- Το 2023, η μετανάστευση στις βιομηχανικές χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε σε νέο υψηλό, με 6,5 εκατομμύρια άτομα να εισέρχονται για μόνιμη διαμονή, ενώ οι ΗΠΑ κατέχουν την πρωτοκαθεδρία με 1,2 εκατομμύρια μετανάστες.
- Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε 2,7 εκατομμύρια, με τη Γερμανία να υποδέχεται σχεδόν 670.000 μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι προήλθαν από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.
- Η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας βελτιώνεται, με αυξημένο ποσοστό επιχειρηματιών μεταξύ των μεταναστών και δημιουργία δύο θέσεων εργασίας για κάθε δέκα μετανάστες σε ηλικία εργασίας, υποστηρίζοντας τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Η κλίμακα της μετανάστευσης στις βιομηχανικές χώρες έχει φτάσει σε νέο υψηλό. Το 2023, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ για μόνιμη διαμονή ανήλθε σε 6,5 εκατομμύρια, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στο Παρίσι, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της μελέτης. Το μέγιστο ποσοστό μετανάστευσης καταγράφηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο ηγέτης όσον αφορά τη μακροχρόνια μετανάστευση στον ΟΟΣΑ, με 1,2 εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους το 2023 (ο υψηλότερος αριθμός από το 2006). Την ίδια στιγμή, περίπου το 43% των μεταναστών εισήλθαν στις χώρες του ΟΟΣΑ ως μέλη της οικογένειας όσων είχαν ήδη δικαίωμα διαμονής.
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει αυξηθεί
Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε επίσης στο νέο υψηλό των 2,7 εκατομμυρίων το 2023, αυξημένος κατά 30 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου 676.000 άνθρωποι έλαβαν άσυλo, 15% περισσότερο από το 2022, ανέφερε η οργάνωση. Περισσότεροι άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ για πρώτη φορά από ό,τι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ μαζί.
Η Γερμανία υποδέχθηκε σχεδόν 670.000 μετανάστες το 2023. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονταν από την Ουκρανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία. Την ίδια χρονιά, περίπου 329 χιλιάδες άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία – 51% περισσότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία είναι πολίτες της Συρίας, της Τουρκίας και του Αφγανιστάν.
Η ένταξη στην αγορά εργασίας βελτιώνεται
Παράλληλα, η μελέτη επισημαίνει ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και η ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας προχωρά πιο αποτελεσματικά από ποτέ. «Η υψηλή ζήτηση εργατικού δυναμικού υπήρξε βασικός μοχλός της μετανάστευσης τα τελευταία δύο χρόνια», επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν.
Πολλά βιομηχανικά έθνη αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων και δημογραφικές αλλαγές, είπε, και η εισροή εργαζομένων από το εξωτερικό βοηθά στη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης.
Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρηματιών μεταξύ των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, από 11% το 2006 σε 17% το 2022. «Αυτό οδήγησε στη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας», ανέφερε η οργάνωση. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία σε 25 χώρες του ΟΟΣΑ, δημιουργούνται κατά μέσο όρο δύο θέσεις εργασίας για κάθε δέκα μετανάστες σε ηλικία εργασίας.
ΠΗΓΗ: AFP