Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μηνύματα Μητσοτάκη στην COP 29: Η Ελλάδα πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης – Όσα συζητήθηκαν στο τετ α τετ με τον Αλίγιεφ

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στην COP29 ότι η Ελλάδα προσηλώνεται στην ενεργειακή μετάβαση, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει αυτή η μετάβαση με ομαλό ρυθμό και όχι βίαια, με στόχο το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030.
  • Στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, συζητήθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας για την προμήθεια φυσικού αερίου.
  • Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης και την ενίσχυση των υποδομών στην Ευρώπη, προκειμένου η ήπειρος να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο στο Μπακού για το κλίμα είχε πολύ πυκνό πρόγραμμα: έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο στην COP29, είχε σειρά επαφών με ηγέτες και συναντήθηκε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Στις παρεμβάσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε οτι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην ενεργειακή μετάβαση η οποία ωστόσο, δεν πρέπει να γίνει με βίαιο τρόπο

Μηνύματα Μητσοτάκη στην COP 29: Η Ελλάδα πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης – Όσα συζητήθηκαν στο τετ α τετ με τον Αλίγιεφ

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ηχηρά μηνύματα τα οποία βασίστηκαν σε 3 άξονες:

α) Η Ευρώπη να παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση – να πατήσει γκάζι για την επιτάχυνση των αλλαγών.

β) Είναι επιτακτική η ανάγκη για χρηματοδότηση, δηλαδή να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιο για το κλίμα.

γ) Ηγέτης ενεργειακής μετάβασης η Ελλαδα – 50% ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ – στόχος το 80% έως το 2030.

Τι συζήτησαν Κυρ. Μητσοτάκης και Ιλχάμ Αλίγιεφ

Μισή ώρα διήρκεσε το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν, Ιλμάχ Αλίγιεφ, συζητήθηκε η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η βελτίωση των διμερών σχέσεων και το θετικό momentum ενίσχυσης των επαφών το τελευταίο διάστημα.

Συζητήθηκε ακόμη η ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη απευθείας επαφών του Αζερμπαϊτζάν με την Κύπρο και για τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην COP29, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν.

Έγινε ακόμη αναφορά στις προοπτικές και τον οδικό χάρτη για την οριστική επίτευξη ειρήνης ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία.

Στο περιθώριο της COP29 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ακόμα συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Καζακστάν και με τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η ενίσχυση των σχέσεων και της επιχειρηματικής συνεργασίας τόσο με το Καζακστάν όσο και με το Ουζμπεκιστάν, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-26.

Συζητήθηκαν ακόμα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι τρόποι αντίδρασης και πρόβλεψης φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Στους τρόπους αντίδρασης και πρόβλεψης φυσικών καταστροφών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στην αντίστοιχη συζήτηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Μηνύματα Μητσοτάκη στην COP 29: Η Ελλάδα πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης – Όσα συζητήθηκαν στο τετ α τετ με τον Αλίγιεφ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας τα βήματα που έχουν γίνει είπε ότι «επικεντρωθήκαμε στην χρήση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, στον αριθμό “112” αλλά και στην δημιουργία υπουργείου Κλιματικής Κρίσης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι επενδύουμε πάνω από 2 δισ. στην οργάνωση και την αξιοποίηση τεχνολογιών για την πρόβλεψη πυρκαγιών και υπογράμμισε ότι βασικό συστατικό για να πετύχει αυτό είναι να χτίσεις μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Πρωθυπουργού:

«Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Γενικέ Γραμματέα. Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε σε αυτή την εκδήλωση για να μοιραστώ μαζί σας μια ελληνική εμπειρία όσον αφορά την παροχή έγκαιρων προειδοποιήσεων για όλους.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, όλους μας διαμορφώνουν οι τραγωδίες, απόρροια φυσικών καταστροφών, που μας έχουν πλήξει. Στην περίπτωσή μας, ήταν μια πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα εύπορο προάστιο της Αθήνας, τον Ιούλιο του 2018, σκοτώνοντας 104 ανθρώπους, οι οποίοι δεν έλαβαν οποιαδήποτε έγκαιρη προειδοποίηση για το τι επρόκειτο να τους πλήξει. Δεσμευτήκαμε τότε ότι έπρεπε να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές.

Στη συνέχεια, εστιάσαμε γρήγορα σε τρία ζητήματα. Το πρώτο είναι η τεχνολογία. Η μία επένδυση που κάναμε, η οποία έχει ξεκάθαρα αποδώσει, είναι η ενίσχυση του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112», που σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να αποστέλλουμε σε όλα τα κινητά τηλέφωνα της χώρας, ανεξάρτητα από το αν αυτά ανήκουν σε Έλληνες ή σε τουρίστες, στοχευμένα μηνύματα, δίνοντάς τους πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Πρόκειται για μια σχετικά φθηνή τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα.

Και βέβαια, σε συνδυασμό με πιο προηγμένα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για το ποιες περιοχές της χώρας θα πληγούν, από ποιο είδος καταστροφής.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο εστιάσαμε ήταν η διακυβέρνηση. Όπως επισημάνατε, συγκροτήσαμε Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ήταν μια πολύ σημαντική οργανωτική αλλαγή, διότι εκεί συγκεντρώθηκαν όλοι οι απαραίτητοι φορείς: ο στρατός, η αστυνομία, η πυροσβεστική, τα ασθενοφόρα (ΕΚΑΒ), οι δασικές υπηρεσίες, η ακτοφυλακή. Κωδικοποιήσαμε τις αρμοδιότητες. Θελήσαμε να διασφαλίσουμε ότι οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και η ιεραρχία και η κατανομή καθηκόντων είναι πολύ σαφής.

Φυσικά, υλοποιούμε επίσης σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές πολιτικής προστασίας. Διοχετεύουμε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, μεγάλο μέρος των οποίων κατευθύνεται σε «έξυπνες» τεχνολογίες, είτε πρόκειται για drones που χρησιμοποιούμε για την έγκαιρη ανίχνευση των πυρκαγιών είτε για πιο προηγμένη τεχνολογία πρόβλεψης καιρού σε τοπικό επίπεδο.

Το τρίτο σημείο, το οποίο έθιξε επίσης ο Πρόεδρος των Μαλδίβων, σχετίζεται με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους τοπικούς φορείς. Δεν ωφελεί να εκπέμπεις ένα μήνυμα «112», που λέει στους ανθρώπους ότι πρέπει να απομακρυνθούν σε περίπτωση πυρκαγιάς, αν δεν εισακουστεί. Επομένως, η οικοδόμηση αυτών των σχέσεων εμπιστοσύνης, η εκπαίδευση των ανθρώπων, η ανάπτυξη μιας κουλτούρας εκκένωσης, το να διασφαλίζεις ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, είναι απίστευτα σημαντικά.

Στη δική μας περίπτωση, το έχουμε πετύχει. Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να απομακρύνεις ανθρώπους και να ρέπεις προς την πλευρά της προσοχής παρά να χάνονται ζωές επειδή δεν είχε υπάρξει ενημέρωση για το τι επρόκειτο να αντιμετωπίσουν.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω πως είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις πρακτικές μας με κάθε έναν που ενδιαφέρεται να μάθει για το ελληνικό παράδειγμα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκλησή σας».

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε Παράλληλες Εκδηλώσεις στην COP29

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου στην COP29, όπου τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, έχοντας μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά περίπου 45% σε σύγκριση με το 2005, σημειώνοντας ότι η στροφή σε καθαρές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής γεννά νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε εξαγωγό ενέργειας, επισημαίνοντας τη σημασία ενός εκτενέστερου δικτύου διασυνδέσεων με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα ότι η κυκλική οικονομία και η προστασία μοναδικών οικοσυστημάτων αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρύτερης στρατηγικής βιωσιμότητας της Ελλάδας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική και για τον τουρισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε επίσης μέρος στην Παράλληλη Εκδήλωση με τίτλο «Vertical Corridor: Europe’s New Energy Lifeline», όπου ανέφερε ότι οι υποδομές για την υποδοχή υγροποιημένου φυσικού αερίου που διαθέτει η Ελλάδα και ο κάθετος διάδρομος συνέβαλαν στη θωράκιση του εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής όταν η Ρωσία περιόρισε δραστικά τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι μέσω αυτού του διαδρόμου μπορεί να εξυπηρετηθεί έως και η Ουκρανία.

Μηνύματα Μητσοτάκη στην COP 29: Η Ελλάδα πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης – Όσα συζητήθηκαν στο τετ α τετ με τον Αλίγιεφ

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η απόκλιση στις χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και άλλων κρατών μελών της ΕΕ καταδεικνύει αδυναμίες της εσωτερικής αγοράς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε τέλος στην Βουλγαρική Παράλληλη Εκδήλωση «High-Level segment of the President’s Administration and the Ministry of Energy». Ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μηνύματα Μητσοτάκη στην COP 29: Η Ελλάδα πρωτοπόρος της πράσινης μετάβασης – Όσα συζητήθηκαν στο τετ α τετ με τον Αλίγιεφ

Στάθηκε στη δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προκειμένου να αλληλοϋποστηρίζονται στην κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αξιοποιώντας πηγές στις οποίες ειδικεύεται η κάθε χώρα.

K. Μητσοτάκης στην COP29: Αναγκαία μια έξυπνη πράσινη συμφωνία

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση. Οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2005, ενώ η η συμμετοχή του λιγνίτη, που κάλυπτε σαφώς περισσότερο από το 50% της ηλεκτροπαραγωγής μας, πλέον έχει περιοριστεί μόλις στο 6%. υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «το κλίμα αλλάζει και αυτό μας το υπενθυμίζει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση μια ακόμα τραγωδία που πλήττει κάποιο μέρος του πλανήτη. Αυτή η πραγματικότητα προσδίδει στις συζητήσεις μας μια νέα αίσθηση του επείγοντος.

Συνέχισε λέγοντας ότι « Χρειαζόμαστε μια έξυπνη πράσινη συμφωνία. Βλέπω τέσσερις επείγουσες αναπροσαρμογές για να φτάσουμε εκεί. Πρώτον, η Ευρώπη και ο κόσμος πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τα αντισταθμίσματα που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση. Ναι, η ενεργειακή μετάβαση θα μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος, αλλά αυτή η μετάβαση δεν θα είναι ανώδυνη.

»Πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με μία πορεία που γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας και μια άλλη πορεία που εξελίσσεται μεν κάπως πιο αργά, επιτρέπει δε στη βιομηχανία να προσαρμοστεί και να ευημερεί. Είναι δική μας ευθύνη να αξιολογήσουμε προσεκτικά αυτά τα αντισταθμίσματα, και όχι να ελπίζουμε ότι θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας. Δεύτερον, η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Ξοδεύουμε πάρα πολλά για την επίτευξη στόχων που, στην πραγματικότητα, υπόκεινται σε περιορισμένο έλεγχο και απολαμβάνουν περιορισμένης νομιμοποίησης. Το πήραμε το μάθημά μας όταν προσπαθήσαμε να φέρουμε τη μετάβαση στους αγρότες μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε μικροδιαχείριση αυτής της μετάβασης.

»Κάθε χώρα πρέπει να επιλέξει το δικό της φιλόδοξο δρόμο. Πρέπει να κινηθούμε δυναμικά για να αντιμετωπίσουμε πρώτα τις “ευκολότερες” εκπομπές ρύπων και να επιτρέψουμε στις νέες τεχνολογίες να ωριμάσουν. Πρέπει πάση θυσία να παραμείνουμε ουδέτεροι όσον αφορά στην εξέλιξη της τεχνολογίας και να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει τη δουλειά της. Τρίτον, η Ευρώπη πρέπει να αφοσιωθεί εκ νέου στην εσωτερική αγορά ενέργειας. Σε επίπεδο ρητορικής, όλοι υποστηρίζουν την εσωτερική αγορά, αλλά στην πράξη, η Ευρώπη συχνά αποτελεί τη συρραφή 27 διακριτών στρατηγικών.

»Μερικές φορές έχουμε νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος στην Ευρώπη, αντί να σκεφτόμαστε το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο συμφέρον σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Ο ευκολότερος τρόπος για να ενισχύσουμε την εσωτερική αγορά ενέργειας, να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση και να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας, είναι να επενδύσουμε στα δίκτυά μας. Η έκθεση Ντράγκι ήταν πολύ σαφής ως προς αυτό: τα δίκτυα αποτελούν ευρωπαϊκό δημόσιο αγαθό. Δεν υπάρχει εσωτερική αγορά χωρίς μαζική επέκταση της δυνατότητας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Και, τέλος, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πολίτες μας πλήττονται από πρωτοφανείς καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα».

«Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να ανταποκριθούμε εγκαίρως στο να διασώζουμε ζωές και περιουσίες»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι, «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προετοιμαστούμε, για να ανταποκριθούμε εγκαίρως στο να διασώζουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθούμε τους ανθρώπους και τις κοινότητες να οικοδομηθούν και πάλι μετά από μια καταστροφή.

Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο 2050 και να ξεχάσουμε το 2024. Είμαι προσηλωμένος περισσότερο από ποτέ στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ. Η Ευρώπη πρέπει και θα παραμείνει παγκόσμιος ηγέτης στη μετάβαση. Αλλά πρέπει να είμαστε έξυπνοι και πραγματιστές, να επικεντρωνόμαστε στα δεδομένα και στην επιστήμη, με αυξημένη ευελιξία και με μια ανανεωμένη αίσθηση των πραγμάτων που η Ευρώπη, ενωμένη, μπορεί να επιτύχει. Δεν μπορούμε να αμφιταλαντευόμαστε όσον αφορά στην αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι απρόσκοπτα και χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω».

Κ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ – Πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια για το ζήτημα της προσαρμογής

Μιλώντας στο Bloomberg o πρωθυπουργός ερωτηθείς για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ και την πολιτική του για το κλίμα απάντησε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, εκφράζονταςτην ελπίδα να μην επαναληφθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

«Για εμάς, στην Ελλάδα, η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ. Γι’ αυτό τον λόγο υποστηρίζω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ότι πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα κονδύλια και να συνεργαστούμε περισσότερο όσον αφορά στο ζήτημα της προσαρμογής. Οι μεσογειακές χώρες θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία στο μέλλον, καθώς μιλάμε για το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό χαρτοφυλάκιο για το κλίμα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στo Bloomberg.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «είχα μία πολύ φιλική τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο Tραμπ. Είμαι αρκετά έμπειρος ηγέτης, συνεπώς είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του και κατά την πρώτη του θητεία. Φυσικά, ανέδειξα τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένω αυτή η σχέση να συνεχιστεί. Κοιτάζοντας τι συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την οπτική γωνία της Ευρώπης, θεωρώ ότι αναδεικνύει την αναγκαιότητα να εργαστούμε πολύ σκληρά για να υποστηρίξουμε τη στρατηγική μας αυτονομία και να διασφαλίσουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία καθίσταται πιο ανταγωνιστική. 

Επιστρέφοντας σε αυτό που μας είπε ο κ. Ντράγκι στην έκθεσή του -το συζητήσαμε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-, πιστεύω ότι είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Έχουμε έναν πολύ σαφή κατάλογο στόχων που πρέπει να επιτύχουμε όσον αφορά το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Θεωρώ ότι υπήρχε ήδη αίσθηση του επείγοντος ότι υστερούμε, ακόμη και πριν από την εκλογή του Προέδρου Tραμπ στον Λευκό Οίκο. Πιστεύω ότι τώρα θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό με μια ανανεωμένη αίσθηση επείγοντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοφιλή

Ηττήθηκε στο Λονδίνο η “πολυπρόσωπη” Εθνική ομάδα

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ της Ελλάδας υπέστη την πρώτη...

Το Μιλάνο διοργάνωσε… γιορτή με προσκεκλημένη την Μακάμπι

Το Μιλάνο νίκησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με σκορ...

Πάτρα: Αναβιώνουν το «Δέντρο των Ξωτικών» και το «Μαγικό Τσίρκο των Χριστουγέννων»

Το «Δέντρο των Ξωτικών» και το «Μαγικό Τσίρκο των...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Διπλωματικές πηγές για τις δηλώσεις Φιντάν: Δεν εξετάστηκε κανένα ζήτημα κυριαρχίας – Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ξεκάθαρη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε κανένα θέμα κυριαρχίας κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, με τη Συνθήκη της Λωζάνης...

Μαρόκο: Καταστροφή εκπαιδευτικού αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας – Νεκροί οι δύο επιβάτες

Εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου DA 42 της Πολεμικής Αεροπορίας του Μαρόκου συνετρίβη στο βορειοδυτικό Μαρόκο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι.Το...

Ο Ντόναλντ Τραμπ εντυπωσιάστηκε από τον Πούτιν λέει η Άνγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματα της

Στα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν γοητευμένος από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με την Μέρκελ να εκφράζει την...

Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ υπερθεματίζει για τη σύλληψη του Νετανιάχου

Ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, εξέφρασε υποστήριξη προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Ισραηλινό...

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ: Κατηγορούνται για πολεμικά εγκλήματα – Αρχικές αντιδράσεις

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, κατηγορώντας τους για εγκλήματα...

Χεζμπολάχ: Επιθέσεις σε Ισραηλινούς στρατιώτες που «καταστρέφουν σπίτια» στο χωριό Χιάμ του Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση επτά επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή Χιάμ του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι...

Σε ύψη η στρατιωτική ρητορική ανάμεσα σε Βρετανία – Ρωσία: «Αν ζητηθεί από τον στρατό της Βρετανίας να μάχεται απόψε, θα το πράξει»

Η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τη χρήση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow για επιθέσεις εντός της Ρωσίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία...

Βρετανία: 72 εκατομμύρια στερλίνες χρειάστηκαν για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα το 2023 κόστισε 72 εκατομμύρια στερλίνες, ποσό που είναι λιγότερο από το μισό της κηδείας...

Η Κίνα αποκάλυψε όπλα προηγμένης τεχνολογίας στη μεγαλύτερη αεροπορική της έκθεση

Η Κίνα παρουσίασε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα στην αεροπορική έκθεση Zhuhai, που θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία της, προβάλλοντας τη στρατιωτική της ισχύ και τις...

Η Κίνα παρουσίασε αεροσκάφη stealth και όπλα τελευταίας τεχνολογίας στη μεγαλύτερη αεροπορική της έκθεση

Η Κίνα παρουσίασε προηγμένα στρατιωτικά συστήματα και μαχητικά αεροσκάφη stealth στη μεγαλύτερη αεροπορική έκθεση στην ιστορία της, διοργανώνοντας την εκδήλωση στην πόλη Zhuhai, με...