- Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα επισκεφθεί το Περού και τη Βραζιλία για τις συνόδους της APEC και της G20, προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.
- Στη Βραζιλία, η Κίνα, ως ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας, επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
- Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ συνδέεται με την στρατηγική της Κίνας για την αύξηση της επιρροής της στην περιοχή μέσω των «νέων δρόμων του μεταξιού», με συμμετοχή άλλων Λατινοαμερικανικών χωρών.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στο Περού και στη Βραζιλία για να συμμετάσχει στις συνόδους της APEC και της G20 —όπου νωρίτερα ανακοινώθηκε πως θα είναι επίσης παρών ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν—, ενημέρωσε το Πεκίνο.
Θα επισκεφθεί τη Λίμα από τη 13η ως τη 17η και το Ρίο από τη 17η ως την 21η Νοεμβρίου, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο Περού, ο κ. Σι «θα συμμετάσχει στην 31η σύνοδο (…) της APEC», της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού των 21 μελών και θα κάνει επίσημη επίσκεψη.
Κατόπιν, θα μεταβεί στη Βραζιλία —της οποίας η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, με τις διμερείς ανταλλαγές να φθάνουν τα 180 δισεκατομμύρια το 2023— για τη σύνοδο των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών.
Αφότου επέστρεψε στην εξουσία πέρυσι, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα αποδύθηκε σε άσκηση λεπτής ισορροπίας. Θέλει να βαθύνει τη σχέση με το Πεκίνο, αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσει τη σχέση με την Ουάσιγκτον.
Η Βραζιλία και η Κίνα επιδιώκουν να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητών στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα με τις δυτικές χώρες, δεν επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία.
Τον Ιούνιο, επίσκεψη που έκανε ο Βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Ζεράλντου Άλκμιν στην Κίνα εκλήφθηκε ως ένδειξη πως ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βραζιλίας στο πρόγραμμα επενδύσεων των «νέων δρόμων του μεταξιού» (επισήμως γνωστού με την ονομασία «Μια ζώνη, ένας δρόμος».
Το πρόγραμμα, που άρχισε το 2013, σκοπό έχει την κατασκευή υποδομών και την ανάπτυξη θαλάσσιων, οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων ηπείρων, ειδικά σε αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Χιλή, Βολιβία, Ισημερινός, Περού, Βενεζουέλα) εντάχθηκαν στο ήδη πρόγραμμα αυτό, κεντρικό άξονα της στρατηγικής του προέδρου Σι με σκοπό την αύξηση της κινεζικής επιρροής σε διεθνές επίπεδο.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters