- Ο Πούτιν και ο Πεζεσκιάν συναντήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων.
- Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου, τη συμφωνία πλήρους συνεργασίας και την κατάσταση στη Συρία.
- Το Ρωσικό ΥΠΕΞ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης με κατανεμημένη άρνηση υπηρεσιών (DDoS) κατά τη διάρκεια της σύνοδου κορυφής.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του, Μασούντ Πεζεσκιάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ισχυρή πολιτική και οικονομική συνεργασία, παρά τις πιέσεις από τη Δύση.
«Ενισχύουμε τη θετική δυναμική στις σχέσεις μας»
Ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «παρουσιάζουν ανάπτυξη και είναι πράγματι φιλικές». Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η συνεργασία Ρωσίας και Ιράν θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ιδίως στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, ενώ αποκάλυψε ότι σύντομα θα υπογραφεί μια συμφωνία πλήρους συνεργασίας.
Επιπλέον, ο Πούτιν σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς για την κατάσταση στη Συρία, καθώς και για άλλα γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή.
Πεζεσκιάν: «Οι σχέσεις μας είναι στρατηγικές»
Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ρωσίας και Ιράν ως «στρατηγικής φύσης». Υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να τις «εξουδετερώσουν».
Ο Ιρανός ηγέτης πρόσθεσε ότι η συμφωνία που θα υπογράψουν σύντομα οι δύο χώρες θα επισημοποιήσει τις προσπάθειές τους για μια πλήρη συνεργασία, επισημαίνοντας ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η ημερομηνία υπογραφής της.
Σι Τζινπίνγκ: «Συνεργασία Κίνας και Ιράν ενάντια στις δυτικές πιέσεις»
Παράλληλα, ο Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε και με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της ίδιας συνόδου κορυφής των BRICS. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.
Η Κίνα και το Ιράν βρίσκονται αντιμέτωποι με έντονες δυτικές πιέσεις, κυρίως εξαιτίας της στάσης τους σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξη ένοπλων οργανώσεων, όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Οι δύο χώρες φαίνεται να επιδιώκουν να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους για να αντιμετωπίσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις στη διεθνή σκηνή.
Κυβερνοεπίθεση στο ρωσικό ΥΠΕΞ
Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε σήμερα στόχος μιας σοβαρής κυβερνοεπίθεσης, που συνέπεσε με τη σύνοδο κορυφής των BRICS. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο υπήρξε θύμα κατανεμημένης άρνησης υπηρεσιών (DDoS) σε μεγάλη κλίμακα.
«Μια μαζική κυβερνοεπίθεση από το εξωτερικό άρχισε το πρωί στην υποδομή του επίσημου ιστότοπου και στην πύλη του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις αυτές είναι συστηματικές, αλλά η σημερινή επίθεση ήταν “πρωτοφανούς κλίμακας”.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS, που αποσκοπεί στην επίδειξη της παγκόσμιας θέσης της Μόσχας παρά τις δυτικές κυρώσεις, πραγματοποιείται στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ – AFP -Reuters