- Πάνω από 150 πρόσφυγες Ροχίνγκια, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, διασώθηκαν σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ινδονησίας από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
- Οι πρόσφυγες αναμένουν απόφαση για την είσοδό τους στην Ινδονησία, με πολλούς από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά θύματα εμπορίας ανθρώπων.
- Άλλη ομάδα 140 και πλέον προσφύγων Ροχίνγκια έφτασε στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, με τις αφίξεις να αυξάνονται σε περιόδους βελτίωσης των μετεωρολογικών συνθηκών στη θάλασσα.
Πάνω από 150 πρόσφυγες Ροχίνγκια, ανάμεσά τους παιδιά, διασώθηκαν έπειτα από αρκετές ημέρες που έμειναν σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν 152 άνθρωποι ήταν αγκυροβολημένο 1,6 χλμ. από την ακτή, στο νότιο τμήμα της βόρειας επαρχίας Ατσέχ, εν αναμονή απόφασης των αρχών για την πιθανή είσοδό τους στην Ινδονησία.
Οι πρόσφυγες τελικά διασώθηκαν χθες το απόγευμα, ενημέρωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο ο Φάισαλ Ραχμάν, αντιπρόσωπος της UNHCR στη χώρα.
Η Ύπατη Αρμοστεία «θα ήθελε να ευχαριστήσει τις αρχές και τις τοπικές κοινότητες για το ανθρωπιστικό πνεύμα τους και τις σωτήριες προσπάθειές τους, καθώς και για τις άδειες αποβίβασης που έδωσαν στους 152 πρόσφυγες», πρόσθεσε.
«Πολλοί από όσους επέβαιναν στο σκάφος ήταν γυναίκες και ευάλωτα παιδιά, θύματα εμπορίας ανθρώπων», εξήγησε ο Φάισαλ Ραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η Ύπατη Αρμοστεία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις θα προσφέρουν βοήθεια στους διασωθέντες.
Η μειονότητα των Ροχίνγκια, που αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους, υφίσταται διωγμό στη Μιανμάρ και πολλά μέλη της διακινδυνεύουν η ζωή τους κάθε χρόνια, κάνοντας μακρά και επικίνδυνα ταξίδια διά θαλάσσης για να φθάσουν στη Μαλαισία ή στην Ινδονησία.
Άλλη ομάδα 140 και πλέον προσφύγων Ροχίνγκια μπόρεσε επίσης να φθάσει στην Ινδονησία χθες Πέμπτη, στη βόρεια Σουμάτρα.
Οι αφίξεις προσφύγων Ροχίνγκια συνήθως αυξάνονται στην Ινδονησία όταν βελτιώνονται οι μετεωρολογικές συνθήκες στη θάλασσα, όπως συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες.
Η Ινδονησία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τονίζει πως δεν μπορεί να υποχρεωθεί να υποδέχεται μειονοτικούς πρόσφυγες από τη Μιανμάρ. Καλεί εξάλλου γειτονικά κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την υποδοχή τους.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP