- Για πρώτη φορά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν στο Μπακού στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP29, σηματοδοτώντας μια σημαντική διπλωματική εξέλιξη.
- Η Κύπρος και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις, κυρίως λόγω της πίεσης που δέχεται το Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
- Η συνάντηση προσέφερε την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενίσχυση του διαλόγου, ενόψει της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026.
ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Κωστής Κωνσταντίνου
Πολύ σημαντική θεωρείται στη Λευκωσία η σημερινή μέρα αφού για πρώτη φορά υπήρξε διμερής συνάντηση ανάμεσα σε υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ομόλογό του του Αζερμπαϊτζάν. Οι κύριοι Κόμπος και Μπαϊράμοβ συναντήθηκαν στο Μπακού στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή COP29 που διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν.
Η Κύπρος και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις κυρίως λόγω της δυστοκίας του Αζερμπαϊτζάν να το πράξει. Η χώρα αναγνωρίζει μεν την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την εθνικά συγγενή με τους Αζέρους Τουρκία να προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναγνώριση της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» με την οποία ήδη διατηρεί πολύ στενές και διαρκώς αναβαθμιζόμενες αλλά όχι επίσημες σχέσεις.
Συνεχώς δε επανέρχεται και το ζήτημα της έναρξης απευθείας πτήσεων από το Μπακού στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου στα κατεχόμενα. Η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει το Μπακού για προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις στο παρελθόν αλλά και την πολιτική του στο Κυπριακό, η οποία πολιτική, ας σημειωθεί, καταδικάστηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Οκτωβρίου σε σχετικό ψήφισμα.
Η συζήτηση των πάντως των δύο Υπουργών Εξωτερικών, σήμερα, ενόψει και της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, αποτέλεσε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα εκατέρωθεν ενδιαφέροντος καθώς και για «μια ειλικρινή συζήτηση επί θεμάτων για τα οποία υφίστανται διαφορετικές προσεγγίσεις».
Λαμβάνοντας υπόψη την θεσμική απουσία επίσημων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, η ίδια η επαφή και κάθε δίαυλος διαλόγου ενέχουν χρησιμότητα και είναι αυτόδηλης σημασίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εξυπακούεται ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου εδράζεται σε διαχρονικές αρχές και αξίες «οι οποίες με συνέπεια καθοδηγούν τις διπλωματικές μας σχέσεις», όπως ανέφερε.