- Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η απαγόρευση στη δραστηριότητα της UNRWA μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ακύρωσης της εμπορικής Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.
- Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την UNRWA, που παρέχει βοήθεια σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες, εγείρει ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, ειδικά μετά από έναν χρόνο συγκρούσεων με τη Χαμάς.
- Η ΕΕ έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Ιρλανδία, έχουν ζητήσει επανεξέταση της συμφωνίας για εμπορικούς λόγους.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι η απόφαση να απαγορεύσει τη δραστηριότητα της UNRWA, της βασικής υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση μιας βασικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης εμπορικών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ.
Ο Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί το Ισραήλ ότι η απαγόρευση που επέβαλε στην UNRWA μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της εμπορικής Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ
Το Ισραήλ ψήφισε νόμο τη Δευτέρα που απαγορεύει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της υπηρεσίας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά από πάνω από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αν εφαρμοστεί, για την απαγόρευση της UNRWA στο Ισραήλ, θα είναι απολύτως απαράδεκτη και δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
«Ακούω όλο και περισσότερες φωνές, και σε πολιτικό επίπεδο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, που θεωρούν ότι θα έρθει η ώρα να βάλουν ξανά προς συζήτηση τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ», είπε.
Η Ιρλανδία έχει ζητήσει στο παρελθόν να επανεξεταστεί η Συμφωνία για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι αναφέρονται στους όρους των διατάξεών της.
Η Συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000, παρέχει τη νομική βάση για εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο μερών.
Ένας ιστότοπος της ΕΕ αναφέρει ότι η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας το 28,8% του εμπορίου του σε αγαθά το 2022, ενώ το Ισραήλ είναι ο 25ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.