- **Απειλές από το Ιράν**: Το Ιράν απειλεί δημόσια το Ισραήλ με σφοδρό πλήγμα και εξετάζει αλλαγές στο πυρηνικό του δόγμα, αν θεωρηθεί ότι αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή.
- **Ισραηλινές επιθέσεις**: Το Ισραήλ συνεχίζει τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο και τη Γάζα, με σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενώ οι επιχειρήσεις του φαίνεται να απορρίπτουν τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.
- **Διεθνής ανησυχία**: Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία διεθνώς, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει αισιοδοξία για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Για πρώτη φορά το Ιράν απειλεί ευθέως και δημοσίως το Ισραήλ με σφοδρότατο πλήγμα, επιβεβαιώνοντας πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή τροχιά σύγκρουσης. Στενός σύμβουλος του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του πυρηνικού δόγματος. Ενώ στο επιχειρησιακό επίπεδο, νέο μπαράζ βομβαρδισμών εξαπέλυσε το Ισραήλ σε Λίβανο και Γάζα, την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες πως η Τεχεράνη ετοιμάζεται προσεχώς για αντίποινα κατά του Ισραήλ από έδαφος του Ιράκ.
Από τις παρασκηνιακές διαρροές, η Τεχεράνη πέρνα στις ευθείες, επίσημες απειλές ανεβάζοντας δραματικά τους τόνους.
Ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σίγουρα στι Ισραήλ στον κατάλληλο τόπο και χρόνο, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει την εμβέλεια των βαλλιστικών της πυραύλων, εννοώντας ότι θα χτυπήσει ακόμα πιο βαθιά στο Ισραήλ.
Προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο αλλαγής του πυρηνικού δόγματος, εφόσον η Τεχεράνη θεωρήσει ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή απειλή. Τόνισε ακόμη ότι το Ιράν έχει πλέον τις τεχνικές ικανότητες παραγωγής πυρηνικών όπλων. Το μόνο που εμποδίζει την παραγωγή τους, είπε ο Καραζί, είναι το σχετικό διάταγμα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη.
Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ενώ λίγο νωρίτερα σημειώθηκε νέο χτύπημα στην Τύρο.
H κλιμάκωση ξεκίνησε από τη Νταχίγιε σήμετα τα ξημερώματα, το νότιο προάστιο της Βηρυτού, που δέχθηκε 13 επιθέσεις, οι οποίες έγιναν αντιληπτές από όλη την πόλη, προκαλώντας διάχυτη ανησυχία στους κατοίκους. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν με βασικά επίκεντρα τις δύο ιστορικές πόλεις και συνεχίζονται στο Μπάαλμπεκ και στην Τύρο.
Στο Μπάαλμπεκ, οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για 10 νεκρούς ήδη, ενώ στην Τύρο στοχοποιήθηκαν οχήματα και εγκαταστάσεις της πολιτικής προστασίας που υπάγονται στην κυβέρνηση, δηλαδή δεν έχουν καμία σχέση με την Χεζμπολάχ, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές.
Διεξάγεται όμως ακόμα και ένας ψυχολογικός πόλεμος στη Βηρυτό, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΕΡΤNews Ελβίρα Κρίθαρη, με τα drone και τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν χαμηλές διελεύσεις πάνω από την πρωτεύουσα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους ότι κάτι μεγάλο μπορεί να συμβεί πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου κατηγορεί το Τελ Αβίβ πως εντατικοποιώντας τις επιχειρήσεις δείχνει να απορρίπτει την όποια προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός. Για την κυβέρνηση στο Ισραήλ ωστόσο, βασική προϋπόθεση παραμένουν οι εγγυήσεις ότι ο Στρατός του θα μπορεί να επιχειρεί εντός του λιβανέζικου εδάφους κάθε φορά που η Χεζμπολάχ θα παραβιάζει την όποια συμφωνία. Παρά το ακανθώδες αυτό ζήτημα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιμένει να διατηρεί την αισιοδοξία του για πρόοδο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.
«Επιτρέψτε μου απλώς να πω ότι εργαζόμαστε πολύ σκληρά και σημειώνουμε πρόοδο προκειμένου να προχωρήσουμε σε συμφωνία σχετικά με το τι θα απαιτηθεί για την αποτελεσματική εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Άντονι Μπλίνκεν.
Και στη Χάιφα συνεχίζονται οι επιθέσεις. Συναγερμός σήμανε για νέο χτύπημα το οποίο πραγματοποιήθηκε με drone. Νωρίτερα, ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της επίθεσης με ρουκέτες της σιιτικής οργάνωσης στην Αχαρίγια, η οποία όμως αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με την απεσταλμένη του ΕΡΤΝews Λένα Αποστολίδη.
Τουλάχιστον 30 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ από διάφορες περιοχές, ανάμεσά τους και ο Βορράς, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ, ο απολογισμός είναι 10 τραυματίες. Σύμφωνα με τους IDF, τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.
Κλίμα απαισιοξίας υπάρχει και για το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα με τις όποιες εξελίξεις να παραπέμπονται για μετά τις αμερικανικές εκλογές. Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται και δεκάδες ακόμα Παλαιστίνιοι – στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά – έχασαν την ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Ντέιρ-αλ-Μπάλα, στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και Μπέιτ Λαχίγια.
Ενώ στη Χαν Γιούνις δεκάδες, συνωστίζονται για να ένα καρβέλι ψωμί. Ο Λευκός Οίκος μάλιστα φέρεται να δυσφορεί σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios για την έλλειψη προόδου που έχει κάνει το Ισραήλ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστκής κρίσης και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Αποστολή ΕΡΤNews: Ελβίρα Κρίθαρη, Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη
Αποστολή ΕΡΤNews: Λένα Αποστολίδη
Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου