- Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της στο G20, υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, των συγκρούσεων και της φτώχειας.
- Τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και ζήτησε ισχυρότερη δέσμευση για πολυμερισμό και διπλωματία, αναφερόμενη και στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Παρουσίασε την Αντι-Στρατηγική κατά της φτώχειας της ΕΕ, με προτεραιότητα στην εκπαίδευση και τη στήριξη γονέων, καθώς και δέσμευση 96 δισεκατομμυρίων ευρώ για αναπτυξιακή βοήθεια το 2023.
Στην ομιλία της, στη συνάντηση των κρατών μελών του G20, στο Ρίο Ιανέιρο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την επείγουσα ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία στην αντιμετώπιση πρωτοφανούς κλίμακας προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, οι ένοπλες συγκρούσεις και η εκτεταμένη φτώχεια.
Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος
Η κυρία φον ντερ Λάιεν επισήμανε τις ανησυχητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές ως παραδείγματα της ανάγκης για αποανθρακοποίηση και προστασία του πλανήτη . Ζήτησε ισχυρότερη δέσμευση για τον πολυμερισμό και τη διπλωματία, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε την αποσταθεροποιητική επίδραση της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, και κυρίως τη χρήση ιρανικών drones και τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας από τη Βόρεια Κορέα.
Τονίζοντας την ανάγκη άμεσης δράσης, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε μια κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή για να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών και η επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Επανέλαβε ότι μόνο η λύση δύο κρατών θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη στην περιοχή.
Αναφερόμενη σε θέματα πείνας και φτώχειας, ανακοίνωσε τη δέσμευση της ΕΕ να δώσει προτεραιότητα σε αυτά τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής της πρώτης Αντι-Στρατηγικής κατά της φτώχειας. Οι κύριες πτυχές της στρατηγικής περιλαμβάνουν την εξασφάλιση πρόσβασης σε δωρεάν πρώιμη εκπαίδευση και υγιεινά γεύματα για τα παιδιά, καθώς και στήριξη για γονείς που επιδιώκουν να βρουν εργασία.
Οικονομικά, η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος προμηθευτής επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, δεσμεύοντας 96 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, παράλληλα με μια τριετή δέσμευση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ ειδικά για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας. Μέσω της στρατηγικής επένδυσης Global Gateway, η ΕΕ κινητοποιεί 300 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές παγκοσμίως, υπογραμμίζοντας την ασφάλεια τροφίμων και τη διατροφή ως κεντρικά στην αποστολή της.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους μέσω της Παγκόσμιας Συμμαχίας του G20, ενισχύοντας μια κοινή δέσμευση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της πείνας, της φτώχειας και της ανισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.