- Ο Γιώργος Πρεβελάκης επισημαίνει ότι η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει διχασμό στην Ευρώπη και να καθυστερήσει τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης.
- Αναφέρει ότι η Ρωσία, μέσω του φυσικού αερίου, προσπαθεί να υποτάξει την Ευρώπη και να την κάνει όργανό της, ενώ παράλληλα επισημαίνει την ανησυχία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν.
- Η γεωπολιτική στρατηγική της Ρωσίας έχει στόχο την εξισορρόπηση με την Κίνα, ενώ η Ευρώπη φαίνεται να είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει τις εξελίξεις που διαμορφώνονται από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον.
Για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μετά την ανταλλαγή πυραύλων μίλησε ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής στη Σορβόννη, στην εκπομπή Udpate και τον Θάνο Σιαφάκα, εστιάζοντας στις συνέπειες που θα έχει η εξέλιξη αυτή στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πρεβελάκης τόνισε:
«Αυτό που βλέπω εγώ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Ευρώπη, το οποίο ενδέχεται να διασπάσει την ενότητα της και ίσως να βάλει και φρένο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Ευρώπη θα βρεθεί διχασμένη στο μέλλον (…) Έχουμε ένα μέρος της Ευρώπης, το οποίο από τη μια μεριά θα φοβάται να μπλέξει σε νέους μπελάδες και από την άλλη βέβαια υπάρχει και το οικονομικό κίνητρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το φυσικό αέριο είναι ένα όπλο σημαντικό στα χέρια του Πούτιν. Με μία Ευρώπη η οποία έχει οικονομική κρίση και πληθωρισμό. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι της Ευρώπης που είναι η Πολωνία, που είναι οι Βαλτικές χώρες, που με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να δεχτεί έναν συμβιβασμό. Ορισμένοι λένε ότι θέλει να επεκτείνει, να επεκταθεί περισσότερο. Εγώ νομίζω ότι αυτό που θέλει είναι να υποτάξει την Ευρώπη, να την κάνει όργανό του. Γιατί νομίζω ότι η γεωπολιτική του ματιά. Γιατί μην αμφιβάλλουμε ότι είναι ένας ηγέτης με γεωπολιτική αντίληψη και πραγματική γεωπολιτική αντίληψη. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη. Το πρόβλημα δεν είναι καν η Αμερική. Το πρόβλημα είναι η Κίνα. Νομίζω δηλαδή ότι στόχος της Ρωσίας είναι να προσεταιριστεί την Ευρώπη για να αποκτήσει αρκετό βάρος, για να μπορεί να εξισορροπήσει αύριο την Κίνα».
Για το αν το ενδεχόμενο μιας εκεχειρίας του Πούτιν με τον Τραμπ θα οδηγούσε στον ακρωτηριασμό της Ουκρανίας: «Νομίζω ότι αυτό είναι και από την αρχή. Η Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε μετατραπεί σε μια αμελητέα δύναμη. Ενώ πριν ήταν ο ένας από τους δύο παράγοντες της παγκόσμιας ισορροπίας. Δηλαδή πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Μόσχα μίλαγε με την Ουάσινγκτον περνώντας πάνω από τους Ευρωπαίους. Κατόπιν αυτό κλονίστηκε και τώρα επανέρχεται και πάλι. Θα είναι Μόσχα, Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι θα είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν», πρόσθεσε στη συνέχεια.