- Οι εκλογές στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αμφίρροπες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ να ισοσταθμούν γύρω από το 49%, γεγονός που καθιστά τις «κλειδωμένες» πολιτείες κρίσιμες για την έκβαση.
- Η Χάρις απολαμβάνει υποστήριξη από μαύρους και νέους ψηφοφόρους, ενώ ο Τραμπ προσελκύει ψηφοφόρους από μη αστικές περιοχές και λευκούς χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τους δύο υποψηφίους να διεισδύουν σε παραδοσιακά στρατόπεδα του αντιπάλου τους.
- Και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για πιθανές αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων, με τον Τραμπ να έχει οργανώσει νομικές ομάδες και να είναι έτοιμος να αμφισβητήσει τις ψήφους σε κρίσιμες πολιτείες, ενώ η Χάρις κινητοποιεί τους ψηφοφόρους της για να εξασφαλίσει την συμμετοχή τους.
Λίγο πριν ανοίξουν και επισήμως οι κάλπες στις ΗΠΑ, αλλά και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, να είναι ακόμα σε απόσταση αναπνοής, αγγίζοντας και το όριο του στατιστικού λάθους, ο Απόστολος Μαγγηριάδης, μεταδίδει για το ΕΡΤNews απευθείας το κλίμα από την Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως «πρόκειται ίσως για τις πιο αμφίρροπες εκλογές όλων των εποχών».
Ενδεικτικό της μάχης που θα δωθεί «στήθος με στήθος» είναι όπως ανέφερε και ο Απόστολος Μαγγηριάδης, πως «κανένας αναλυτής στην Ουάσιγκτον, κανένας αναλυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανένας στατιστικολόγος δεν ρισκάρει να κάνει μια πρόβλεψη για τις εκλογές, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις, όλες οι μετρήσεις βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους».
Η τελευταία δημοσκόπηση του NBC μάλιστα, δίνει μια εικόνα οριακής κατάστασης. Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει οριακή την κατάσταση, διότι η Κάμαλα Χάρις παίρνει το 49% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ το 49% των ψήφων και δείχνει ένα 2% των ψηφοφόρων αναποφάσιστους.
Η Κάμαλα Χάρις φαίνεται σύμφωνα με την συγκεκριμένη δημοσκόπηση πως λαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό των μαύρων ψηφοφόρων, των ψηφοφόρων κάτω των 30 ετών, αλλά και των λευκών ψηφοφόρων που έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.
Αντίθετα, ο Τραμπ κερδίζει στις μη αστικές περιοχές, κερδίζει στους λευκούς ψηφοφόρους που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση και βεβαίως κερδίζει στους λευκούς ψηφοφόρους. Γενικώς επίσης, η Χάρις προηγείται σε αυτούς που ήδη έχουν ψηφίσει. Ο Τραμπ από την άλλη, προηγείται σε αυτούς οι οποίοι δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα αύριο Τρίτη που θα ανοίξουν οι κάλπες στην Αμερική.
Όλα τα βλέμματα στις «πολιτείες – κλειδιά»
Οι αναλυτές στρέφουν τα βλέμματά τους στις αμφίρροπες πολιτείες, που θεωρούν ότι θα εκλέξουν νικητή και που θα μπορούσαν να κερδίσουν είτε η υποψήφια των Δημοκρατικών είτε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.
Ειδικότερα, ξεχωρίζουν η Αριζόνα, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, η Νεβάδα, η Βόρεια Καρολίνα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, όπου οι υποψήφιοι, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, κινούνται επίσης σε κάποιες περιπτώσεις στα όρια του στατιστικού λάθους.
H αποκρυπτογράφηση του εκλογικού σώματος – Τα δυνατά σημεία των δυο αντιπάλων
H αποκρυπτογράφηση του εκλογικού σώματος έχει αποδειχθεί σε αυτές τις εκλογές πολύ πιο συνθέτη από ό,τι στο παρελθόν. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα στεγανά μοιάζουν να έχουν σπάσει και οι δυο υποψήφιοι έχουν καταφέρει να διειδυσουν στις δεξαμενές ψηφοφόρων του αντιπάλου τους.
Βλέπουμε μια διείσδυση του Ντόναλντ Τραμπ σε μαύρους άντρες και ισπανόφωνους και διείσδυση της Κάμαλα Χάρις σε γυναίκες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.
Αν έπρεπε να κωδικοποιήσουμε τα δυνατά σημεία των δυο αντιπάλων:
-Ο Τραμπ έχει πολύ πιο ισχυρό μήνυμα για την οικονομία την οποία συνδέει με το μεταναστευτικό και την εγκληματικότητα αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές των ψηφοφόρων.
-Προβάλει μια εικόνα ισχύος σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο.
-Δεν βρίσκεται στην σημερινή κυβέρνηση επομένως δεν έχει φθορά
Η Κάμαλα από την άλλη πλευρά είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Τραμπ και εκπροσωπεί μια τελείως διαφορετική Αμερική, με ένα ενωτικό μήνυμα.
-Υπόσχεται να παλέψει για να αποκαταστήσει πλήρως τα δικαιώματα των γυναικών και φαίνεται πως τις έχει ενεργοποιήσει σε πρωτοφανή βαθμό
-Έχει ξοδεψει πολύ περισσότερα χρήματα.
Τα τελευταία νέα από το στρατόπεδο της Κάμαλα Χάρις
Στο στρατόπεδο της Χάρις υπάρχει αισιοδοξία, σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews, Φάνη Παπαθανασίου. Οι συνεργάτες της Χάρις λένε ότι υπάρχει η δυναμική, θέλοντας να δώσουν ένα τόνο αισιοδοξίας τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Δεν κρύβουν όμως την αγωνία τους, καθώς βλέπουν ότι το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων είναι οριακό και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και ετοιμάζονται για δύο επίπεδα. Αρχικά, θα κινητοποιήσουν όλους όσους έχουν. Όλα τα στελέχη, ιδιαίτερα στις επίμαχες πολιτείες. Θα πάνε… πόρτα πόρτα, ιδιαίτερα στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.
Θα ετοιμαστούν επίσης, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για την αμφισβήτηση από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ. Γι’ αυτό και δικηγόροι και άλλα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος είναι έτοιμοι για την αυριανή βραδιά.
Η Κάμαλα Χάρις θα κλείσει την προεκλογική της εκστρατεία με μία συναυλία στην Πενσυλβάνια, όπου μάλιστα θα βρίσκονται και ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ που δηλώνουν την υποστήριξη προς την Καμάλα Χάρις.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος οχυρώνεται καθώς υπάρχει φόβος για επανάληψη των ταραχών που είχαμε στο Καπιτώλιο όταν αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα και έγινε εισβολή από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα τελευταία νέα από το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews, Αλέξανδρο Μόρτουντακ το στρατόπεδο του Τραμπ είναι επίσης αισιόδοξο από τις δημοσκοπήσεις.
Αυτές τις μέρες ο Τραμπ έχει περάσει από την Πενσιλβάνια, από την Τζόρτζια, από τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ προσθέτει και την τελευταία του εμφάνιση στο Μίσιγκαν.
Υπενθυμίζεται ότι το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν και η Πενσυλβάνια είναι Πολιτείες που είχαν ψηφίσει για τον πρόεδρο Τραμπ το 2016, αλλά του γύρισαν την πλάτη το 2020.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να αμφισβητήσει ένα πιθανώς δυσμενές για αυτόν εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι μία καθετοποιημένη οργάνωση των Ρεπουμπλικάνων με εκλογικούς αντιπροσώπους και δικηγόρους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να υποβάλουν ενστάσεις και να αμφισβητήσουν κάποιο αποτέλεσμα δια της νομικής οδού.
Μάλιστα, σε τουλάχιστον δύο κρίσιμες πολιτείες, στο Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια, η επιστολικές ψήφοι ξεκινούν να καταμετρούνται μόλις κλείσουν οι κάλπες. Το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στα αποτελέσματα της επιστολικής ψήφου και της ψήφου εκ του σύνεγγυς, που σημαίνει οτι αν κάποιος είναι πρόθυμος να σκεφτεί ότι υπήρξε δολιοφθορά, είναι κάτι που μπορεί να ενισχύσει τις αντιλήψεις του.
Τι θα συμβεί αν αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών;
Μόλις περιληφθεί κάθε έγκυρη ψήφος στα τελικά αποτελέσματα και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες όπως η επανακαταμέτρηση, τα αποτελέσματα των εκλογών πιστοποιούνται – πρώτα σε τοπικές δικαιοδοσίες και μετά σε επίπεδο πολιτείας. Ένα πολιτειακό στέλεχος, συνήθως ο κυβερνήτης, στη συνέχεια πιστοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως πίνακας εκλογέων που θα εκπροσωπεί το κράτος τους στο εκλογικό σώμα. Αυτοί οι εκλέκτορες συναντώνται στις αντίστοιχες πολιτείες τους στις 17 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν και να τους στείλουν στην Ουάσιγκτον. Στις 6 Ιανουαρίου, συνέρχεται το Κογκρέσο και «σφραγίζει» επίσημα το αποτέλεσμα με ψηφοφορία στη Βουλή και τη Γερουσία.
Ωστόσο, οι παρατηρητές των εκλογών αναμένουν ότι οι προσπάθειες για καθυστέρηση της πιστοποίησης της ψηφοφορίας του 2024 θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε τοπικό και κρατικό επίπεδο. Άλλωστε, ο Τραμπ, ο υποψήφιος για αντιπρόεδρος JD Vance και κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί, έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να δηλώσουν ότι θα δεχτούν τα αποτελέσματα των εκλογών εάν χάσουν.
Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη
Αποστολή: Απόστολος Μαγγηριάδης – Φάνης Παπαθανασίου – Αλέξανδρος Μόρτουντακ