- Ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στις συνόδους της APEC και της G20 στο Περού και τη Βραζιλία από τις 14 έως τις 19 Νοεμβρίου, με ενδιάμεση στάση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου για να αναδείξει την κλιματική αλλαγή.
- Η επίσκεψη στο Αμαζόνιο σηματοδοτεί την πρώτη φορά που αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται το συγκεκριμένο οικοσύστημα, όπου θα συναντήσει τοπικούς ηγέτες και αυτόχθονες.
- Στη G20, ο Μπάιντεν θα προτρέψει τους ηγέτες να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, παρά τις ανησυχίες για τις πολιτικές του Ρεπουμπλικάνου διαδόχου του, που αναμένεται να αναλάβει τον Ιανουάριο.
Ο Τζο Μπάιντεν, αντιμέτωπος με ταπείνωση σε διεθνές επίπεδο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, θα μεταβεί από τη 14η ως τη 16η Νοεμβρίου στο Περού και από τη 17η ως τη 19η στη Βραζιλία για τις συνόδους της APEC και της G20, ενώ θα κάνει άνευ προηγουμένου παράκαμψη στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, για να εκφραστεί σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η εκπρόσωπός του.
«Σχεδιάζει να συμμετάσχει και στις δύο συνόδους», αυτή των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στη Λίμα κι αυτή των ηγετών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη στο Ρίο, είπε η Καρίν Ζαν-Πιερ.
Το ταξίδι μόλις δυο μήνες προτού ο κ. Μπάιντεν παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου στον Ρεπουμπλικάνο δημαγωγό, που αρνείται ότι υπάρχει η κλιματική κι ετοιμάζεται να ασκήσει πολιτική επιθετικού προστατευτισμού, με την επιβολή δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα κάνει ενδιάμεση στάση στη Μανάους της Βραζιλίας (βορειοανατολικά), για να «επισκεφθεί το δάσος του Αμαζονίου, να συζητήσει με τοπικούς ηγέτες, αυτόχθονες και άλλους, που εργάζονται για τη διατήρηση και την προστασία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού οικοσυστήματος», σημείωσε η κυρία Ζαν-Πιερ αργότερα, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Τόνισε για την πρώτη επίσκεψη του είδους που θα κάνει αμερικανός πρόεδρος.
Στο Ρίο, ο κ. Μπάιντεν θα έχει συνάντηση με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Λούλα και θα συμμετάσχει στην G20, κατά την οποία θα παροτρύνει τους άλλους ηγέτες να υπάρξει συνεργασία για «την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πείνα, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και το άχθος του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών».
Ωστόσο, ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος μάλλον θα χρειαστεί να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες συμμάχων της Ουάσιγκτον και άλλων όσον αφορά τις αποφάσεις που ετοιμάζεται να λάει ο Ρεπουμπλικάνος ο οποίος πρόκειται να τον διαδεχθεί τον Ιανουάριο.