- Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η στήριξη της Ουκρανίας και οι δασμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
- Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ επιταχύνεται, με τους ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν τη σημασία της συλλογικής ασφάλειας και της ενεργούς υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
- Στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, οι ηγέτες αναμένουν αποφάσεις για την υποστήριξη της Ουκρανίας, την παύση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας.
Τις συζητήσεις για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης επιταχύνει η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές με τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ να συμμετέχουν στην πέμπτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η οποία διεξάγεται στο στάδιο «Ferenc Puskas» στην Βουδαπέστη.
Η ανησυχία στις Βρυξέλλες εντείνεται σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση του Τραμπ για μια σειρά από κομβικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς και η προοπτική επιβολής δασμών στις εξαγωγές της Ευρώπης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η οικονομία αλλά και η ασφάλεια θα είναι τα έτερα ζητήματα που θα συζητηθούν.
«Θα συνεργαστούμε επομένως με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ με καλό τρόπο και θα δούμε τι θα βρούμε μπροστά μας (…) Είναι προς το συμφέρον όλων μας οι αυταρχικοί αυτού του κόσμου να λάβουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχει το δίκαιο του ισχυρού αλλά ότι το κράτος δικαίου είναι σημαντικό και είναι προς το κοινό μας συμφέρον να μην επιτρέψουμε στο μεγάλο γείτονα να φοβερίζει τους άλλους, τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού συμφέροντος. Συγκεκριμένα, ο ίδιος επισήμανε: «Για εμένα είναι απλό, ο κόσμος είναι φτιαγμένος με φυτοφάγα και σαρκοφάγα. (…)Δεν θέλω να είμαι επιθετικός, απλώς να ξέρουμε να αμυνόμαστε σε κάθε τομέα. Αλλά δεν έχω όρεξη να αφήσω την Ευρώπη ως ένα εκπληκτικό θέατρο που κατοικείται από φυτοφάγους που οι σαρκοφάγοι ανάλογα με την ατζέντα τους θα έρχονται να κατασπαράξουν».
«Θα δοθούν σήμερα απαντήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες. Πιστεύουμε ότι μαζί είμαστε πιο ισχυροί από ότι μόνοι. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι ένα αναπόφευκτο στοιχείο των μελλοντικών διατλαντικών μας σχέσεων», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπάν, Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να απαντήσει για το αν η Ευρώπη είναι δυνατή, τονίζοντας ότι την παρούσα στιγμή αυτό που έχει σημασία για εκείνον είναι το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ.
Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε σημείωσε: «Η Κίνα, η Βόρεια Κορέα η Ρωσία και φυσικά το Ιράν αποτελούν ολοένα και πιο πολύ απειλή για το ευρωπαϊκό τμήμα του ΝΑΤΟ αλλά και για τις ΗΠΑ (…) ανυπομονώ να καθίσω με τον Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές συλλογικά».
Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε από τη γεωπολιτική μας αφέλεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε και αυτός με τη σειρά του στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο της πέμπτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε το δικό του μήνυμα.
Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης κοινών ευρωπαϊκών αγαθών, όπως είναι η ενέργεια, όπως είναι και η άμυνα.
Παράλληλα, θα επισημάνει ότι η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα έχει ευθεία αναφορά τόσο στο αποτέλεσμα που έχει παραχθεί μέσω της κάλπης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και στις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι που επισημαίνει η Αθήνα ότι θα πρέπει να προταχθούν είναι η ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, είναι η ενεργειακή ανεξαρτησία, καθώς και η δρομολόγηση της κοινής άμυνας.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο το μήνυμα του πρωθυπουργού(…) Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας. Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Οι «47» προσδοκούν εφαρμογή αποφάσεων για την Ουκρανία και παύση συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή
Στη Βουδαπέστη βρίσκονται 46 ηγέτες, καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται στην Ισπανία μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα του και συμμετέχει στις συζητήσεις διαδικτυακά.
Οι 47 ηγέτες προσδοκούν να υπάρξει έμπρακτα κοινή εφαρμογή σε ότι έχει ήδη αποφασιστεί για τη στήριξη στην Ουκρανία, την ανάγκη παύσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, αυστηρούς διασυνοριακούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τολμηρές αποφάσεις για την οικονομική ασφάλεια.
Από την άτυπη συνάντηση των μελών του ευρωπαϊκού συμβουλίου, δηλαδή των 27 αρχηγών κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης, περιμένουμε αύριο μία κοινή δήλωση που αναφέρουν ότι στοχεύουν να αντιμετωπίσουν γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία, καθιστώντας την Ένωση κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2026.
Και ακόμη ότι σχεδιάζουν δράσεις όπως η βιομηχανική πολιτική και η υποστήριξη επενδύσεων μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Στην ουσία οι ηγέτες, υπό την πίεση εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες με επιδράσεις στα συστήματα των διεθνών αγορών θέλουν μια Νέα Ευρωπαϊκή Συμφωνία Ανταγωνιστικότητας.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γιώργος Συριόπουλος, Γεωργία Σκιτζή