- Το Διεθνές Δικαστήριο δήλωσε αρμόδιο να δικάσει την αγωγή που κατέθεσε το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας το 2021, στο πλαίσιο της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
- Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ, ανακοίνωσε ότι το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία, εξετάζοντας τις κατηγορίες του Αζερμπαϊτζάν για «εθνοκάθαρση» και «ρητορική μίσους» κατά της Αρμενίας.
- Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών κλιμακώθηκαν μετά την πρόσφατη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, που οδήγησε σε μαζική φυγή του αρμενικού πληθυσμού από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το Διεθνές Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ, δήλωσε αρμόδιο να δικάσει μια αγωγή που κατέθεσε το 2021 το Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
«Το Δικαστήριο κρίνει ότι έχει δικαιοδοσία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΔ, Ναουάφ Σαλάμ, εξετάζοντας την αγωγή που κατέθεσε το Μπακού που κατηγορεί το Γερεβάν για «εθνοκάθαρση», «ρητορική μίσους» και «ρατσιστική προπαγάνδα».
Η δικαστική διαμάχη στο ΔΔ χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν και οι δύο πλευρές κατέθεσαν αγωγές κατηγορώντας η μία την άλλη για «εθνοκάθαρση».
Το Διεθνές Δικαστήριο, με έδρα στη Χάγη, εξέδωσε σήμερα την απόφασή του στις δύο νομικές αγωγές, λέγοντας ότι έχει δικαιοδοσία να τις εξετάσει.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στον Καύκασο, πολέμησαν δύο πολέμους, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και το 2020, πρωτού οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πάρυον τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά από μια αστραπιαία στρατιωτική επίθεση που έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες αυτονομίας αυτού του ορεινού θύλακα που κατοικείτο κυρίως από Αρμένιους.
Οι εντάσεις ήταν υψηλές μετά την επιχείρηση του Μπακού, η οποία οδήγησε την πλειοψηφία του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πάνω από 100.000 ανθρώπους, να τραπούν σε φυγή προς την Αρμενία.
Το Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο αποφασίζει για διαφορές μεταξύ κρατών, εξέδωσε έκτακτες διαταγές τον Δεκέμβριο του 2021, καλώντας και τις δύο πλευρές να αποτρέψουν υποκίνηση φυλετικού μίσους.
Ωστόσο, ακόμα κι αν οι εντολές του ΔΔ είναι δεσμευτικές, το Δικαστήριο δεν διαθέτει μηχανισμό για την επιβολή τους.
Πηγή ΑΠΕ _ΜΠΕ