- Η Τζόρτζια Μελόνι, Πρωθυπουργός της Ιταλίας, διατηρεί μία φιλοΝΑΤΟϊκή στάση και έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν, παρά τις ιδεολογικές της συγγένειες με τους Ρεπουμπλικανούς.
- Υπάρχουν ανησυχίες για τις διμερείς σχέσεις Ιταλίας-ΗΠΑ στην περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο κυβερνητικός της εταίρος Ματέο Σαλβίνι έχει φιλορωσικές τάσεις και υποστηρίζει τον Τραμπ.
- Παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας και τις πολιτικές αβεβαιότητες, η Ιταλία επιθυμεί να διατηρήσει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος.
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Η εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ απασχολεί έντονα και την Ιταλία.
Το belpaese είναι μέλος της G20 και της G7 – της οποίας έχει την προεδρία για το 2024 – είναι ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, κατέχει μια πολύ σημαντική γεωπολιτική θέση στη Μεσόγειο, και θεωρείται παραδοσιακά και διαχρονικά ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ.
Σημειωτέον, η Ιταλία διατηρεί πολύ μεγάλο οικονομικό τζίρο με τις ΗΠΑ. Ενδεικτικά, μόνο το 2023 η Ιταλία είχε εξαγωγές ύψους 67,2 δισ. Ευρώ προς το άλλο άκρο του Ατλαντικού.
Πολλά είναι τα ερωτηματικά για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για το τι θα γίνει με τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ, και μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται εάν η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι θα μπορέσει να έχει το ρόλο μεσάζοντα-συνομιλητή εις περίπτωση εκλογής του μεγιστάνα Τραμπ.
Μέχρι σήμερα, η Μελόνι δεν εκφράστηκε υπέρ ή κατά κανενός υποψηφίου δεν εκφράζεται, δεδομένου και του θεσμικού της ρόλου πέραν αυτού της ηγέτιδας του πρώτου Ιταλικού κόμματος.
Ιδεολογικά η Τζόρτζια Μελόνι, ως επικεφαλής του Δεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, είχε πάντα θέσεις πολύ κοντινές με τους Ρεπουμπλικανούς, για θέματα όπως το μεταναστευτικό και την επαναφορά των εθνικών συμφερόντων στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας, κάτι που την φέρνει κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ήταν και ο επιθυμητός Αμερικανός συνομιλητής της.
Στην μέχρι στιγμής 2ετή θητεία της ως Ιταλίδα Πρωθυπουργός, η Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε μια σθεναρή, ανοικτά φιλοΝΑΤΟϊκή στάση υπέρ της Ουκρανίας και του προέδρου Ζελένσκι, με έμπρακτη υποστήριξη. Αυτό την έφερε να βρίσκεται σε άριστες σχέσεις με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι Δημοκράτης, και με την Ατλαντική Συμμαχία. Οπότε η εκλογή της Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να προβεί θετική στα πλαίσια συνέχισης κοινών γεωπολιτικών στόχων.
Βέβαια, η Ιταλία αντιμετωπίζει ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που αντικειμενικά την φέρνει σε θέση αδυναμίας με τους συμμάχους, εφόσον ο στόχος του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες φαντάζει δύσκολο, παρόλο τους πρόσφατους οικονομικούς της ελιγμούς. Με την εκλογή του Τραμπ, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την Ιταλίδα Πρωθυπουργό.
Εάν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από έναν πολιτικό σεισμό στην Ατλαντική Συμμαχία, ενδέχεται να ξεκινήσουν τα προβλήματα και για την Τζόρτζια Μελόνι σε κυβερνητικό επίπεδο. Αυτό γιατί ένας από τους κυβερνητικούς της εταίρους, ο Ματέο Σαλβίνι, έδειξε ανά τα χρόνια την φιλορωσική του στάση. Ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, τάσσεται διαχρονικά υπέρ των Πούτιν, Ορμπάν και Τραμπ, και δεν έκρυψε ποτέ την υποστήριξη για τον υποψήφιο (και πρώην) Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Ιταλικός Τύπος ασχολείται επίσης με την καλη φιλία που ανέπτυξε η Τζόρτζια Μελόνι με τον Ίλον Μασκ, ο οποίος πλέον δρα ως χορηγός επικοινωνίας-ενισχυτής της φωνής του Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Χ, το πρώην Twitter. Οπότε και αυτό κρατά την Ιταλίδα πρωθυπουργό σε μια ενδιαφέρουσα θέση.
Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία δείχνει την πρόθεση αλλά και το ενδιαφέρον να συνεχίσει κανονικά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, με όποιον πρόεδρο εκλεγεί.