- Ο Ρομπέρτο Σουάρες, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών (IOE), τόνισε τη σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και των αυταρχικών καθεστώτων, υπογραμμίζοντας ότι οι τακτικές διαδικασίες μετανάστευσης μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγικότητα και πλούτο.
- Ο Σουάρες επισήμανε την ανάγκη σωστής διαχείρισης της ενσωμάτωσης των μεταναστών για την αποφυγή κοινωνικής αστάθειας και τόνισε ότι η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη για τις προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη, όπως η αβεβαιότητα σχετικά με τις θέσεις εργασίας.
- Ο IOE προωθεί πολιτικές αλλαγές και βελτίωση θεσμών, επισημαίνοντας ότι το 50% του εργατικού δυναμικού στη Λατινική Αμερική βρίσκεται στον άτυπο τομέα και ότι ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να αναλάβει πιο φιλόδοξο ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην προώθηση βιώσιμων startups.
«Τα μεταναστευτικά φαινόμενα έχουν να κάνουν πολύ με τα αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε στην EFE ο Ρομπέρτο Σουάρες, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών (IOE), στο πλαίσιο της Ιβηροαμερικανικής επιχειρηματικής συνάντησης που πραγματοποιείται στην πόλη Κουένκα του Ισημερινού, όπου ξεκινά την Πέμπτη 14/11 η Σύνοδος Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Ισπανίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του OIE, ο οποίος εκπροσωπεί εταιρείες σε 144 χώρες, τόνισε ότι όταν οι διαδικασίες μετανάστευσης είναι «τακτικές», καταλήγουν σε «πηγές παραγωγικότητας και πλούτου». «Πολλά επαγγέλματα δεν θα καλύπτονταν χωρίς τους μετανάστες», είπε ο Σουάρες, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών πρέπει να «διαχειρίζεται σωστά» για να αποφευχθεί η «κοινωνική αστάθεια».
Ο IOE, «ένας πολύ παλιός οργανισμός» με «104 χρόνια ιστορίας», γεννήθηκε σε ένα πλαίσιο στο οποίο «ο επιχειρηματικός τομέας έπρεπε να οργανωθεί». Στην αρχή του ήταν ένας «θεμελιωδώς ευρωπαϊκός» οργανισμός, αλλά σήμερα έχει παγκόσμια παρουσία, τόνισε.
ΟΙΕ: «Η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για την τεχνητή νοημοσύνη»
Αναφερόμενος στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ο Σουάρες δήλωσε ότι αυτή η τεχνολογία «έφερε επανάσταση σε όλα τα πρωτόκολλα και τους χρόνους εκπαίδευσης» και έχει δημιουργήσει «πρωτοφανή αβεβαιότητα».
Σε σύγκριση με τη γέννηση του Διαδικτύου, ο Ρομπέρτο Σουάρες είπε ότι εκείνη την εποχή «υπήρχε μια ορισμένη ικανότητα προσαρμογής», αλλά τώρα η κύρια πρόκληση είναι η «αβεβαιότητα», η οποία περιλαμβάνει «την καταστροφή θέσεων εργασίας και τη δημιουργία άλλων».
«Οι συνέπειες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο της εργασίας δεν έχουν (ακόμη) μετρηθεί», είπε ο ηγέτης του IOE.
«Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό», πρόσθεσε, «δεν είναι η καταστροφή θέσεων εργασίας, αλλά οι μεταβάσεις» που απαιτεί αυτός ο μετασχηματισμός, δεδομένου ότι «η κοινωνία δεν είναι προετοιμασμένη» λόγω έλλειψης «επαρκών υποδομών».
Όσον αφορά τον ρόλο του OIE, ο Σουάρες τόνισε ότι «η μεγαλύτερη συνεισφορά» αυτού του οργανισμού είναι η προώθηση «αλλαγών στις πολιτικές» και η «ικανότητά του να επηρεάζει» τις αρχές στο να «αλλάξουν τους κανονισμούς τους και να βελτιώσουν τους θεσμούς τους». Για τον Σουάρες, η υποστήριξη των κυβερνήσεων είναι ζωτικής σημασίας για να «δημιουργηθούν αλλαγές στη νοοτροπία» και να αναπτυχθούν «πιο αποτελεσματικά συστήματα για την αναγνώριση των δεξιοτήτων και των προσόντων».
Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας στη Λατινική Αμερική, επεσήμανε ότι είναι «απαράδεκτο το 50% του απασχολούμενου πληθυσμού να βρίσκεται στον άτυπο τομέα εργασίας (περιστασιακή εργασία, η εργασία που παρέχεται ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη, η εργασία μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης)».
Από αυτή την άποψη, θεώρησε ότι «ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να αναλάβει έναν πολύ πιο φιλόδοξο ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς» και να προωθήσει την «άρση των περιττών και απαρχαιωμένων κανονισμών».
Όταν ασχολήθηκε με το θέμα των startups στη Λατινική Αμερική, τόνισε ότι «ο αριθμός αυτών των εταιρειών έχει εκτοξευθεί στα ύψη», κάτι που θεώρησε «καλό σημάδι», αν και αναγνώρισε ότι «πρέπει να είναι βιώσιμες».
Ο εκπρόσωπος του IOE προσδιόρισε την ασφάλεια ως «ένα ειδικό πρόβλημα στην ιβηροαμερικανική περιοχή», ειδικά σε χώρες όπως το Μεξικό, όπου «επηρεάζει τη διατήρηση ταλέντων».
Ο Σουάρες μίλησε επίσης για «ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι» και τη σημασία της υπεράσπισης της «δημοκρατίας». Κατά τη γνώμη του, στη Λατινική Αμερική υπάρχουν «δημοκρατικοί θεσμοί, αν και εύθραυστοι», τους οποίους θεώρησε συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες περιοχές όπου η δημοκρατία είναι ακόμη πιο περιορισμένη.
Αναφερόμενος στον ρόλο και τις προκλήσεις των εργοδοτών, ο Σουάρες είπε ότι «ο κόσμος της εργασίας αλλάζει βαθιά» και τόνισε ότι έννοιες όπως «χρόνος εργασίας», «χώρος εργασίας» και «απασχολησιμότητα» έχουν εξελιχθεί.
Σήμερα, «το πιο σημαντικό πράγμα για ένα άτομο είναι η ικανότητα να είναι απασχολήσιμο», είπε.
Οι «κύκλοι αλλαγής των απαιτούμενων δεξιοτήτων» στις εταιρείες έχουν μειωθεί, από «πέντε χρόνια σε τρία», ανέφερε ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτών, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σήμερα είναι «αδύνατο για τις εταιρείες να προβλέψουν τις απαραίτητες δεξιότητες» πέραν του βραχυπρόθεσμου.
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: EFE