- Ένα ηφαίστειο κοντά στο Ρέικιαβικ εξερράγη για δέκατη φορά σε τρία χρόνια, εκτοξεύοντας λάβα και καπνό, με τις αρχές να προειδοποιούν για τη δραστηριότητα στην περιοχή.
- Οι εκρήξεις δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην πρωτεύουσα και δεν προκαλούν σημαντική διασπορά τέφρας, αποφεύγοντας διακοπές στην εναέρια κυκλοφορία.
- Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες θα συνεχιστεί για δεκαετίες ή και αιώνες, με περιοχές όπως το Γκρίνταβικ να παραμένουν έρημες λόγω της απειλής από ροές λάβας.
Ένα ηφαίστειο κοντά στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας εξερράγη αργά την Τετάρτη για δέκατη φορά μέσα σε τρία χρόνια, εκτοξεύοντας σιντριβάνια λάβας και καπνού, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Η Ισλανδία, με σχεδόν 400.000 κατοίκους, βρίσκεται πάνω στη γραμμή του ρήγματος μεταξύ της ευρασιατικής και της βορειοαμερικανικής τεκτονικής πλάκας, γεγονός που την καθιστά ένα σεισμικό hotspot με θερμοπίδακες, πηγές θερμού νερού και δεκάδες ηφαίστεια.
Καθώς το μάγμα συσσωρευόταν στο υπέδαφος, οι αρχές είχαν προειδοποιήσει για επικείμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ, όπου η πιο πρόσφατη έκρηξη έληξε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου.
Οι εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες, γνωστές ως εκρήξεις σχισμών, δεν έχουν επηρεάσει άμεσα την πρωτεύουσα και δεν προκαλούν σημαντική διασπορά τέφρας στη στρατόσφαιρα, αποφεύγοντας τη διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας.
Τα γεωλογικά συστήματα στην περιοχή, που παρέμεναν αδρανή για 800 χρόνια, επανενεργοποιήθηκαν το 2021 και έκτοτε εκρήγνυνται με αυξανόμενη συχνότητα, με την τελευταία έκρηξη να είναι η έκτη μέχρι στιγμής το 2024.
Το ψαροχώρι Γκρίνταβικ, όπου ζούσαν σχεδόν 4.000 κάτοικοι πριν από την έκδοση εντολής εκκένωσης τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό έρημο λόγω της περιοδικής απειλής από τις ροές λάβας.
Οι ισλανδικές αρχές έχουν υψώσει φράγματα για να εκτρέψουν τα ρεύματα του λιωμένου πετρώματος μακριά από την πόλη, καθώς και από υποδομές όπως όπως στο εργοστάσιο παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας του Σβαρτσένγκι και τις υπαίθριες θερμές πηγές της Γαλάζιας Λίμνης.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι εκρήξεις θα συνεχίζονται στο Ρέικιανες επί δεκαετίες, αν όχι επί αιώνες.
Πηγή: Reuters