- Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα προκάλεσαν 13 θανάτους στη βόρεια Γάζα και 7 στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν και στην Τύρο του Λιβάνου, με τουλάχιστον 7 θανάτους, περιλαμβανομένων παιδιών.
- Το ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενη απειλή λιμού στη βόρεια Γάζα, με εκτιμήσεις ότι περίπου 345.000 κάτοικοι θα αντιμετωπίσουν πείνα σε «καταστροφικό» επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2025.
- Το Κατάρ συμφώνησε να διώξει τη Χαμάς μετά από αίτημα των ΗΠΑ, με ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς να χαρακτηρίζει τις σχετικές αναφορές ως «αβάσιμες» και «τακτική πίεσης».
Νέο κύμα ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών συγκλόνισε τη νύχτα τα νότια προάστια της Βηρυτού, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη βόρεια Γάζα όπου δύο ισραηλινές επιδρομές άφησαν 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, καθώς το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρώτη παράδοση βοήθειας μετά από εβδομάδες. Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Νάσερ. Ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται δύο γυναίκες και ένα παιδί.
Δύο λεπτά μετά τις 15.00 ήχησαν σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρονται σε παραβίαση εναέριου χώρου.
Νέα επίθεση στην Τύρο, στον νότιο Λίβανο
Tο υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη νότια πόλη χθες, ενώ οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια.
Νωρίτερα το Σάββατο, το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου είχε αναφέρει ότι οι φονικές επιδρομές είχαν στόχο τρία κτίρια στην παράκτια πόλη, προκαλώντας «τεράστιες ζημιές σε δεκάδες σπίτια», ενώ .
«Εχθρικά μαχητικά αεροσκάφη» κατέστρεψαν δύο μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στη νότια πόλη Nαμπατίγια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Περισσότεροι από 3.110 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τότε που ξεκίνησαν οι διασυνοριακές ανταλλαγές πέρυσι μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
ΟΗΕ: Η Βόρεια Λωρίδα της Γάζας στα πρόθυρα του λιμού
Η έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification -IPC) προειδοποιεί για «επικείμενη απειλή λιμού, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».
Στις 17 Οκτωβρίου, μια προηγούμενη έκθεση του IPC, εκτίμησε ότι περίπου 345.000 κάτοικοι της Γάζας θα αντιμετώπιζαν πείνα σε «καταστροφικό» επίπεδο μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου του 2025, δηλαδή το 16% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των αποστολών βοήθειας που επιτρέπονται στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2023.
Οι τιμές ωστόσο εκτοξεύονται στη μαύρη αγορά: η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,612%, της βενζίνης κατά 1,315% και των ξύλων κατά 250%, σύμφωνα με την έκθεση.
Το Ισραήλ αναμενόμενσα απέρριψε την προειδοποίηση: «Δυστυχώς οι ερευνητές συνεχίζουν να βασίζονται σε τμηματικά, μεροληπτικά δεδομένα και σε επιπόλαιες πηγές με έννομα συμφέροντα», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.
Eντολή των Ηνωμένων Πολιτειών να εκδιώξει το Κατάρ τη Χαμάς
Το Κατάρ συμφώνησε να διώξει τη Χαμάς από τη χώρα του μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας μήνες αποτυχημένων προσπαθειών να πείσουν την μαχητική οργάνωση – της οποίας οι κορυφαίοι ηγέτες διαμένουν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα – να αποδεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.
«Η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική ομάδα που έχει σκοτώσει Αμερικανούς και συνεχίζει να κρατά ομήρους Αμερικανούς», δήλωσε στο CNN ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Αφού απέρριψε επανειλημμένες προτάσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, οι ηγέτες της δεν θα πρέπει πλέον να είναι ευπρόσδεκτοι στις πρωτεύουσες οποιουδήποτε Αμερικανού εταίρου».
Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι αναφορές ότι το Κατάρ συμφωνεί να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη Ντόχα ήταν «αβάσιμες» και μια «τακτική πίεσης», προσθέτοντας ότι παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν χωρίς υποστηρικτικά στοιχεία.