- Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, Βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί με όποιον πρόεδρο επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες, τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλά θεμελιωμένες σε κοινά συμφέροντα και γεωπολιτικές προτεραιότητες.
- Αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει στις ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα και τον προστατευτισμό στην αμερικανική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει σε καινοτομία και τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.
- Σχετικά με τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, ο Χατζηβασιλείου υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η διαφορά τους αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, και η βάση των συζητήσεων πρέπει να είναι το δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες.
Τις εκλογές στις ΗΠΑ, την σκληρή εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και πολλά ακόμα ζητήματα που αφορούν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κλήθηκε να σχολιάσει στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και Βουλευτής της ΝΔ.
Ως Ελλάδα θα συνεργαστούμε με όποιον πρόεδρο επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες – Οι σχέσεις μας είναι καλά θεμελιωμένες
«Το πρόβλημα είναι ότι η Αμερική, όποιος και να κερδίσει, θα παραμείνει βαθιά διχασμένη. Δεν θεραπεύονται, δεν επουλώνονται τα τραύματα αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπάρχει όμως, μία παρατήρηση. Ακόμα και αν έχουν οι μεν με τους δε μεγάλες διαφορές, όλες οι κοινωνικές ομάδες σε ένα πράγμα ομονοούν: Στην αγωνία την κοινή που έχουν όλοι για την επόμενη μέρα της Κίνας και κατά πόσο η Κίνα θα μπορούσε θεωρητικώς να προσπεράσει οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες στο επόμενο διάστημα. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, το οποίο απασχολεί εξίσου όλους τους φορείς Ηνωμένων Πολιτειών, ανεξαρτήτως καταγωγής, επαγγελματικής ιδιότητας, γεωγραφικής τοποθέτησης, οτιδήποτε (…). Όσον αφορά εμάς τώρα, την Ελλάδα, αν δηλαδή είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο ή ενδεχόμενο έχω να πω ότι η Αθήνα και οι Έλληνες δεν εκλέγουν Αμερικανό πρόεδρο. Εμείς θα συνεργαστούμε ως οφείλουμε, με οποιονδήποτε επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Αθήνα έχει οικοδομήσει με την Ουάσιγκτον σχέσεις στρατηγικού βάθους. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ καλά στερεωμένες σε κοινά συμφέροντα και κοινές γεωπολιτικές προτεραιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό το έκανε σαφές η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε αναδείξει τα κοινά προτάγματα που έχουμε με την Αμερική σε μία σειρά από ζητήματα γεωπολιτικά, ενεργειακής ασφάλειας, περιφερειακής σταθερότητας. Σε όλα λοιπόν, τα ζητήματα αυτά, τα οποία μας απασχολούν με την Αμερική τα συμφέροντα μας ταυτίζονται. Πράγμα που σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλά θεμελιωμένες. Από κει και πέρα εμείς θα συνεργαστούμε, όπως σας είπα, με οποιονδήποτε κερδίσει».
«Ως Ευρώπη χάνουμε το τρένο – Ίσως πρέπει να ξαναδούμε την έκθεση Ντράγκι»
Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τον Θάνο Σιαφάκα στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Το GPS της Επικαιρότητας», ο κ. Χατζηβασιλείου συμπλήρωσε το εξής «Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση περί προστατευτισμού στην αμερικανική οικονομία. Και με αφορμή την εκλογική αυτή αναμέτρηση, ακούμε και από τις δύο πλευρές διάφορες τοποθετήσεις. Εγώ θα σας πω ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η Ελλάδα ως μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προφανώς κινείται οικονομικά και εμπορικά με βάση τη συμμετοχή της στην Ένωση και στην Ευρωζώνη πόσο μάλλον, είμαστε μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης. Και αυτό είναι και το πλεονέκτημά μας στις δυσκολίες που κατά καιρούς αναδύονται. Όμως, εδώ λοιπόν, η Ευρώπη πρέπει να σταθεί με ειλικρίνεια και με γενναιότητα απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια δυσκολία που θα προκαλέσει ένας ενδεχόμενος προστατευτισμός της Αμερικής. Και αυτό το λέω διότι πριν από λίγες ημέρες γίναμε όλοι κοινωνοί της γνωστής έκθεσης Ντράγκι, την οποία εκτός του πολιτικού σκηνικού δεν της έδωσε κανείς ιδιαίτερη σημασία. Αλλά νομίζω όμως, ότι πρέπει να της δώσουμε λίγο παραπάνω σημασία. Η λύση λοιπόν, είναι για την Ευρώπη με αφορμή αυτές τις συζητήσεις να αποφασίσει, να επενδύσει, να βάλει δηλαδή το χέρι βαθιά στην τσέπη η Ευρώπη σε θέματα καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Χάνουμε το τρένο στην Ευρώπη. Όσο η Ευρώπη ομφαλοσκοπεί και δεν αποφασίζει να προχωρήσει σε υψηλές επενδύσεις στον τομέα της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της έρευνας, δυστυχώς τα πράγματα θα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για εμάς. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να σταθούμε όρθιοι σε αυτόν τον-επιτρέψτε μου να πω- πολύ-πολικό τρόπον τινά κόσμο που πάει σ’ ένα κατακερματισμένο κόσμο πια».
Για τη συνάντηση Φιντάν – Γεραπετρίτη
«Αποφασισμένοι για το επόμενο βήμα αρκεί να το θέλει και η Τουρκία»
«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να συμφωνήσει ότι η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και η βάση συζήτησης το δίκαιο και οι συνθήκες»
Αναφερόμενος τέλος, στην επικείμενη συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αναμένεται να υποδεχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου, ο διεθνολόγος και Βουλευτής της ΝΔ, ανέφερε χαρακτηριστικά «Εμείς είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανότητα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Είμαστε δηλαδή αποφασισμένοι να το δούμε αυτό και αν και η άλλη πλευρά αισθανθεί εξίσου έτοιμη, να συζητήσουμε το πλαίσιο για να πάμε παρακάτω. Η συνάντηση αυτή των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν είναι πολύ σημαντική. Όμως, εδώ προσέξτε: Πρέπει η Τουρκία να καταλάβει και να συμφωνήσει ότι η διαφορά μας είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και η βάση συζήτησης το δίκαιο και οι συνθήκες. Εάν δεν υπάρξει αποδοχή αυτής της αδήριτης πραγματικότητας, την οποία επιβάλλει εν πολλοίς η διεθνής έννομη τάξη, τότε αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω βήματα για συζητήσεις. Εγώ λοιπόν, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και περιμένω να δω πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία απέναντι σε αυτόν τον νέο κύκλο συζητήσεων. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε στείλει σαφές μήνυμα ότι η ατζέντα περιλαμβάνει μόνο τη διαφορά μας (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα) και η βάση της συζήτησης είναι το δίκαιο. Έτερον ουδέν. Αν η Τουρκία συμφωνεί με αυτό, τότε τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα».