- Το κοινοβούλιο της Αμπχαζίας, αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, τελεί υπό κατάληψη από διαδηλωτές που αντιτίθενται σε μια επενδυτική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία διευκολύνει την αγορά ακινήτων από Ρώσους πολίτες.
- Ο τοπικός πρόεδρος Ασλάν Μπζάνια ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, εφόσον οι διαδηλωτές αποχωρήσουν από το κτίριο του κοινοβουλίου.
- Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Μπζάνια ότι εκμεταλλεύεται τις σχέσεις με τη Ρωσία για προσωπικά οφέλη, ενώ η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία και προτρέπει τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια στην περιοχή.
Σε κατάληψη βρίσκεται από την Παρασκευή το κτίριο του κοινοβουλίου στην Αμπχαζία, την αποσχισθείσα περιοχή της Γεωργίας, από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για μια επενδυτική συμφωνία με τη Μόσχα, η οποία θα επιτρέπει σε Ρώσους πολίτες να αγοράζουν με συνοπτικές διαδικασίες ακίνητα σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο τοπικός πρόεδρος Ασλάν Μπζάνια χθες δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και θα διεξαγάγει πρόωρες εκλογές μόλις οι διαδηλωτές εκκενώσουν το κτίριο της βουλής στην πρωτεύουσα Σουχούμι και πρότεινε έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ως μεταβατικό αρχηγό του κράτους.
«Όταν φύγουν από το κτίριο, θα γράψω την επιστολή παραίτησής μου και στις νέες εκλογές θα δούμε πόση υποστήριξη θα έχουν», σχολίασε στο RIA ο Μπζάνια, που πρόσθεσε ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Το υπουργείο Εσωτερικών και η υπηρεσία ασφαλείας της Αμπχαζίας εξέδωσαν ανακοινώσεις διαβεβαιώνοντας ότι θα υπακούσουν στις εντολές του προέδρου.
Από την πλευρά τους, οι διαδηλωτές αναφέρουν ότι δεν αντιτίθενται στους στενούς δεσμούς της Αμπχαζίας με τη Ρωσία, αλλά κατηγορούν τον Μπζάνια ότι «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις σχέσεις για ιδιοτελή συμφέροντα και για να ενισχύσει το καθεστώς του».
Η Μόσχα δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία και προέτρεψε τους Ρώσους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στην Αμπχαζία.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής αποσχίστηκε από τη Γεωργία μετά από μάχες με τη Ρωσία που έληξαν το 1993 και η Τιφλίδα έχασε τον έλεγχο της υπόλοιπης επικράτειας το 2008, όταν επαναλήφθηκαν για ένα σύντομο διάστημα συγκρούσεις με τη Μόσχα. Την ίδια χρονιά, το Κρεμλίνο αναγνώρισε την Αμπχαζία και μια άλλη αποσχισθείσα περιοχή, τη Νότια Οσετία, ως ανεξάρτητα κράτη, όμως οι περισσότερες χώρες του κόσμου τις θεωρούν ως μέρος της Γεωργίας.
Πηγές: Reuters, Al Jazeera