- Το 31% των οικογενειών στο Σουδάν έχει εκτοπιστεί, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έχει μειωθεί δραματικά στο 15%, και περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
- Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 45% μέχρι το τέλος του 2024, καθώς περισσότερα από το 60% των παραγωγικών ιδρυμάτων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.
- Το 80% των νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας και οι μολυσματικές ασθένειες έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, με 35.000 θανάτους να οφείλονται σε πείνα και ασθένειες μεταξύ Απριλίου 2023 και Ιουνίου 2024.
Μια ζοφερή εικόνα των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου στο Σουδάν παρουσίασε μελέτη, καθώς κατέδειξε ότι το 31% των οικογενειών από τα αστικά κέντρα έχει εκτοπιστεί, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας έχει μειωθεί σε ποσοστό μικρότερο από 15%, και από τα περίπου 48 εκατομμύρια πληθυσμού τα 24 αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
Υπό το πρίσμα της τεράστιας καταστροφής που έπληξε την οικονομία και την αναστολή λειτουργίας σε περισσότερα από το 60% των παραγωγικών ιδρυμάτων, η μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 45% μέχρι το τέλος του 2024.
Η μελέτη κατέταξε το Σουδάν μεταξύ των τεσσάρων χωρών του πλανήτη με το μεγαλύτερο πρόβλημα μέτριας έως σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας.
«Η συνεχιζόμενη σύγκρουση αυξάνει τις ήδη κρίσιμες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης επισιτιστικής ανασφάλειας», δήλωσε ο Khaled Siddiq, ανώτερος ερευνητής και επικεφαλής του Προγράμματος Υποστήριξης Στρατηγικής του Σουδάν στο IFPRI.
«Το 2022, ένα χρόνο πριν από την έναρξη της σύγκρουσης, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ήταν ασφαλές για τρόφιμα, αλλά από τότε, το ποσοστό των αστικών νοικοκυριών με ασφάλεια στα τρόφιμα έχει μειωθεί από περίπου 54% σε μόλις 20%», εξηγεί.
Ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που λαμβάνει βοήθεια συνολικά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, περίπου το 76% του πληθυσμού εξακολουθεί να μην λαμβάνει καθόλου βοήθεια.
Λόγω της δυσκολίας απόκτησης επισιτιστικής βοήθειας, οι περισσότεροι κάτοικοι προσφεύγουν στη βοήθεια από μέλη της οικογένειάς τους και φίλους και όχι σε κυβερνητικά ιδρύματα, διεθνείς ανθρωπιστικούς φορείς ή τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Ο Λούκα Ρέντα, μόνιμος εκπρόσωπος του UNDP στο Σουδάν, τόνισε ότι καμία μεμονωμένη παρέμβαση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς την τρέχουσα κρίση.
«Η κλιμάκωση της άμεσης, βραχυπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας είναι κρίσιμη για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν, αλλά δεν θα είναι αρκετή» πρόσθεσε
Χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας – Εκτός λειτουργίας το 80% των νοσοκομείων
Οι πρόσβαση σε πλήρεις υπηρεσίες υγείας για τον πληθυσμό του Σουδάν έχει μειωθεί σημαντικά από το 78% πριν από τον πόλεμο σε μόλις 15,5%.
Από το ξέσπασμα των μαχών μέχρι τώρα, το 80% των νοσοκομείων είναι εκτός λειτουργίας και τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα υποφέρουν από σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού και φαρμάκων.
Η ταλαιπωρία αυξάνεται περαιτέρω υπό το φως της εκτεταμένης εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών, όπως επίμονους πυρετούς και διάρροιες αλλά και χολέρας, που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με μια έκθεση που ετοίμασαν ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, από τους 61.000 εκτιμώμενους θανάτους μεταξύ Απριλίου 2023 και Ιουνίου 2024, οι 26.000 οφείλονται σε βία, ενώ οι υπόλοιποι, περίπου 35.000 θάνατοι, οφείλονται σε πείνα και ασθένειες.
«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν τη σοβαρή και σε μεγάλο βαθμό αόρατη επίδραση του πολέμου στις ζωές των Σουδανών, ιδιαίτερα στις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν και στον λιμό», δήλωσε ο Δρ Maysoon Dahab, ερευνητής στο κολέγιο.
Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας
Πηγή: skynewsarabia