- Το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για τη χρήση των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter.
- Η Γερμανία έχει θέσει όρους για την πώληση μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter είναι υπέρ της πώλησης.
- Η Τουρκία ενδιαφέρεται να προμηθευτεί μαχητικά Eurofighter και F-16 Viper, αλλά προτεραιότητα έχει τα τουρκικής κατασκευής HÜRJET και το μαχητικό αεροσκάφος KAAN.
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι δεν έχουν τεθεί στην Τουρκία οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για τη χρήση των ευρωπαϊκών μαχητικών στο πλαίσιο των τεχνικών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης
Στο πλαίσιο της τακτικής εβδομαδιαίας ενημέρωσης των αμυντικών συντακτών, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν συγκεκριμένα: «Όσον αφορά την προμήθεια των αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, συνεχίζονται οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο. Οι εργασίες που γίνονται αποσκοπούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Δεν έχουν τεθεί στην ημερήσια διάταξη οποιεσδήποτε προϋποθέσεις στο πλαίσιο αυτών των εργασιών».
Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι η Γερμανία άναψε το «πράσινο φως» στην αγορά από την Τουρκία μαχητικών Eurofighter», ανέφεραν ωστόσο ότι το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, θέτοντας όρους για τις «ζώνες χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών». Τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την αγορά σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20 μαχητικών Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων, αλλά συνολικά σχεδιάζει να προμηθευτεί 40 ευρωπαϊκά μαχητικά 5ης γενιάς.
Οι ίδιες πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, ερωτηθείσες σχετικά, αναφέρθηκαν και στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την αγορά μαχητικών F-16, νεώτερης έκδοσης Block 70 Viper, και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων μαχητικών του ίδιου τύπου που διαθέτει η Τουρκία: «Στο πλαίσιο των αναγκών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, εργαζόμαστε με βάση τους στόχους μας για την προσθήκη σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών εξοπλισμένων με προηγμένη τεχνολογία στο δυναμικό μας καθώς και για τη διαφοροποίηση του δυναμικού μας. Όπως δήλωσε ο κ. υπουργός μας, πέρα από την προμήθεια των 40 F-16 Viper, εργαζόμαστε και για την προμήθεια του Eurofighter Typhoon».
Ωστόσο, αυτό που προέχει για την Τουρκία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, είναι τα τουρκικής κατασκευής HÜRJET, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό και ελαφρύ μαχητικό, και το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς KAAN. «Όσον αφορά την προμήθεια των F-16, τους περασμένους μήνες υπογράφηκε σύμβαση, καθορίστηκε ένα χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία συνεχίζεται κανονικά» τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Κατά τη συνήθη πρακτική, την εβδομαδιαία ενημέρωση του Τύπου από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχο Ζεκί Άκτουρκ, ακολουθούν ρεπορτάζ που αποδίδονται σε απαντήσεις «πηγών» σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης.
Ο Όλαφ Σολτς αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να θέσει στον καγκελάριο της Γερμανίας το θέμα των Eurofighter.