- Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, απάντησε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την «κρίσιμη κατάσταση» στη Βολιβία, που περιλαμβάνει αποκλεισμούς δρόμων από τους υποστηρικτές του εδώ και 22 ημέρες.
- Ο Μοράλες καταδίκασε τη στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, χαρακτηρίζοντάς την ως καταστολή και έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δικαιολόγησε τους αποκλεισμούς ως μέτρο νόμιμης πίεσης λόγω της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
- Ο Μοράλες ξεκίνησε απεργία πείνας για να προωθήσει διάλογο με την κυβέρνηση σχετικά με τις απαιτήσεις των υποστηρικτών του, που περιλαμβάνουν την απόσυρση δικαστικών διαδικασιών εναντίον του και την επίλυση οικονομικών προβλημάτων.
Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες (2006-2019) απάντησε τη Δευτέρα (4/10) με επιστολή του στην ανησυχία που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την «κρίσιμη κατάσταση» στη νοτιοαμερικανική χώρα με τους αποκλεισμούς δρόμων που πραγματοποιούν εδώ και 22 ημέρες οι οπαδοί του.
«Μέσω αυτής της επιστολής απαντάμε στην ανησυχία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η αγαπημένη μας Βολιβία», έγραψε ο Μοράλες στα κοινωνικά του δίκτυα όταν δημοσίευσε ένα αντίγραφο της επιστολής.
Ο Μοράλες χαρακτήρισε «καταστολή» τη στρατιωτική και αστυνομική επιχείρηση που διεξήχθη την Παρασκευή για την απελευθέρωση του περάσματος στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την κεντρική περιοχή της Κοτσαμπάμπα με τη δυτική χώρα και υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια καταδεικνύει «έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια κατασταλτική κλήση» που, κατά τη γνώμη του, «έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα».
Δικαιολόγησε επίσης την απόφαση των οπαδών του, που συγκεντρώθηκαν στο λεγόμενο «λαϊκό γενικό επιτελείο», να διατηρήσουν τα οδοφράγματα «ως μέτρο νόμιμης πίεσης μπροστά στην οικονομική και πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα, αφού αγνοήθηκαν και ποινικοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από την εθνική κυβέρνηση».
Την Παρασκευή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε ότι «παρακολουθεί στενά και με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στη Βολιβία» και ότι «προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από οποιεσδήποτε πράξεις βίας».
«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τους πολιτικούς παράγοντες να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα και με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε το γραφείο του Πορτογάλου πολιτικού.
Ο Μοράλες ξεκίνησε απεργία πείνας την Παρασκευή για να έχει διάλογο με την κυβέρνηση του Λουίς Άρσε σχετικά με τις οικονομικές και πολιτικές απαιτήσεις των οπαδών του και τους πρότεινε να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης των αποκλεισμών, αλλά αποφάσισαν να διατηρήσουν το μέτρο πίεσης.
Όσοι είναι κοντά στον πρώην πρόεδρο κλείνουν δρόμους για να απαιτήσουν την απόσυρση των δικαστικών διαδικασιών κατά του αρχηγού τους για εμπορία ανθρώπων και βιασμό, επίλυση οικονομικών προβλημάτων και επίσης για την υπεράσπιση της προεδρικής υποψηφιότητας του πολιτικού για τις εκλογές του 2025.
Η επιχείρηση της Παρασκευής καθάρισε το κύριο σημείο του μέτρου πίεσης στην πόλη Παροτάνι, στην Κοτσαμπάμπα, αλλά οι διαδρομές από αυτήν την κεντρική περιοχή προς τα νότια και ανατολικά της Βολιβίας παραμένουν κλειστές.
Οι αποκλεισμοί έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής οικονομικές απώλειες 2.109 εκατομμυρίων δολαρίων και 91 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαφορετικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις αρχές.
Μια στρατιωτική μονάδα παραμένει επίσης κατειλημμένη από διαδηλωτές στους Τροπικούς της Κοτσαμπάμπα, το συνδικάτο και πολιτικό προπύργιο του Έβο Μοράλες στην κεντρική Βολιβία, που είναι επίσης μια από τις κύριες περιοχές παραγωγής φύλλων κόκας στη χώρα.
Ο Μοράλες έχει εδραιωθεί σε αυτή την περιοχή καλλιέργειας κόκας εδώ και 22 ημέρες, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του για εμπορία ανθρώπων και βιασμό.
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: EFE