- Οι ισραηλινός δημοσιογράφος Γιουβάλ Αμπραχάμ και ο παλαιστίνιος Μπάζελ Άντρα τιμήθηκαν με το Βραβείο Δημοσιογραφικού Θάρρους για τη δουλειά τους σχετικά με τον ισραηλινό εποικισμό στη Δυτική Όχθη.
- Οι δύο δημοσιογράφοι είναι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ "No Other Land", το οποίο τεκμηριώνει την αύξηση του εποικισμού και τις επιπτώσεις του στους παλαιστινιακούς πληθυσμούς.
- Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και καταγγέλλει τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι κάθε τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται παγκοσμίως.
Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γιουβάλ Αμπραχάμ και ο παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μπάζελ Άντρα τιμήθηκαν με το Βραβείο Δημοσιογραφικού Θάρρους Άννα Πολιτκόφσκαγια – Αρμάν Σολντέν για τη δουλειά τους σχετικά με τον ισραηλινό εποικισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Γιουβάλ Αμπραχάμ και ο Μπάσελ Άντρα, αμφότεροι τριαντάρηδες, είναι οι σκηνοθέτες του “No Other Land“, ενός συλλογικού ισραηλινοπαλαιστινιακού ντοκιμαντέρ για τον εποικισμό στην περιφέρεια του Μάσαφερ Γιάτα, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.
Η ταινία τεκμηριώνει την αύξηση του εποικισμού, την καταστροφή κατοικιών και σχολείων παλαιστινιακών χωριών και τους εκτοπισμούς κατοίκων.
Το βραβείο αυτό πήρε το όνομά του προς τιμήν της ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, η οποία διεξήγε έρευνες για τη διαφθορά και τον πόλεμο στην Τσετσενία και δολοφονήθηκε το 2006 στη Μόσχα, και του γαλλοβόσνιου δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Αρμάν Σολντέν, ο οποίος σκοτώθηκε το 2023 στην Ουκρανία πιθανόν από ρωσικά πυρά.
Στην ανακοίνωσή του, το Κε ντ’ Ορσέ επαναλαμβάνει την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας «υπέρ της ελευθερίας του Τύπου και της ανεμπόδιστης άσκησης της δημοσιογραφίας παντού στον κόσμο».
Το Παρίσι «συνεχίζει να καταγγέλλει της επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες τόσοι δημοσιογράφοι ασκούν το επάγγελμά τους, αλλά επίσης τις αυθαίρετες κρατήσεις των οποίων γίνονται μερικές φορές θύματα», προσθέτει υπενθυμίζοντας πως, σύμφωνα με την UNESCO, κάθε τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 130 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).
«Η προστασία των δημοσιογράφων είναι ουσιαστική για την εγγύηση της πρόσβασης σε ελεύθερη, ανεξάρτητη, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση, ακρρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής ζωτικότητας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ