ των κρατών – μελών. Η Γερμανία έχει θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για έξι μήνες, η Ολλανδία και η Ουγγαρία ζητούν «αυτοεξαίρεση» (opt-out) από την κοινή μεταναστευτική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., να ζητήσει περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση για τις χώρες πρώτης υποδοχής αλλά και επιτάχυνση την επιστροφών- συνεργασία με τρίτες χώρες.

Στο επίκεντρο το «αγκάθι» του μεταναστευτικού και το χάσμα μεταξύ των χωρών

Οι «27» ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, στις εργασίες της οποίας κυριαρχεί η σκληρή μάχη για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η ατζέντα:

  • Μεσανατολικό.
  • Εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο.
  • Ανταγωνιστικότητα ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός προτάσσει τη σταθερή θέση της Αθήνας. Ευρωπαϊκή λύση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Στις κεκλεισμένων των θυρών συζητήσεις για το μεταναστευτικό αναμένεται να αναδείξει:

  • Σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
  • Ενίσχυση των χωρών πρώτης γραμμής.
  • Εφαρμογή Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.

Έχει προηγηθεί επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους «27» ηγέτες, στην οποία αναφέρεται στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων, προτείνοντας, μεταξύ άλλων:

  • Επιτάχυνση εφαρμογής του Συμφώνου για Μετανάστευση / Άσυλο.
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων συνεργασιών με βασικές τρίτες χώρες.
  • Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων.
  • Διασφάλιση δίκαιων / αποτελεσματικών διαδικασιών ασύλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση στη Μέση ανατολή μας οδηγεί σε αυξημένη εγρήγορση. Αν διαβάσει κανείς την επίστολή της κα Φον Ντερ Λάιεν θα καταλάβει πόσο δικαιώνονται οι ελληνικές θέσεις. Η Ελλάδα έχει μιλήσει για την ανάγκη να μοιραστούν τα βάρη. Έχει βάλει συγκεκριμένες διατυπώσεις στο σύμφωνο που είναι δεσμευτικό. Σίγουρα υπάρχει μία αυξημένη ανησυχία».

Το κλίμα εντός του Συμβουλίου, με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αναμένεται συγκρουσιακό, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Γερμανίας για την επαναφορά εσωτερικών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από κράτη-μέλη, την ίδια στιγμή που στο προσχέδιο των συµπερασµάτων οι «27» επιμένουν στην ανάγκη ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα.

«Υπάρχουν δυνάμεις και στη χώρα μας που έχουν πολιτική ανοιχτών συνόρων. Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που δεν ξέρουμε τι ακριβώς λένε: θεωρούν φυσικό τους σύμμαχο του κ. Όρμπαν ο οποίος λέει το εξής. Εκπροσωπεί την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει είδος φυλακής όλων των μεταναστών. (…) Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων των ροών στη θάλασσα. Δεν είναι μόνο ζήτημα εθνικό, είναι σίγουρα, αλλά να γίνει και ζήτημα ευρωπαϊκό» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης.

Οι δυσκολίες στις συζητήσεις επιβαρύνονται και από τη θέση Ολλανδίας και Ουγγαρίας, που ζητούν εξαίρεση από τη κοινή μεταναστευτική πολιτική. Από την πλευρά της, η Πολωνία θα ζητήσει από την ΕΕ να επικυρώσει την απόφασή της για προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Λευκορωσία, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού.

Ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: «Η μεταναστευτική της Ε.Ε., δείχνει να αλλάζει. Στον πυρήνα της είναι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. (…) Σε επίπεδο διμερών συμφωνιών, νομίζω ότι αυτό δε θα οδηγήσει πουθενά. Κανένας δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του το πρόβλημα».

Σε εφαρμογή τίθεται πλέον και η συμφωνία Ρώμης-Τιράνων, η οποία προβλέπει ότι για μία περίοδο πέντε ετών, η Αλβανία θα δέχεται έως και 36.000 μετανάστες ετησίως και οι αιτήσεις ασύλου τους θα διεκπεραιώνονται σε δύο κέντρα. Ήδη, οι πρώτοι 16 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι Σενγκίν της Αλβανίας και θα φιλοξενηθούν στο Τζάντερ. Μία πρώην στρατιωτική εγκατάσταση αεροδρομίου, που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση των μεταναστών.

Αποστολή ΕΡΤNews: Γεωργία Σκιτζή

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

ΝΑΤ: Επεκτείνεται η ευθύνη του σε ζητήματα παροχών συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών

Παράταση της αρμοδιότητας του ΝΑΤ για την εκτέλεση και...

Λάος: Ένας ακόμη Αυστραλός πέθανε από αλκοόλ που είχε νοθευτεί

Ένας δεύτερος Αυστραλός πέθανε στο Λάος από αλκοόλ νοθευμένο...

Πέμυ Ζούνη: Δικαιώθηκε κατά συνεργάτιδάς της για τη φερόμενη συνεργασία με τον Ανγκ Λι

Η Πέμυ Ζούνη δικαιώθηκε μετά από έξι χρόνια νομικής...

Δ. Κουτσούμπας: Σαφώς διαφαινόμενος ο κίνδυνος εκτεταμένης ιμπεριαλιστικής σύρραξης

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος εκτεταμένης...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι κατατρόπωσε πέντε μέλη της Χαμάς σε επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε πέντε μέλη της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών, κατά τη διάρκεια επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας.Οι διοικητές, Τζιχάντ Μαχμούντ...

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Παγκόσμια Πράσινη Εβδομάδα στο Βερολίνο

Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Αγροτικών Παραδοσιακών Προϊόντων, Grüne Woche, θα λάβει χώρα στο Βερολίνο από 17 έως 26 Ιανουαρίου 2025, με εστίαση σε...

Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Εξελίξαμε σε αποτυχία την ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση για το 2025

Η Ρωσία δήλωσε ότι έχει οδηγήσει σε αποτυχία την ουκρανική στρατιωτική εκστρατεία για το 2025, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Αντρέι Μπελαούσοφ.Ο ρωσικός στρατός...

Αντιδράσεις Ρεπουμπλικάνων για την τρανς βουλευτή Σάρα ΜακΜπράιντ πριν αναλάβει τα καθήκοντά της

Η Σάρα ΜακΜπράιντ είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που εκλέγεται στο αμερικανικό Κογκρέσο και αναμένεται να αντιμετωπίσει εχθρικές αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους πριν αναλάβει...

Σάρα ΜακΜπράιντ: Δεν ήρθα εδώ για να διαφωνήσω για τις τουαλέτες, δηλώνει η πρώτη τρανς βουλευτής στο Κογκρέσο

Η Σάρα ΜακΜπράιντ είναι η πρώτη τρανς γυναίκα που εκλέγεται στο αμερικανικό Κογκρέσο και αναμένει εχθρικές αντιδράσεις λόγω της ταυτότητάς της.Παρά την αντίθεση που...

Εντολή σύλληψης για τον Β. Νετανιάχου: Διχάζει η απόφαση – «Απαράδεκτη» για τις ΗΠΑ και «υποχρεωτική» για την ΕΕ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με την Τουρκία να υποστηρίζει την απόφαση, ενώ μόνο Ιταλία και...

Ο Όρμπαν καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία παρά το ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο

Ο Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουγγαρία, υποσχόμενος ότι δεν θα εφαρμοστεί το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).Το ΔΠΔ εξέδωσε...

Ο δασμολογικός «πόλεμος» που έχει αναγγείλει ο Τραμπ κατά της Κίνας αντιμετωπίζει έναν απρόβλεπτο παράγοντα: Ίλον Μάσκ

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένους εμπορικούς δασμούς στις ΗΠΑ κατά της Κίνας, με την Ευρώπη να μην μπορεί να αντιδράσει...

SOS του ΟΗΕ για τη Γάζα: Οι διανομές ανθρωπιστικής βοήθειας κινδυνεύουν να διακοπούν εντελώς

Ο συντονιστής του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύουν να σταματήσουν εντελώς, απειλώντας τη ζωή δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων.Η είσοδος...

Πεσκόφ: Η χώρα «χρειάζεται» μετανάστες καθώς βιώνει μια «δύσκολη» δημογραφική κατάσταση

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία «χρειάζεται» μετανάστες λόγω της «τεταμένης» δημογραφικής κατάστασης που αντιμετωπίζει.Η χώρα έχει υιοθετήσει νόμο που...