- Η Ρωσία βλέπει τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ως ευκαιρία για επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, Κιριλ Ντμίτριεφ.
- Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει κρίσιμος, με τον Τραμπ να υπόσχεται γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης, αν και δεν έχει διευκρινίσει πώς θα το επιτύχει.
- Ρώσοι αξιωματούχοι, όπως ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστηρίζουν ότι η νίκη του Τραμπ θα μπορούσε να είναι κακή είδηση για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική αμερικανική χρηματοδότηση για τον πόλεμο.
“Νέο παράθυρο ευκαιρίας για την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον έχει ανοίξει“, δήλωσε σήμερα Τετάρτη 6/11 ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας, μετά την ανακήρυξη της νίκης τουΝτόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 προκάλεσε τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ έφτασαν κοντά σε πυρηνικό πόλεμο.
Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Αμερικανοί διπλωμάτες λένε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου ήταν χειρότερες μόνο τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου. Ο Κιριλ Ντμίτριεφ, διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας και υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής πολιτικής ελίτ, δήλωσε ότι η ομάδα του Τραμπ κέρδισε την προεδρία και τη Γερουσία “παρά τη μεγάλης κλίμακας εκστρατεία παραπληροφόρησης που κατευθύνθηκε εναντίον της”.
“Η πειστική νίκη τους δείχνει ότι οι απλοί Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τα πρωτοφανή ψέματα, την ανικανότητα και την κακία της κυβέρνησης Μπάιντεν“, δήλωσε ο Ντμίτριεφ, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, ο οποίος στο παρελθόν είχε επαφές με την ομάδα Τραμπ. “Αυτό ανοίγει νέες ευκαιρίες για την επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών”, πρόσθεσε ο Ντμίτριεφ, ο οποίος έχει συναντηθεί τακτικά και έχει προσφέρει συμβουλές στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το 2009, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε μια προσπαθεια “επανεκκίνησης” με τη Μόσχα, αλλά λόγω ενός προφανούς μεταφραστικού λάθους παρουσίασε στη Μόσχα ένα συμβολικό κουμπί με την ένδειξη “υπερφόρτωση” στα ρωσικά αντί για “επανεκκίνηση”. Παρά την “επανεκκίνηση”, οι σχέσεις μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, χάλασαν.
«Κλειδί» ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ο Τραμπ, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία αν εκλεγεί, αν και δεν έχει εξηγήσει ακριβώς πώς θα το κάνει αυτό.
Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα πει ότι είναι έτοιμος να μιλήσει για ένα πιθανό τέλος του πολέμου, αλλά ότι πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα εδαφικά κέρδη και οι διεκδικήσεις της Ρωσίας, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ουκρανική ηγεσία, η οποία έχει πει ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με συνθηκολόγηση από την πλευρά της. Ο Πούτιν έχει επίσης μιλήσει για την ανάγκη να δοθούν στη Μόσχα εγγυήσεις ασφαλείας.
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στην Ουκρανία και ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει την Κριμαία, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, περίπου το 80% του Ντονμπάς – μια ζώνη άνθρακα και χάλυβα που περιλαμβάνει τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – και περισσότερο από το 70% των νότιων περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα. Ενόψει των αμερικανικών εκλογών, Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι δεν είχε καμία σημασία για τη Μόσχα ποιος θα κέρδιζε τον Λευκό Οίκο, αν και η καθοδηγούμενη από το Κρεμλίνο κάλυψη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειχνε προτίμηση στον Τραμπ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η νίκη του Τραμπ πιθανότατα θα ήταν κακή είδηση για την Ουκρανία, αλλά ότι δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό ο Τραμπ θα μπορούσε να περικόψει τις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις στον πόλεμο. “Ο Τραμπ έχει μια χρήσιμη ιδιότητα για εμάς: ως επιχειρηματίας κατά βάθος, απεχθάνεται θανάσιμα να ξοδεύει χρήματα σε κακά φιλανθρωπικά προγράμματα και σε αδηφάγους διεθνείς οργανισμούς”, ανέφερε ο Μεντβέντεφ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Telegram.
Είπε ότι οι ουκρανικές αρχές ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων για τους οποίους ο Τραμπ πιθανότατα δεν θα ήθελε να ξοδέψει πολλά χρήματα και υπέδειξε ότι η ουκρανική ηγεσία θα κάνει ό,τι μπορεί για να παρηγορηθεί αν επιβεβαιωθεί η νίκη του: “Το ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα αναγκαστεί να δώσει ο Τραμπ για τον πόλεμο. Είναι πεισματάρης, αλλά το σύστημα είναι ισχυρότερο”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Πηγή Reuters